Sunday, December 06, 2015

Joulukuun ennätyslämpimyys viikolla 49/2015 - Maksimilämpötilaseurantaa 5. - 7.12.2015

Etelä-Suomen sää on ollut viime aikoina jälleen erikoista ja nimen omaan tavanomaista leudommassa katsannossa - Talventulo on jo paljon myöhässä ja tähän mennessä ainoa hetkellisesti ja lievästi talvinen säätilanne sattui marraskuussa 20. - 23. päivien välisenä aikana, mutta muutoin tavanomaista paljon leudommat länsi- ja lounaistuulet ovat olleet jatkuvasti vallitsevia ajoittain jopa myrskyisinä, ja nyt leutous on parhaillaan huipentumassa ajankohtaan nähden ennätyksellisen korkeina lämpötiloina!

Täten teen taas tuttua maksimilämpötilaseurantaa Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille, missä seuranta-aika kattaa eilisen lauantain, tämän Itsenäisyyspäivän sunnuntain sekä huomisen maanantain ns. jälkilämmön havainnollistuksena, vaikka tämä sunnuntai jää lämpöaallon huipentumaksi - Alle listaan aluksi eilisen maksimilämpötilat ja sitten päivityksessä yhdellä kertaa maanantain aikana nuo kahden seuraavan päivän maksimilämpötilat. Lähteenä lukemille on tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivustojen lämpötilakuvaajat.

Tämä ennätyslämmin sääjakso johtuu ainakin muutamasta eri seikasta, jotka vaikuttavat nyt samaan aikaan juuri sopivasti > Ensinnäkin Pohjois-Atlantin hyvin voimakas matalapainetoiminta on ollut viime päivinä sillä tavalla pitkulaisesti muotoutunutta Islannin tienoilta Jäämerelle, että sen eteläpuolella lounaisvirtaus on pystynyt tulemaan hyvin kaukaa Azorien länsi-lounaispuolelta subtrooppiselta merialueelta, ja siksi se on kuljettanut jo valmiiksi erittäin leutoa ilmamassaa Britteinsaarten kautta Fennoskandian eteläosiin saavuttaen eilen myös Etelä-Suomen. 

Samalla jo edeltäneen hyvin leudon marraskuun ansiosta kaikki Suomea ympäröivät merialueet ovat edelleen jäättömiä ja pintavesilämpötiloilaan useitakin asteita normaalia lämpimämpiä. Tämä seikka mahdollistaa leutoja ilmamassoja jäähtymästä normaalia vähemmän ja hitaammin. Samaa asiaa edesauttaa sekin, kun Etelä- ja osin Keski-Suomikin ovat kokonaan lumettomia ja maa ei ole ollenkaan roudassa. Lisäksi alueen kaikki järvet ovat jäättömiä ja paikoin yhä jopa n. +5 asteisia pintavesilämpötiloiltaan.

Kolmantena ennätyslämpöä edesauttavana seikkana on se, kun tuo länsilounaasta virtaava kaikkein leudoin ilma tulee myrskyisten tuulten ja ylempänä ilmakehässä vallitsevan hyvin rajun suihkuvirtauksen ansiosta terävän tunkeutuvasti kiilana Tanskan suunnalta juuri sopivasti Etelä-Suomeen saakka.

Tätä kirjoitettaessa onkin jo ehtinyt eilen myöhään illalla Ahvenanmaalla syntyä tunnetun säähistorian joulukuun uusi lämpöennätys! - Toistaiseksi se on Jomalassa mitattu +11 astetta, mutta tämän Itsenäisyyspäivän aikana sekin voi vielä rikkoutua toistamiseen?!...

iltalehden juttu >> Hurja sää: meri tulvii, historiallinen lämpöennätys rikki

Voimakas ja länsilounaasta jo pitkään jatkunut tuuli on siis myös aiheuttanut meren tulvimista etelä- ja lounaisrannikolla!

Merkittävää sattuman kannalta tässä Itsenäisyyspäivän tienoon ennätyslämmössä on se, että edellinen joulukuun lämpöennätys eli Salossa mitattu +10,8 astetta tapahtui vuonna 2006 myös Itsenäisyyspäivänä!

Mainittakoon tästä viime aikojen poikkeuksellisesta leutoudesta vielä seuraavakin hämmästyttävä seikka! > Tuo em. marraskuun hetkellinen talvisäätilanne sisälsi suureen osaan Etelä-Suomea myös ensilumen muutamia etelärannikon seutuja (Kuten pääkaupunkiseutu) lukuun ottamatta, ja erityisen merkittävästi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lumisateet paikallaan pysyessään tuottivat silloin jopa 25 - 50 cm:n lumihankia ja märkänä lumena puustoon hyvin tuhoisia tykkylumia > Siitä huolimatta jo marraskuun 24. - 29. päivien välisenä aikana uusi erittäin leuto sää +5 ja +10 asteen välisine lämpötiloineen sulatti nekin lumet pois kokonaan.

On myös hyvin äärimmäistä, että peräkkäisinä kuukausina tapahtuu kaksi ennätyslämpötiloja tuottanutta lämpöaaltoa > Marraskuussahan mitattiin myös uusi säähistorian lämpöennätys, ja tässä on siitä lämpöjaksosta tekemäni seuranta: Marraskuun ennätyslämpimyys viikolla 45/2015 - Maksimilämpötilaseurantaa 1. - 4.11.2015.

Tässä joulukuun ennätyslämmössä on erona tuohon marraskuun ennätyslämpöön se, että nyt Föhn-ilmiö ei ole yhtä merkittävässä osassa, kun virtaus käy enemmän Tanskan suunnalta kuin Skandien vuoriston yli.

Viimeksi tällainen peräkkäisinä kuukausina sattunut tuplaennätyslämpö sattui kuitenkin niinkin äskettäin kuin kesällä 2010, kun silloin aluksi heinäkuun lopussa eli 29.7. mitattiin Joensuun Liperissä Suomen kuumuusennätys +37,2 astetta ja sitten lähes kahden viikon kuluttua siitä elokuun kaikkien aikojen lämpöennätykseksi tuli sekä Heinolassa että Puumalassa 8.8. mitattu +33,8 astetta.

Seuraavaksi tämän ko. ennätyslämpöjakson maksimilämpötilalistaukset säätilanneselostuksineen >>


Lauantain 5.12.2015 korkeimmat (päivä)lämpötilat: Maarianhamina +11 astetta, Turku +9 astetta, Salo +8 astetta, Pori +9 astetta, Hämeenlinna +8 astetta, Tampere; Härmälä +8 astetta, Tampere; Siilinkari +8 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +8 astetta, Vantaa +8 astetta, Hyvinkää +8 astetta, Lahti +8 astetta, Kouvola +7 astetta, Porvoo +9 astetta, Lappeenranta; Lepola +7 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +7 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +8 astetta, Mikkeli +8 astetta, Jyväskylä +8 astetta, Savonlinna +7 astetta, Joensuu +5 astetta ja Ilomantsi +4 astetta.

Tänä päivänä yöllä vaikutti vielä edeltäneen perjantain myrskymatalapaineen ylimeno itäkoilliseen, jonka jälkeen aamuksi luoteistuulien heikennyttyä ja sään osittain seljettyä koko alueella poikkeukselliset yli +5 asteen leutoudet taantuivat hetkeksi 0 ja +3 asteen välisiin lukemiin, ja etenkin itäosissa oli paikoin lievää pakkastakin - Ennätyslämpöä tuova länsilounaisvirtaus voimistui kuitenkin hyvin nopeasti kovapuuskaiseksi lännestä alkaen aamu-keskipäivän aikana, jolloin sää pilvistyi uudestaan ja lämpimän rintaman vesisateita alkoi tulla koko loppupäivän ajaksi. Samalla lämpötilat nousivat koko ajan illan loppuun saakka, jolloin vuorokauden maksimilämpötilat sattuivat kaikkialla juuri ennen vuorokauden vaihtumista puoliltaöin, ja siitä lämpeneminen jatkui osalla alueista vielä sunnuntain puolelle yön mittaan... 

Tuosta yllä olevasta listasta havaitaan siis se, kuinka Ahvenanmaalle ehti jo ko. päivänä länsilounaasta kaikkein leudoimman ilman kiila parhaiten ja lämpöennätyksen siksi jo tuoden. Mantereellakin päästiin laajasti lähes +10 asteeseen, mutta itäisimmässä kolkassa leutous ei ehtinyt vaikuttaa vielä n. +5 astetta enempää. Tällaisessa runsaspilvisessä ja voimakastuulisessa säätilanteessa lämpötilojen suhteen havaitaan myös se, kuinka pienilmastolliset erot eivät erotu, vaan laajoilla alueilla lämpötilat ovat hyvin tarkkaan samoja huolimatta pinnanmuodoista ja vesistöistä.

Sunnuntain 6.12.2015 korkeimmat (päivä)lämpötilat: Maarianhamina +11 astetta, Turku +10 astetta, Salo +9 astetta, Pori +10 astetta, Hämeenlinna +9 astetta, Tampere; Härmälä +9 astetta, Tampere; Siilinkari +9 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +9 astetta, Vantaa +10 astetta, Hyvinkää +9 astetta, Lahti +9 astetta, Kouvola +9 astetta, Porvoo +10 astetta, Lappeenranta; Lepola +8 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +9 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +8 astetta, Mikkeli +8 astetta, Jyväskylä +7 astetta, Savonlinna +8 astetta, Joensuu +5 astetta ja Ilomantsi +5 astetta.

Kaikkein leudoimman ilman kieleke ulottui Tanskan suunnalta tämän vuorokauden aikana yöstä alkuiltaan saakka Etelä-Suomeen siten, että ko. alueella jäi aluksi sijoilleen aaltoilemaan noin itä-länsisuunnassa rintamasysteemi, joka eteläpuolella leudoimman ilman perillepääsy oli parasta etenkin Ahvenanmaalle sekä mantereella Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueille. Sen sijaan tuon rintamasysteemin pohjoispuolella jäi mm. Jyväskylän seutu ja itäisimmät-koillisimmat osat jo yön jälkeen hieman viileämmän ilmamassan puolelle, mistä johtuen niillä paikoilla vuorokauden maksimilämpötilat saavutettiin jo yöllä ja sen jälkeen lämpötilat jäivät siellä korkeintaan +5 asteen vaiheille; Joensuun ja Ilomantsin alueille kaikkein leudoin ilma ei edes koskaan kunnolla päässyt. Tuolle leudoimman ilman alueelle saatiin sen sijaan vuorokauden maksimilämpötiloja yön lisäksi myös iltapäivälle, jolloin Ahvenanmaalla saavutettiin lopulliseksi joulukuun uudeksi tunnetun historian lämpöennätykseksi +11,1 astetta > yle:n juttu aiheesta. Myös mantereella saavutettiin ja hitusen ylitettiinkin paikoin +10 astetta.

Sitten alkuillalla alkoi tapahtumaan tuon rintamasysteemin nopea ylitys kaakkoon kylmänä rintamana, kun Lapin pohjoispuolitse itään kulkeneen voimakkaan matalapaineen länsipuolitse alkoi voimakaspuuskaisten tuulten kääntyminen luoteeseen - Jo pitkin päivää ko. rintamasysteemi oli tuottanut vesisateita paikoin runsaastikin; Pirkanmaalla jopa ukkosti hieman yöllä. Tuo alkuillan rintaman ylitysvaihe kuitenkin aktivoi rintamasateita ajankohtaan nähden hyvinkin runsaiksi laajasti n. Tampereen tasan eteläpuolella, ja jopa kesäisten rankkasadekuurojen kaltaisiksi, missä nähtiin hetken aikaa myös voimakas puuskarintamasadenauha itä-länsisuunnassa Hämeen ja Uudenmaan rajamailla. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ukkostanut. Loppuillalla rintama kaikkosi nopeasti sateineen kaakkoon, jonka myötä sää poutaantui, pilvipeite rakoili, ilma kuivui ja eteläisimmän osan myrskypuuskaiset tuulet heikkenivät tilapäisesti. Samalla ennätykselliset n. +10 asteen lämpötilat vaihtuivat nopeasti koko alueella lähemmäksi n. +5 asteen lukemia.

Tälle kovatuuliselle vuorokaudelle oli tyypillistä edelleen myös meriveden tulviminen etelärannikolla - Esim. Haminassa merivesi nousi pe-la yön aikana jopa 1,5 metriä yli normaalikorkeuden! > Ilmatieteen laitoksen juttu aiheesta.

Maanantain 7.12.2015 korkeimmat (päivä)lämpötilat: Maarianhamina +8 astetta, Turku +8 astetta, Salo +7 astetta, Pori +7 astetta, Hämeenlinna +5 astetta, Tampere; Härmälä +5 astetta, Tampere; Siilinkari +5 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +7 astetta, Vantaa +6 astetta, Hyvinkää +6 astetta, Lahti +5 astetta, Kouvola +5 astetta, Porvoo +6 astetta, Lappeenranta; Lepola +4 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +5 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +6 astetta, Mikkeli +5 astetta, Jyväskylä +3 astetta, Savonlinna +5 astetta, Joensuu +2 astetta ja Ilomantsi +3 astetta.

Ilmamassa oli siis jo edellisillan puolella vaihtunut kuivemmaksi ja viileämmäksi polaari-ilmamassaksi, mutta luoteisvirtaus oli edelleen ko. alkupäivän ajan voimakasta ja jopa myrskypuuskaistakin ajoittain > Niinpä etenkin länsiosissa ilmamassa oli nyt Föhn-ilmiön lämmittämää, joten yön +5 asteen vaiheilta etenkin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla noustiin lämpötiloissa alkuiltapäiväksi vielä reilusti yli +5 asteen. Muualla lämpötilat pysyivät lähes samoina yöstä iltapäivään eli +5 asteen vaiheilla, ja itäisimmissä osissa vuorokauden maksimilämpötilat sattuivat jo yöllä. Nyttemmin koko alueella ilta on kylmenemässä, mutta vain hitaasti ja edelleen plusasteilla, koska voimakas luoteistuuli on heikentynyt vain hitaasti. Mainittakoon vielä ko. vuorokaudesta > Yöllä-keskipäivällä pilvisyys oli vielä runsasta (repaleista ja kokkareista kumpukerrospilvisyyttä) ja aamulla-aamupäivällä tuli ajoittain heikkoja vesikuuroja tuulten kovapuuskaisimmissa vaiheissa, mutta iltapäivällä sää selkeni ja on sittemmin pysynyt selkeänä.

Seuranta päättyy tähän, mutta kerron vielä lopuksi tulevasta säästä ennustearvioita lyhyesti Etelä-Suomeen tämän hetken eli maanantain 7.12. katsannosta käsin >> Huomenna tiistaina 8.12. on heikon korkeapaineen selänteen ylitys lännestä itään, jolloin sää on vähäpilvistä ja tuulten heiketessä aamuun mennessä ainakin sisämaassa voi tulla paikoin lievää pakkasta tai lämpötila vaihtelee nollan vähän molemmin puolin. Atlantilla kehittyy kuitenkin edelleen hyvin rajuja matalapaineita, joiden takia jo tiistaina illalla erittäin leuto länsi-lounaisvirtaus alkaa palautua myös Suomeen; niinpä tiistaina illalla lämpötilat alkavat kohota kaikkialla taas selvemmin plusasteille, sää pilvistyy ja vesisateita / tihkua tulee myös.

Tuo uusi erittäin leuto länsi-lounaisvirtaus jatkuu näillä näkymin sitten ainakin ke-pe välisen ajan, jolloin laajasti on taas mahdollista jopa +5 asteen ylitykset reilustikin - Uusia lämpöennätyksiä ei kuitenkaan liene tulossa, vaikka ilmamassat ovat peräisin Britteinsaarten suunnalta, missä tänään maanantaina 7.12. on mitattu jopa yli +15 asteen lämpötiloja lämpimässä lounaisvirtauksessa!... Tässä leudossa vaiheessa etenkin to-pe aikana tuuli voi olla taas hyvin voimakasta. Sää on myös runsaspilvistä ja ajoittain vesi-tihkusateista, mutta pilvipeite voi silti ajoittain rakoilla.

Tässä vaiheessa näyttää sitten pe jälkeen siltä, että vihdoin olisi talvisempaa säätä tulossa myös Etelä-Suomeen > Tilanne kehittyisi niin, että matalapaineiden tulo tyrehtyisi lännestä joksikin ajaksi ja tilalle muodostuisi Fennoskandiaan korkeapainetta. Tämän myötä la-su olisi heikkenevän matalapaineen aikaa heikkenevissä tuulissa ja vähitellen nollan vaiheille laskevissa lämpötiloissa, ja samalla mahdolliset sateet alkaisivat muuttua lumisemmiksi.

Seuraavan viikon alkuun voisi sitten olla tulossa jonkinlainen pakkaskorkeapainesää, mutta sen voimakkuudesta ja kestosta on epäselvyyksiä. Lämpötilat voivat kuitenkin silloin laskea ainakin -5 ja -10 asteen välille... Pidemmällä jatkossa ennustemalleissa on kuitenkin näkyvissä merkkejä vielä ennen Joulua taas leutojen länsi-lounaisvirtausten palautumisesta....

No comments: