Friday, June 23, 2017

Valokuvallinen tervehdykseni juhannukseksi 2017! - Juhannusviikon kasvikukintaa Espoossa ja Hämeenlinnassa

Juhannus on taas tullut, ja siksi päätinkin nyt ottaa blogiini esille vaihteeksi ajankohdalle sopivaa kasviestetiikkaa valokuvaussatoni parista, jolla kevennän taas tunnelmaa aikamme synkkien yhteiskunnallisten prosessien keskellä! - Samalla toivotan myös hyvät juhannusterveiset kaikille blogini lukijoille!

Valikoin alle 10 kpl. tällä juhannusviikolla ottamiani valokuvia, joissa pääosissa ovat tällä hetkellä / tällä viikolla kukkivat eri kasvilajit Etelä-Suomessa - kuvauspaikat olivat taas tyypilliseen tapaani Espoossa ja Hämeenlinnassa. 

Kunkin alla olevan kuvan yhteydessä on pientä selostusta ko. kasvilajeista, mutta sanottakoon tässä yleisesti, että tämän kertaisen Juhannuksen yhteyteen kasvukauden kehitysaste on kerrankin edistynyt aivan normaalin aikataulun mukaan - Vaikka viime kevät varsinkin huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin oli erittäin kylmä ja vaikka kasvukausi oli siksi alkuvaiheissaan paljon normaalista myöhässä, niin silti tämän kesäkuun aikana tilanne on normalisoitunut viime ja toissaviikkoisten lämpimien säiden ansiosta - Mitään kunnon helleaaltoja ei ole ollut tässä kuussa, mutta tasaista lämpöä hieman normaalia korkeammissa lukemissa on kuitenkin ollut useana päivänä kesäkuun aivan alun poikkeuksellisen kylmänpurkauksen jälkeen. 

Toisaalta tällä juhannusviikolla normaalia kylmemmät säät ovat olleet taas pääosassa, kun matalapaineen länsilaidalla Suomeen on päässyt Jäämereltä kylmää ilmaa - Itse asiassa tänään juhannusaattona on ollut jopa hyvinkin koleaa, koska Etelä-Suomessakin päivän maksimilämpötilat ovat jääneet lähes kauttaaltaan vajaaseen +15 asteeseen; lisäksi tulevasta juhannusyöstä on tulossa sään seljetessä ja tyyntyessä hyvin kylmä, ja jopa hallanvaaraa saattaa paikoin olla alavilla mailla lännen sisämaassa (Suomenselällä)!

Laajoilla alueilla manner-Euroopassa sen sijaan on ollut poikkeuksellinen helleaalto tällä viikolla, kun mm. Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa on lähennelty ja paikoin ylitettykin +35 asteen lukemia, ja Välimerellä +40 asteen ylittäneitä helteitäkin on jo nähty.

Yhdessä vaiheessa parisen päivää sitten näytti joissakin sääennustemalleissa siltä, että ensi viikon lopulla tuosta manner-Euroopan helteestä olisi pääsemässä ainakin maistiainen tänne Suomeenkin, mutta uusimmat sääennustemallit ovat entistä enemmän alkaneet olla sitä mieltä, että voimakkaidenkin matalapaineiden reitit lännestä ja lounaasta Suomeen ovat pitämässä helteet täpärästi poissa täältä; ensi viikolla Itä-Euroopassa sää kuumenee ja Baltiaan saakka voi lähimmillään ylettyä kunnon hellettä, mutta se taitaa sitten pian kaikota pois. Samalla myös manner-Euroopassa helteet ovat kaikkoamassa enemmän itään ja kaakkoon... 

Ensi viikolla Etelä-Suomen sää siis näyttää pysyvän epävakaisena ja ajoittain näyttäisi tulevan jopa hyvinkin runsaita sateita voimakkaiden matalapaineiden kera. Lämpötilatkin ovat jäämässä korkeintaan ajankohdan normaaleiksi ja ajoittain on yhä myös varsin viileääkin. Lisäksi jo huomenna Juhannuspäivänä lännestä saapuu matalapaine sateineen, joka vaikuttaa ensi viikon alkuun saakka...


Seuraavaksi alla ovat ne 10 ottamaani valokuvaa havainnollistamaan tämän ajankohdan kasvukauden vaihetta Etelä-Suomessa: eli juhannusviikon kasvikukintaa vuonna 2017 >> 
















Puistoalppiruusun (Rhododendron X catawbiense) täyttä kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa maanantaina 19.6.2017 Eteläkadun varrella - Alppiruusujen kukinta on ollut tänä vuonna monin paikoin jopa poikkeuksellisen runsasta, kuten kuvassa; tämä johtuu todennäköisesti mm. viime vuoden kasvukaudella sattuneen ennätyslämpimän toukokuun edesauttamasta kasvukauden kehitysetuaikaisuudesta sekä viime kesän runsaista sateista. Nämä yhdessä tuottivat ko. pensaisiin runsaasti kukkasilmuja viime syksyyn mennessä.
















Alppiruusulajikkeen (Rhododendron cv.) kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa Verkatehtaan piha-alueelta kohti terveysasemaa ja ison metsävaahteran varjosta maanantaina 19.6.2017 - Tämä lajike jäi tarkemmin tunnistamatta, mutta sekin on ollut tänä vuonna erityisen runsaskukkainen; tosin tällä hetkellä kaikkien alppiruusujen kukinta on jo hiipunut lähes loppuun. Sen oikealla puolella havaitaan oksakuolleisuutta pensasangervossa (Spiraea cv.); paikoin tällainen on näissä pensaissa johtunut todennäköisesti viime talven ääripäävaihteluista erittäin leudosta joulukuusta tammikuun ankariin pakkasiin.
















Kaljukultasateen (Laburnum alpinum) täyttä kukintaa kuvattuna Espoossa Herttuantien varrella juhannusaattona perjantaina 23.6.2017 - Monet kultasateet olivat viettäneet viime vuoden ja osin jopa kaksikin edellistä vuotta kukkimatta. Niiden tämänlainen "hengähdystauko" onkin sitten edesauttanut tälle kesälle poikkeuksellisen runsasta kukintaa, kuten kuvassa; tämänlaiset välivuodet kukinnassa ovat ko. lajille tyypillisiä, joten saattaa olla ensi vuonna vuorossa taas jonkinlainen tauko varsinkin näin runsaan kukintavuoden perään...
















Juhannusruusun (Rosa pimpinellifolia "Plena") ja taustalla kaljukultasateen (Laburnum alpinum) täyttä kukintaa kuvattuna Espoossa Herttuantien varrella juhannusaattona perjantaina 23.6.2017 - Ajankohdan normaalivaiheista kasvukauden kehitysastetta havainnollistaa juuri tämä tyypillinen ruusukukinta. Tuo taustan kultasade keskellä kuvaa on sama pensas kuin ylemmässäkin kuvassa. Valitettavasti näiden kukkimisten hienoutta hieman latisti auringon pilven takana olo kuvaustilanteessa. 
















Koivuangervojen (Spiraea betulifolia) kukintaa pilvikirsikkakujanteen (Prunus pennsylvanica) päässä kuvattuna Espoon Leppävaaran keskustassa torstaina 22.6.2017 - Tämä pensasangervolaji on kukinnassaan ns. keskimyöhäistä tyyppiä; vielä myöhemmin heinäkuussa kukkivat tämän jälkeen pensasangervoista mm. ruusuangervo (S. japonica "Froebelii") ja monet sen lähilajikkeet.
















Ukonpalkojen (Bunias orientalis) keltaista kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa Varikonniemeltä hieman luoteeseen rautatien ja Vanajaveden rannan välisellä kapealla niittyvyöhykkeellä maanantaina 19.6.2017 - Tämä Suomessa melko uusi kasvituttavuus on Itä- ja Kaakkois-Euroopasta mm. juuri rautatieyhteyksien kautta ns. rikkaruohona levinnyt isokasvuinen ristikukkaiskasvi (Brassicaceae); mielestäni käy erinomaisesti koristekasvistakin.
















Mäkitervakon (Viscaria vulgaris) täyttä kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa Varikonniemeltä hieman luoteeseen rautatien ja Vanajaveden rannan välisellä kapealla niittyvyöhykkeellä maanantaina 19.6.2017 - Kasvi on tämän alueen kuivahkon niityn tyypillinen laji, jonka kukinta runsaana esiintyessään on ajankohdan näyttävimpiä ilmestyksiä; tämän niittykasvuston alkuperä on tosin tarkoituksella kylvettyä.
















Koiranputkien (Anthriscus sylvestris) täyttä kukintaa kuvattuna Espoon Leppävaaran urheilukeskuksen länsipuolisella niitty / pelto- ja kuntorata-alueella torstaina 22.6.2017 - Samaan aikaan kukkivien lupiinien (Lupinus polyphyllus) ohella tämä on ko. ajankohdan varmaankin se kaikkein tyypillisin ja yleisin luonnonvarainen kukkija, jonka soisi olevan kaikenlaisten väylien varsilla kukintansa loppuun saakka rauhassa niittämiseltä; tätäkin väylän vartta on kesäisin niitetty pian Juhannuksen jälkeen, mutta viime vuoteen verrattuna niittoa pitäisi viivästyttää kasvukauden ollessa nyt viime vuoteen nähden paljon myöhemmässä etenemistahdissa.
















Viileän polaari-ilmamassan sadekuuropilveä ja niittyä runsaan koiranputkikukinnan kera kuvattuna Espoon Leppävaaran luoteispuolella kohti Kilon kartanoa torstaina 22.6.2017 - Sää on ollut tällä juhannusviikolla siis normaalia kylmempää ja epävakaista; tilanteelle tyypilliset iltapäivien kuuropilvet ovat olleet melko pienialaisia, mutta sisältäneet myös hieman heikkoa / kohtalaista ukkosta ja rankkojakin saderyöppyjä rakeineen.
















Viileän polaari-ilmamassan sadekuurosta sataneita rakeita kuvattuna Espoon Karakalliossa torstaina 22.6.2017 klo. 12:58 - Nämä rakeet olivat säilyneet puuston alla varjossa sulamatta tässä kuvanottotilanteessa noin 10 - 15 minuuttia niiden satamisen jälkeen; ilman lämpötila laski ko. kuuron aikana reilusta +15 asteesta vain +10 asteen vaiheille noustakseen kuurojen väleillä taas takaisin korkeammaksi.

No comments: