Monday, January 16, 2017

Talven 2016-17 sää- ja luontovaiheita maisemavalokuvissani - Tammikuun alkupuolisko

Tässä tulee viimeinen osa runsaasta valokuvaamisestani poimittuja otoksia havainnollistamaan kuluvan talven sää- ja luontotilanteita Etelä-Suomessa tähän julkaisupäivään mennessä. 

Teemaksi olen siis valinnut maisemakuvat, ja olen jakanut ne nyt kokonaan esille tähän mennessä ilmenneen talven puitteissa kolmeen osaan kuukausittain. Julkaisin nämä kolme osaa melkein samalla kertaa, joista tänään maanantaina 16.1.2017 tämä on se viimeinen, ja kattaa tästä kuluvasta tammikuusta alkupuoliskon.

Edelliset osat ovat tässä > Talven 2016-17 sää- ja luontovaiheita maisemavalokuvissani - Marraskuu ja Talven 2016-17 sää- ja luontovaiheita maisemavalokuvissani - Joulukuu.

Olen kertonut alkuun lyhyesti kussakin osassa pääpiirteittäin tapahtuneet sääolot Etelä-Suomessa taustoitukseksi kuvilleni; kuvien ottopaikka ja -aika on ilmoitettu kunkin kuvan yhteydessä tarkemmin, ja kuvat on listattu lopussa kronologiseen järjestykseen ylimmän vanhimmasta alimman uusimpaan.


Tämän osan aivan loppuun laitan poikkeuksellisesti myös sääennustetta tuleville päiville / alkaneelle viikolle.

Tammikuun alkupuoliskon sääolot Etelä-Suomessa >> Uusi vuosi toi heti kylmenevän sään, mutta kuun kolmena ensimmäisenä päivänä lämpötilat laskivat aluksi hitaasti ja vaiheittain vaihdellen -1 ja -10 asteen välillä. Samalla uutta lumipeitettä tuli, mutta enimmäkseen vain vähän; eli yleensä muutamia senttejä ja meren äärellä paikoin vähän enemmän.

Koko muusta tähänastisesta talvesta poiketen sitten kuun 4. - 6. päivinä alueelle iski yllättäen ankara pakkasaalto, jolloin minimilämpötilat olivat kylmimmillään yleisesti -20 ja -30 asteen välillä; myös etelärannikolla oli monin paikoin -20 astetta kylmempää > Tässä on siihen liittynyt kylmimmän yön seurantakartoitukseni, josta pääsette pakkasaallon tarkempiin säätilannekuvauksiin: Talven 2016 - 2017 kylmin yö - Osa 1.

Pakkasaallon saapumisvaiheisiin kuului etelärannikolla paikoin hyvin sankkoja lumikuuroja jopa ukkosen kera; alla kuvissani laitoin näistä säävaiheista tarkempaa seurantakuvausta kattaen vuorokausia 3. ja 4.1.2017.

Tuo ankara pakkasaalto oli siis nopea poikkeus, jonka jälkeen sään yleiskuvaksi on tähän julkaisupäivään mennessä vakiintunut melko normaalit olosuhteet, missä heikot-kohtalaiset pakkaset ovat melko nopeaan tahtiin vuorotelleet suojasäiden ja lumisateiden kanssa; edelleen lumipeitekertymät ovat kuitenkin jääneet vähiin, jolloin enintään reilun 10 cm:n hankipaksuuksia on ollut. Etenkin etelärannikon tuntumassa myös ajoittaista sulamista on ollut melko paljon, mutta sulaminen ja sataminen yhteensä on pitänyt hangen ainakin joten kuten maassa.

Mainittakoon vielä, kuinka torstaina 12.1.2017 oli talven tähän mennessä myrskyisin päivä, kun lännestä lähestynyt matalapaine voimisti etelätuulia; samalla tuli sadealuettakin, mutta lumimyrskyolosuhteita ei tullutkaan lumisateen vähäisyyden takia. Itämerellä mitattiin kuitenkin jopa 14 m korkeita yksittäisiä aaltoja myrskyn puhallettua optimaalisesti merta pitkin pohjoiseen.


Seuraavaksi tammikuun 2017 alkupuoliskon maisemavalokuvia, joista 4 ensimmäistä esittävät koosteena Uudenvuodenyön ilotulitusta >>
















Uudenvuoden ilotulitusta selkeässä säässä, osa 1 - kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa lauantaina 31.12.2016 klo. 23:55.
















Uudenvuoden ilotulitusta selkeässä säässä, osa 2 - kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa lauantaina 31.12.2016 klo. 23:59.
















Uudenvuoden ilotulitusta selkeässä säässä, osa 3 - kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa sunnuntaina 1.1.2017 klo. 00:02.
















Uudenvuoden ilotulitusta selkeässä säässä, osa 4 - kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa sunnuntaina 1.1.2017 klo. 00:05.
















Tasaisen ja puhtaan järvijään tilannetta Vanajavedellä edeltäneenä yönä pakastuneen sään jälkeen kuvattuna sunnuntaina 1.1.2017 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta eteläkaakkoon - Plussakelissä edellispäivänä tuo jää oli ollut vielä peilikirkas vesikalvon kera, mutta vesikalvon jäätyminen aiheutti pintakuvioinniksi hilseilevän ja arpisen näköistä vaikutelmaa. Lisäksi aavistus kuuraa tuli peitteeksi.
















Tasaisen ja puhtaan järvijään tilannetta sula-aukkojen kera Vanajavedellä edeltäneenä yönä pakastuneen sään jälkeen kuvattuna sunnuntaina 1.1.2017 Hämeenlinnassa Lukiokadun ja Arvi Kariston kadun kulmasta itäkoilliseen kohti Varikonniemeä - Edellisosan viimeisenä valokuvana oli tämä sama näkymä edellispäivän plussakelissä; tässä vaiheessa pakastuminen oli huuruttanut peilijään mattaiseksi, mutta toisaalta avovesiaukot erottuivat tyyntyneissä tuulissa tasaisen tummina niiden pysyttyä vielä jäätymättä.
















Kylmenemisen alkamista heikossa lumisateessa pienen lumikertymän jo tapahduttua, sekä kuvattuna maanantaina 2.1.2017 klo. 13:33 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta Vanajavedelle itäkaakkoon - Alempana on sama näkymä paksummalla lumipeitteellä 5 vuorokautta myöhemmin; tässä havainnollistuu se, kuinka hyvin vähäinenkin lumi valkaisee tasaisen järvijään heti kirkkaaksi, mutta samalla se lumi katoaa vielä vahvasti nurmikon korsien sekaan.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne tiistaina 3.1.2017 klo. 13:19 - Suomenlahdelle oli muodostunut pieni ns. mesomatalapaine muutoin heikkotuulisissa oloissa, ja se syötti ko. paikalle kohtalaista-runsaahkoa lumikuurottelua, kuten kuvassa.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne tiistaina 3.1.2017 klo. 15:01 - Sopivasti auringon laskun aikaan lumikuurottelu hellitti sen verran, että rakoillut pilvipeite mahdollisti kaunista ruskonäytelmää sadesameuden kera. Näiden kahden ensimmäisen seurantakuvan aikana lämpötila pysytteli -2 ja -5 asteen välillä.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne tiistaina 3.1.2017 klo. 23:12 - Illan mittaan sää selkeni ajoittain kokonaankin, ja vielä tyynessä säässä se tarkoitti jääsumujen muodostumista kuvan tapaan ja lämpötila laski nopeahkosti -10 asteen vaiheille. Norjanmereltä kohti Baltiaa viiletti kuitenkin jo voimistunut matalapaine, jonka takia kaakkoistuulten alkaminen oli aivan käsillä.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne keskiviikkona 4.1.2017 klo. 00:08 - Heti puolenyön kohdalta alkoikin hyvin nopea tapahtumasarja, kun merelle edellispäivän iltana jääneen mesomatalapaineen vanha lumikuurosysteemi alkoi palaamaan pian voimistuneissa kaakkoistuulissa mantereelle; tässä sen kuurorintama näkyi upeasti taivaanrannassa lähestymässä.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne keskiviikkona 4.1.2017 klo. 00:22 - Mereltä mantereelle saapuessaan kuurorintama voimistui ja tässä kuvassa nähdään sen lumipyryseinämän saapuneen jo näkymän toiseen päähän. Kaakkoistuuli voimistui selvästi lisää minuuteissa tässä vaiheessa, kun 10 min aikaisemmin oli vielä tyyntä.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne keskiviikkona 4.1.2017 klo. 00:29 - Lumipyryseinämän saavuttua sade tiheni erittäin sakeaksi sulkien yli 100 metrin etäisyydellä olleet kohteet pois näkyvistä. Samalla yksi salama iski lähellä aiheuttaen kesäisen oloisen räjähtävän jyrinän. Sateen alettua lämpötila nousi parissa minuutissa -10 asteen vaiheilta -3 asteen tienoille!
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne keskiviikkona 4.1.2017 klo. 1:52 - Tuo edelliskuvan tiheä ja ukkostava lumikuuro oli ohitse n. 5 minuutissa, ja sen jälkeen alkuyön tilanteeksi jäi vallitsemaan kumpukerrospilvisyys, kohtalainen-navakka kaakkoistuuli sekä hitaasti -3 asteen vaiheilta laskemaan taas alkanut lämpötila; kuvan oton jälkeen kohtalaista lumipyryä alkoi tulla lisää mereltä.
















Ankaran pakkasaallon saapumisvaiheita pilvi- ja sääseurantana Espoon Leppäsillassa, ja kuvattuna kaakkoistaivaalle > Tilanne keskiviikkona 4.1.2017 klo. 10:44 - Matalapaineen saavuttua yöllä luoteesta Baltiaan alkoi tuuli voimistua lisää ja kääntyä yhä kylmemmälle idän-koillisen kantille; kuvassa kovapuuskainen ja pureva koillistuuli jo tuiskutti yöllä satanutta pakkaslunta tuolta katolta. Merellinen lumisade alkoi lakata, pilvet hajaantua hahtuvapilvivaiheen kautta ja iltapäivästä alkaen oli selkeää. Lämpötila oli kuvan tilanteessa laskemassa -10 asteen vaiheilla, ja illalla se oli jo -18 asteen paikkeilla.
















Ankarasti kylmän ja selkeäsäisen pakkasaamun auringonvaloa kuvattuna torstaina 5.1.2017 klo. 9:57 Espoon Leppäsillassa - Edellä kuvatuissa ankaran pakkasen saapumisvaiheissa uutta lunta satoi 5 - 10 cm, joten reilun 10 cm:n lumipeite jäi maahan tälle alueelle torjumaan ankaran pakkasen vaikutuksia; paikoin sisämaassa ja läntisimmässä Suomessa lumipeite jäi hyvin vähiin, joka oli ongelma kasveille ja eläimille kovassa kylmyydessä.
















Ankarasti kylmän ja selkeäsäisen pakkasiltapäivän auringonvaloa kuvattuna torstaina 5.1.2017 klo. 15:11 Espoon Leppävaaran keskustan liikenneterminaalissa - Edellisen kuvan tapaan suosikkiajankohtiani vuorokaudessa ovat auringon nousun ja laskun hetket, kun niihin liittyy kaunisvärisiä ruskovaiheita; tässä laskeva aurinko valaisi vielä Läkkitorin viereistä tornimaista asuinrakennusta.
















Aamun sarastusta ankarassa pakkasessa (n. -26 astetta) ja selkeässä säässä kuvattuna perjantaina 6.1.2017 klo. 9:23 Hämeenlinnassa Citymarketin takana Vanajavedelle etelään - Ko. pakkasjakso lisäsi järvijäihin paksuutta 5 - 10 cm, joten paikoin jäänpaksuuksissa ylittyi talven ensimmäisen kerran 30 cm; kuvan ihmisen havainnollistamaan tapaan jäällä liikkuminen jalan alkoi mahdollistua turvallisemmin.
















Keskipäivän auringonvaloa varjoineen ankarassa pakkasessa kuvattuna perjantaina 6.1.2017 klo. 11:59 Hämeenlinnan keskustassa kirkon kupeessa - Vaikka aurinko paistoi lähes täydeltä terältä lievän harsopilven läpi, niin lämpötila pysyi vielä itsepintaisesti hitusen -20 asteen kylmemmällä puolella; auringon lämmittävä vaikutus on siis vielä heikkoa ko. vuodenaikana.
















Edeltäneen yön ja aamun säätä voimakkaasti lauhduttaneen lumipyryn synnyttämää lumikertymää kuvattuna lauantaina 7.1.2017 klo. 13:00 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta Vanajavedelle itäkaakkoon - Ylempänä on valokuva samasta näkymästä 5 vuorokautta aikaisemmin vähälumisena; tässä 5 - 10 cm:n paksuinen lumipeite havainnollisti, kuinka nurmikon korsien peityttyä hangen valööri tasapäistyi hyvin järvilumipeitteen suhteen.
















Edeltäneen yön ja aamun säätä voimakkaasti lauhduttaneen lumipyryn synnyttämää lumikertymää alikulkutunnelissa kuvattuna lauantaina 7.1.2017 klo. 13:11 Hämeenlinnassa - Lumipyryn aikana vallitsi navakka-kovapuuskainen etelä-lounaistuuli, jonka takia tällainen etelä-pohjoissuuntainen tunneli täyttyi koko pituudeltaan tuulen ajamasta pakkaslumesta.
















Lumihangen tilannetta juuri ennen voimakkaan sulamisen alkamista kuvattuna maanantaina 9.1.2017 klo. 14:02 Espoon Leppäsillassa - Kuvan keskellä etualalta taustalle sijaitsee oja, jonka uomaan kaksi eri lumipyryä täytti paljon lunta, vaikka oikealla peltokynnöksiä jäi vielä esille; ensimmäinen pyry oli se em. 4. päivän ankaran pakkasen tuoneet vaiheet, ja toinen tuo edellisissä kahdessa kuvassa mainittu lauhduttanut pyry. Kuvaussuunnan oltua länteen se 1. pyry täytti ojaa koillistuulessa oikealta vasemmalle ja 2. pyry etelä-lounaistuulissa vasemmalta oikealle.
















Lumihangen tilannetta edelliseen kuvaan nähden samassa näkymässä tasan vuorokausi myöhemmin voimakkaan sulamisen alettua edeltäneenä iltana, ja kuvattuna tiistaina 10.1.2017 klo. 14:16 Espoon Leppäsillassa - Em. ankaran pakkasjakson jälkeen tämä oli ensimmäinen suojasäätilanne, ja n. +3 asteisena se havainnollisti taas pakkaslumena muodostuneen lumihangen sulamishelppoutta.
















Lumihangen ja purovesistön tilannetta suojasäiden, lumisateiden ja pikkupakkasen vuoroteltua edeltäneinä päivinä, ja kuvattuna lauantaina 14.1.2017 klo. 13:49 Espoon Leppävaaran keskustan Leppäviidanpuistossa - Tuo em. säiden vaihtelu muutti jäljelle jääneet lumet hitaasti sulavaan jäiseen ja kovaan muotoon; lisäksi edellispäivänä satoi muutamia senttejä lisää suojalunta, ja kuvan tilanteessa oli vielä lievästi suojaa / nollakeliä. Huomatkaa myös sinisorsien jäljet.
















Lumipeitteen ja lumikuorrutteiden tilannetta suojasäiden, lumisateiden ja pikkupakkasen vuoroteltua sisämaassakin, ja kuvattuna sunnuntaina 15.1.2017 klo. 11:08 Hämeenlinnassa Varikonniemen länsireunalla - Sisämaassa edeltäneen päivän suojalumisateista jäi puustoon suojaisille paikoille kuorrutetta sään pakastuttua kuvanottopäiväksi; ulompana havaitaan lumettomia puita, joka havainnollistaa hyvin sitä, kuinka nollan asteen lähellä tuulten erot eri paikoilla voivat ratkaista hyvin herkästi ja vaihtelevasti lumen varisemisen ja sulamisen tilanteita.
















Lumipeitetilannetta ojavesistön kera kuvattuna sunnuntaina 15.1.2017 klo. 13:49 Hämeenlinnassa Tampereentien, Brahenkadun, moottoritien ja Niittykadun rajaamassa metsikössä - Pakkasten pysyminen heikkoina-kohtalaisina kuluneen viime viikon aikana tarkoitti sitä, että ojavesistöissä jäätymiskehitys oli olematonta tai hyvin vähäistä, eikä ns. hyydejäätä muodostunut, kuten esim. em. ankaran pakkasen aikana.

Tämän hetken pikkupakkasessa Hämeenlinnan lumipeite on siis nyt lievästi jäätyneessä muodossa vähäisten suojasäiden tapahduttua aikaisemmin viime viikolla. Espoossa puolestaan runsaammat ko. viikon suojasäät tekivät lumesta märempää ja siellä tämän hetkinen hanki on sisämaata paljon kovempaa ja jäisempää.

Kummallakin alueella lumipeitteen paksuus vaihtelee nyt 5 - 10 cm:n välillä, joten normaalia vähemmän on lunta ajankohtaan nähden. Järvijäät ovat tällä hetkellä keskimäärin 20 - 30 cm paksuja, ja paikoin enemmänkin; eli ne ovat normaaleja tai paikoin hieman sitä ohuempia. Merellä sen sijaan vallitsee normaalia paljon vähäisempi ja heikompi jäätilanne, koska kaikki näissä kolmessa maisemavalokuvaosassa kerrotut pakkasvaiheet kuluvana talvena ovat olleet yhtäältä niin lyhyitä kerrallaan, ja toisaalta voimakkaat tuulet ovat syntyneitä jäitä sitten helposti hajottaneet isojen aaltojen tähden - Niinpä esim. Suomenlahdella jäätä on nyt vain sisäsaaristossa ja sisälahdissa ulapan ollessa yhä kokonaan sulaa.

Lopuksi sääennustetta tuleville päiville / alkaneelle viikolle Etelä-Suomeen >> Tällä alkaneella viikolla 3 (16. - 22.1.2017) hyvin leuto sää on taas vallitsevaa ja viimeistään keskiviikosta alkaen suurimman osan aikaa lämpötilat voivat olla plussan puolella. Sateet jäävät kuitenkin vähiin.

Tilanteen aiheuttaa se, kun korkeapaine asettuu vahvasti Keski- ja Itä-Eurooppaan, ja samalla voimakasta matalapainetoimintaa suuntautuu Pohjois-Atlantilta Jäämerelle; matalapaineiden pohjoinen reitti tarkoittaa sitä, että enimmät sateet jäävät Pohjois-Suomeen, jolloin pikemminkin lumikertymien sijaan Etelä-Suomessa joudutaan taas katselemaan lumipeitteiden pois sulamista, ja näin etenkin etelärannikon tuntumassa ja lännessä - Tosin nythän lumipeite on aikaisempaa kovempaa ja jäisempää, jolloin sulaminen pysynee melko hillittynä; paljasta maata kuitenkin tulee esiin paljon. Samalla iljanteisuus lisääntyy entisestään toisin paikoin.

Tämänlainen tilanne näyttää siis jatkuvan koko viikon, mutta näillä näkymin seuraavalla viikolla 4 (23. - 29.1.2017) Atlantilta tulevien matalapaineiden reitissä saattaisi tapahtua osaksi eteläisemmällekin reitille siirtymistä / jonkin laista hajaantumista, joka tarkoittaisi ainakin ajoittain kylmempää sekä lisääntynyttä lumisateiden mahdollisuutta....

No comments: