Friday, May 19, 2017

Kesän 2017 kuumin päivä - Osa 1

Vielä vain tasan viikko sitten ei olisi uskonut, että tänään perjantaina 19.5.2017 tulisi Etelä-Suomeen alkavan kesän ensimmäinen hellepäivä - Niin kuitenkin nyt tapahtui, vaikka vasta viime viikolla jouduttiin kokemaan aivan päinvastaisesti poikkeuksellisen kylmää säätä > Poikkeuksellisen kylmä takatalvi Suomessa toukokuun toisella viikolla 19/2017 - Analyysiä valokuvin.

Tämä helleaalto on jäämässä kuitenkin vain tämän perjantain mittaiseksi, vaikkakin kesäiset n. +20 asteen päivälämpötilat ovat mahdollisia myös jatkossa viikonloppuna ja vielä ensi viikon alussakin. Joka tapauksessa tästä yhdestä hellepäivästä tuleekin nyt yllättäen ensimmäinen seurantaosa tämän vuoden 2017 kesän kuumimman päivän kartoitukseeni, joten analysoidaanpa tämän kertaisen helletilanteen pohjaksi suursäätilaa seuraavaksi:

Helteen tulo alkoi muodostumaan tämän viikon alkupuolella siitä, kun Itä-Eurooppaan alkoi asettumaan korkeapainetta ja samalla matalapainetoiminta alkoi keskittymään aluksi Britteinsaarten länsipuolelle Atlantille > tämä alkoi syöttämään manner-Eurooppaan helteistä ilmamassaa Välimereltä, ja sen kuumin alue lähes +30 asteen lukemineen muodostui ke-to paikkeilla Saksan-Puolan tienoille. 

Etelä-Suomeen tästä helteestä alkoi tulla täksi perjantaiksi maistiainen siten, että keskiviikkona Englanninkanaalin tienoilla muodostui pieni matalapaineen osakeskus, joka liikkui eilisen torstain aikana vähän voimistuen Etelä-Norjan kautta Keski-Ruotsiin ja lopulta tänään Ruotsista Oulunseudun yli itään. Se kuljetti itä-kaakkoisreunallaan etelästä Etelä-Ruotsin ja Baltian kautta mukanaan helleilmaa, joka siis saapui tänään rintamasysteemin rajaamana helleilman sektorina Etelä-Suomeen; helleilma kattoi alueen suunnilleen Pori-Jyväskylä-Joensuu -linjan eteläpuolella. 

Katsotaanpa alla tarkemmin perinteisen lämpötilalistauksen kera, missä lämpötila-arvot on saatu Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivustolta. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus pysyy käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten tämänkin seurantakartoituksen ajan --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon taas lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Perjantain 19.5.2017 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +23 astetta, Salo +25 astetta, Pori +18 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +21 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +14 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +17 astetta ja Ilomantsi +16 astetta.

Noista lämpötilalukemista voidaan havaita, kuinka helleilmamassan alue kattoi em. tapaan Pori-Jyväskylä-Joensuu -linjan eteläpuolen, mutta vain lähinnä aamupäivän ja alkuillan välisenä aikana. Vallinneet tuulet olivat enimmäkseen etelän ja lännen väliltä tuossa hellesektorissa; ajoittain oli kohtalaisia-navakoita puuskia, mikä hieman viilensi helteen tuntua.

Tähän vuodenaikaan tyypillisesti vielä talven jäljiltä kylmien vesistöjen takia kuumimmat lukemat sattuivat selvästi sisämaassa ja sopivan kaukana isoista järvistäkin - Kuumin alue sattui Uudenmaan sisämaahan sekä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, missä yleisesti ylitettiin helleraja jopa lähelle +27 astetta. Sitä kuumuutta riitti silti jopa paikoin pohjoisempanakin, kuten Mikkelin seudulla. 

Helteisimmällä alueella lämpötilojen nousua edesauttoi myös se, kun taivas oli juuri keski- ja iltapäivällä monta tuntia lähes täysin selkeä; vain hyvin pientä untuva- (Cirrus) ja palleropilvilauttailua (Cirrocumulus) esiintyi ajoittain. Ilmamassa oli tosin hieman utuisen samea, kuten tällaisessa tilanteessa kuuluukin.

Merialueiden rannikkoja kylmentävä vaikutus ilmeni mm. Helsingin Kaisaniemessä, mutta varsinkin aivan meren äärellä ja sen alueella viileys oli erityisen huomattavaa; esim. Kotka Rankki aivan meren sylissä tarkoitti jopa koko päivän ajan paljon alle +20 asteista viileyttä. Myös isoilla järvillä oli selvästi viilentävää merkitystä, kuten tapahtui esim. Tampereella, missä Siilinkari oli muutaman asteen mantereisempia Tampereen osia viileämpi maksimilämpötiloissa.

Näitä vesistöjen viilentäviä vaikutuksia korosti aikaisempiin vuosiin verrattuna tuo edeltänyt hyvin kylmä sääjakso huhtikuun lopussa ja toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana > Sen takia sekä merivesi että järvivedet ovat pysyneet normaalia kylmempinä tähän päivään saakka; esim. tämän viikon aikana Suomenlahden pintavedet ovat lämmenneet vain hitaasti +5 ja +7 asteen välimailla, ja järvissä on vasta parin viime päivän aikana tapahtunut +10 asteen ylityksiä pintavesissä.

--- Tämä seuranta päättyy siis vain tämän yhden päivän analyysiin, koska parhaillaan tänä iltana ja alkavana pe-la välisenä yönä pohjoisesta siirtyy kylmä rintama Etelä-Suomen yli etelään pilvineen ja hajanaisine sadekuuroineen; runsaita sateita ei tule eikä ilmeisesti ukkostakaan ole odotettavissa tässä yhteydessä.

Huomenna lauantaina korkeapainesää alkaa tuon rintaman ylityksen jälkeen taas valtaamaan hieman alaa Suomessa, mutta ilmamassa on siis tätä päivää viileämpää jatkossa, kun yhtäältä Jäämereltä pääsee itäkautta kiertymään viileyttä ja toisaalta selvää lämmintä virtausta uudestaan manner-Euroopan kesästä ei ole näillä näkymin tulossa; niinpä hellelukemia ei enää toistaiseksi mitata. Lisäksi ensi viikolla loppupuolisko näyttäisi olevan matalapaineiden ja sateiden aikaa. 

Seuraavaa helleseurantaosaa ei siis ole vielä näköpiirissä, mutta eiköhän uusi helletilanne satu viimeistään kesäkuun aikana...

No comments: