Saturday, November 22, 2014

Sääennustetta viikolle 48 ja luontohavaintoja - Syystalvista, pilvistä ja ajoittain epävakaista pääasiassa suojasäätä; eiliset lumet sulavat lähes kaikkialta (Päivitys viikolle 49: Leutoa ja lumetonta vielä pitkään)

Lievästi talvinen sää on ottanut edelliseen ennustepäivitykseen verrattuna hieman enemmän otetta Etelä-Suomessa, kun eilen perjantaina suureen osaan tarkastelualuetta saatiin lumipeite Baltiasta saapuneen hyvin pienen matalapaineen myötä. Kuitenkin tämän viikon 47 alkuosa eiliseen saakka noudatti hyvin ennustetta. Eli runsaspilvinen korkeapainesää vallitsi ja lämpötilat olivat aluksi sisämaassa vähän nollan molemmin puolin ja etelärannikolla +1 ja +4 asteen välillä. Sitten ke jälkeen on ollut vähän kylmempää: Eilen ja tänään lämpötilat ovat olleet etelärannikollakin hieman pakkasella. Jatkossa talventulo perääntyy jälleen vähän, kun etelästä-lounaasta pääsee virtaamaan leudompaa ilmaa. Sen mukana ensi ma-ti tienoilla länsilounaasta saapuu Suomeen myös matalapaineen sateita eri olomuodoissa. 

Näin ollen vasta osassa sisämaata itäosapainotteisesti voi terminen talvi olla alkanut eikä ensi viikolla 48 siihen ole tulossa muutosta eli talvi ei ainakaan laajene. Katsotaanpa tarkemmin jatkoa >>

Euroopan mittakaavassa suursäätilallisesti korkeapaine on siis vallinnut laajasti Venäjällä ja ulottunut sieltä Fennoskandiaan - Eilen korkeapaine alkoi muuttua muodoltaan siten, että tuon em. Baltian matalapaineen lisäksi aikaisemmin korkeapaineen pohjoisreunalla Uralille saakka vallinnut leuto länsivirtaus päättyi ja Uralille on tullut Jäämereltä arktista ilmamassaa ankarahkoine pakkasineen. Muualla Venäjällä ja Fennoskandiassa on jatkunut heikko pakkanen pääasiassa poutasäässä em. lumisateita lukuun ottamatta ja Itä-Euroopassa - Etelä-Skandinaviassa on pysynyt lähes sijoillaan syksyn ja talven raja lämpötilan vaihdeltua siellä nollan molemmin puolin. Lännempänä manner-Euroopassa vielä Saksan tasalla on ollut kylmää syyssäätä paikallisine yöpakkasineen, mutta Atlantin matalapaineiden auttamana etelästä on vielä virrannut Ranskaan ja Britteinsaarille hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa.

Jatkossa asetelmissa on tulossa ensi viikon 48 mittaan seuraavia muutoksia: Aluksi huomenna sunnuntaina korkeapaine vaikuttaa vielä Venäjältä Fennoskandiaan, mutta Skandinavian eteläosissa voimistuu jo pieni matalapaine voimistaen itäpuolellaan etelätuulia. Ma-ti aikana matalapaine siirtyy heikkenevänä kohti Suomea ja se tuo reitillään sateita eri olomuodoissa. Samalla Länsi-Venäjällä pysyy yhä korkeapaine, jonka pohjoispuolella voimistuu uudestaan länsivirtaus muutamaksi päiväksi ja Uralilla pakkaset heikkenevät taas väliaikaisesti; siitä etelämpänä pakkaset sen sijaan laajenevat lisää Mustaamerta kohti ja etenkin korkeapaineen heikkotuulisella alueella kiristyvät öisin. Voimakkaat matalapaineet pysyvät kaukana Pohjois-Atlantilla ja Länsi-Euroopassa muodostuu heikkoa korkeapainetta, jonka alueella kylmenee ja niinpä yöpakkasia voi esiintyä ensi viikon alussa paikoin Keski-Euroopasta Pohjois-Ranskan kautta Britteinsaarille.

Sitten ke alkaen tuo matalapaine siirtyy Lappiin - Jäämerelle ja tavallaan sulautuu laajaan matalapaineeseen, joka asettuu keskukseltaan Islannin tienoille. Samalla laaja korkeapaine jatkaa vellomistaan Venäjällä. Näiden elementtien välissä leuto ja kostea eteläinen / lounainen virtaus alkaa sitten vallita Välimereltä manner-Euroopan kautta Fennoskandiaan; Länsi-Eurooppaan ja Britteinsaarille tulee samalla runsaita rintamasateita lännestä ja voimakas matalapaine saattaa muodostua myös läntiselle Välimerelle. Venäjän korkeapaineen alueella pakkaset jatkuvat, mutta voivat ajoittain kiristyä koviksi lähinnä vain Uralilla. Näillä näkymin tässä skenaariossa Itä-Eurooppa jää edelleen syksyn ja talven rajamaille, jossa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Sama pätee Fennoskandiassa, mutta eteläosiinsa voi tulla leudompaa säätä lounaasta karkottaen varovasti alkanutta talvea. Lapissa talvi jatkuu heikkona. ...Toisaalta voisi olla mahdollista, että tuo Venäjän korkeapaineen ja lännen laajan matalapaineen välinen virtaus kääntyisi viikon loppua kohden kaakkoisemmaksi / kaakosta ulottuisi korkeapainetta Suomeen, jolloin hieman talvisempi versio säästä voisi uudestaan mahdollistua koko Fennoskandiaan...

Tarkemmin Etelä-Suomen sää kehittyy seuraavina päivinä tähän tapaan: Huomenna sunnuntaina on aluksi tämän päivän tapaan tyyntä, mutta loppupäivän aikana etelätuulet voimistuvat selvästi lännestä alkaen. Pilvisyys pysyy yhä runsaana ja paikoin voi olla sumuja tyynen vaiheen aikana. Sateita ei juurikaan tule vähäisiä lumi-räntäkuuroja lukuun ottamatta. Lämpötilat jatkuvat aluksi tämän lauantain tapaan sisämaassa -1 ja -4 asteen välillä ja etelärannikolla nollan vaiheilla, mutta kohoavat huomenna 0 ja +3 asteen välille osassa lännen sisämaatakin; lounaissaaristossa lämpötila on jo ollut koko ajan useita asteita plussalla.

Maanantain aikana tuo Etelä-Skandinaviasta lähestyvä matalapaine voimistaa etelätuulet navakoiksi - ajoittain koviksi. Pilvisyys on yhä runsasta ja illalla lännestä voi jo saapua rintamasateita länsiosiin; sateet ovat rannikolla vesivoittoisia, mutta sisämaassa voi sataa räntää-lunta. Lämpötila pysyy koko päivän lähes samana ollen sisämaassa nollan vaiheilla - lievästi plussalla ja etelärannikolla-lounaassa +1 ja +4 asteen välillä; lounaissaaristo on yhä leudoin.

Tiistaina matalapaine siirtyy Suomen länsireunalla heikkenevänä kohti Lappia, jolloin etelätuulet heikkenevät ja myöhemmin tuuli kääntyy länsilounaaseen. Pilvisyys on runsasta ja sateita eri olomuodoissa tulee aluksi länsipainotteisesti; myöhemmin sateet vähenevät ja lakkaavat. Länsiosan sisämaassa voi tulla hieman lisää lunta, mutta toisaalta etenkin etelärannikolla - lounaassa vesisateet ja suojasää sulattavat entisiä lumia nopeasti. Sademäärät eivät ole suuria. Lämpötila pysyy yhä edellispäivän lukemissa tai voi nousta hetkeksi hieman lisää sateiden perään, jolloin sisämaassakin voidaan päästä yleisesti selvemmin nollan yläpuolelle.

Keskiviikon aikana etelän ja lännen väliset tuulet vallitsevat ja leuto sää on pääosassa. Pilvisyys on runsasta ja vain vähäisiä vesi-räntäkuuroja tai tihkua voi sataa. Lämpötilat ovat edelleen pääasiassa suojan puolella ollen sisämaassa nollan vaiheilla - lievästi plussalla ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +4 asteen välillä; leudointa lounaissaaristossa ja aluksi voi olla leudompaakin.

Torstaista eteen päin sää jatkunee edelleen runsaspilvisenä useita päiviä. Virtaus käy aluksi enemmän lounaasta, mutta voi siis kääntyä viikon loppua kohden kaakommaksi tai heiketä korkeapaineen ulottuessa kaakosta. Merkittäviä sateita ei näillä näkymin tule viikon loppupuolella, mutta tihkuja ja heikkoja kuuroja voi tulla ajoittain. Lämpötilat vaihtelevat sisämaassa nollan molemmin puolin asteen parin verran, mutta pysyvät etelärannikolla ja lounaassa pääasiassa +1 ja +4 asteen välillä. Tuo mahdollinen kaakkoisvirtaus / korkeapainetilanne voi kylmentää säätä lievästi pakkaselle koko alueella lounaissaaristoa lukuun ottamatta... Tarkennusta päivityksessä myöhemmin.

Luontohavainnoista merkittävimpiä oli siis eilen perjantaina Etelä-Suomeen saatu lumipeite, joka muodostui vahvimmaksi etelärannikon tuntumassa tuoden sille alueelle ensilumeksi määriteltävän peitteen. Paksuimmillaan lunta tuli reilut 5 cm. Sisämaassa lumipeite jäi monin paikoin ohuemmaksi ja osaksi jopa vain nimelliseksi huurteeksi. Osassa Keski-Suomen länsiosia jäätiin jopa yhä lumetta. Kunnolla lunta on edelleen vain Pohjois-Lapissa monin paikoin yli 20 cm:n veroisine hankineen; lähes koko Lapissa voi ensi ma-ti aikana tulla lisää lunta useitakin senttejä, mutta sitten on vähäsateisempaa.

Etelä-Suomessa jatkossa lumipeite sulaa kokonaan pois etelärannikolta ja lounaasta jo ensi ma-ti aikana, mutta sisämaassa tapahtuu samalla yhdistelmänä sekä osasulamista että länsiosissa hieman lisälumen satamista. Ke alkaen merkittäviä sateita ei enää tule, mutta lumipeite sulaa sisämaassakin ainakin länsiosiltaan lähes pois. Lumipeitteen tilanteeksi vakiintuu silloin loppuviikoksi se, että lähinnä vain itäosiin jää yhtenäistä ohutta peitettä.

Maaperä ehti kuivahtaa ennen noita eilisiä lumisateita ajankohtaan nähden melko paljon useita päiviä jatkuneen vähäsateisuuden ansiosta, mutta heikon haihtumisen takia ei kuitenkaan kuivuudesta ole ollut kyse. Lisäksi maa ehti jäätyä ennen ko. lumia lähinnä vain sisämaassa hyvin ohuesti. Jatkossa maan jäätymistä ei ensi viikolla 48 juurikaan tapahdu yhtäältä vain lievien pakkasten ja toisaalta aluksi suojaavan lumipeitteen takia; pikemminkin lämpöasteet sulattavat maan kokonaan osassa sisämaatakin. Toisaalta lumien sulaminen ja aluksi vesisateet saavat maaperän taas erittäin märäksi ensi viikolla etenkin etelärannikolla ja länsiosissa.

Vesistöissä jäätymistä on alkanut tapahtumaan parina viime päivänä sisämaassa pienissä ja seisovavetisissä järvissä sekä matalavetisillä rannoilla ja poukamissa. Eniten lievää jääriitettä on syntynyt itäosissa ja eilisistä lumisateista on jäätymisen sekaan tullut sohjoa, jota heikot tuulet ja vesivirrat ovat laskostaneet paikoin näyttävästi. Huomenna sunnuntain aikana voi vielä tapahtua hieman lisää jäätymistä sisämaassa, mutta sitten leudompi sää keskeyttää sen ja lisäksi ma-ti ajan voimakkaat etelätuulet hajottavat ja kasaavat jäätä rannoille. Ensi viikon mittaan myös vesistöjäät sulavat varsin paljon itäkolkkaa lukuun ottamatta ja näin ollen lähes kaikki järvet tulevat taas kauttaaltaan avovetisiksi. Toisaalta ensi viikonlopun mahdollinen lievä pakastuminen tuottaisi uudestaan vähän vesistöjäätä... Joet ja muut virtaavat vedet ovat pysyneet yhä jäättöminä ja virtaamiltaan melko normaaleina eikä tähän ole tulossa sanottavaa muutosta.

Suomenlahdella jäätymistä ei ole vielä tapahtunut sisälahdissa ollenkaan ja niiden pintavesilämpötilat ovatkin pysyneet +2 ja +5 asteen välillä. Rannikon tuntumassa pintavesi on ollut n. +5 asteista ja ulapalla on ollut yhä +6 ja +9 asteen välisiä pintavesilämpötiloja; lämpimintä vesi on Pohjois-Itämerellä. Jatkossakin Suomenlahden vesien kylmeneminen jatkuu vain erittäin hitaana / osittain pysyy useita lähipäiviä myös lähes samanakin.

Sääennustepäivitys lauantaina 29.11.2014 klo. 20:05: Säätilanteet ovat edenneet em. ennusteen mukaan varsin hyvin sekä suursäätilallisesti että Etelä-Suomea koskevan tarkastelun suhteen. Tuo torstain jälkeisen loppuviikkojakson sääkin on ollut nyt etenemässä varsin hyvin em. suuntaisesti eli kaakosta on eilisestä perjantaista alkaen ulottunut heikkoa korkeapainetta Baltiaan ja Etelä-Suomeen. Korkeapaine on ollut kuitenkin sillä tavalla itä-länsisuunnassa pitkulainen, että se on aikaisempaan ennusteeseen verrattuna tuottanut eilen ja tänään ensinnäkin kahtiajakoa lämpötiloissa Baltian ja Etelä-Suomen välille - Korkeapaineen eteläpuolitse on työntynyt Venäjältä Baltiaan pakkasilmamassaa, mutta tyynessä ja runsassumupilvisessä säässä Etelä-Suomeen on jäänyt leudompaa ilmaa sijoilleen ja lämpötila onkin pysynyt yleisesti asteen - pari plussalla, vaikka torstain jälkeen on tapahtunut kylmenemistä ja samalla heikoissa kuuroissa on ollut räntääkin seassa. Toisekseen suursäätilallisesti tämä korkeapaine on työntänyt pakkasilmamassaa Itä-Euroopasta vähän lännemmäksi niin, että Saksassakin sää on kylmennyt nollan vaiheille ja pakkasellekin. Länsi-Euroopassa on sen sijaan vallinnut vielä kostea ja hyvin leuto etelävirtaus Välimereltä ja Ranskan eteläosissa tähän on liittynyt viime päivinä ennätysrankkaa sadetta, tuhoisia tulvia sekä tornadoita >> Ylen juttu.

Jatkossa suursäätilallisesti käy lähipäivinä niin, että läntisellä Välimerellä viime päivinä vellonut runsassateinen ja voimakas matalapaine siirtyy heikompana keskiselle Välimerelle ja sen myötä leudon ilman virtaaminen lakkaa etelästä manner-Eurooppaan, minne puolestaan syntyy useaksi päiväksi itä-länsisuuntaista korkeapainetta ja sää kylmenee myös länsiosissaan ja Britteinsaarilla yleistäen yöpakkasia. Samalla Välimeren länsiosiin tulee koillisesta kylmää ilmaa. Tuo ensin mainittu korkeapaine Baltiassa voimistuu vähän huomiseksi ja maanantaiksi, jolloin koillispuolellaan Uralille tulee leudomman vaiheen jälkeen taas ankaraa pakkasta ja Mustanmeren pohjoispuolellakin pakkaset ankaroituvat vähän. Fennoskandiassa jatkuu sen sijaan korkeintaan heikot pakkaset eikä Lapissakaan ole kohtalaista pakkasta kummempaa.

Sitten tuon manner-Euroopan korkeapaineen asetuttua alkaa Islannin tienoon voimakas matalapainetoiminta tuottamaan osakeskuksia Lapin yli itään ja kohti Uralin eteläosia. Se mahdollistaa ensi viikolla 49 ti - pe välillä leudon ja voimakastuulisen länsivirtauksen Fennoskandiaan; eteläosiinsa tämä tietää useita plusasteita ja ajoittain Föhn-lämpöä, mutta Lappiin jää pakkasilmamassaa ja matalapaineet tuovat sinne runsaasti uutta lunta. Länsi-Venäjällä Uralille jää vellomaan ensi viikoksi 49 melko ankaraa pakkasta, mutta Fennoskandiasta ohjautuu lumisateineen sen verran leutoa itäkaakkoon, että Mustanmeren pohjoispuolella pakkaset heikkenevät ja suojasää yleistyy myöhemmin ensi viikolla.

Etelä-Suomessa on tarkemmin sanottuna odotettavissa seuraavaa lähipäivinä ja viikolle 49 >> Huomenna su ja maanantaina tarkastelualueella jatkuu hyvin heikkotuulinen ja runsaspilvinen korkeapainesää, missä heikkoja lumi-räntäsateita voi paikoin tulla ja lievää kylmenemistä tapahtuu sen verran, että lämpötilat laskevat ainakin sisämaassa -1 ja -4 asteen välille. Etelärannikolla voidaan ainakin käväistä lievästi pakkasella ma aikana, mutta lounaissaaristo pysyy yhä selvästi plusasteilla normaalia lämpimämpien merivesien edesauttamana.

Tiistaista alkaa tuo leudompi vaihe, missä jo ma illan aikana lounaistuulet alkavat voimistua ja tämän ko. päivän aikana lännestä tulee sadealue viimeistään illalla ja se ylittää alueen ke yön-aamun aikana. Tuulet kääntyvät sadealueen myötä länteen ja voimistuvat navakka- tai ajoittain jopa kovapuuskaisiksi. Sateet voivat alkaa ainakin idän sisämaassa lumena, mutta vesiolomuoto yleistyy pian lämpötilojen noustessa taas nollan yläpuolelle sisämaassakin.

Ke - pe väli on sitten vaihtelevasti voimakkaan länsivirtauksen aikaa, missä ilmamassa pysyy leutona ja voi sisältää lännestä pulssimaisesti erityisen leutoja Föhn-tilanteita. Tämä tietää toisaalta myös sitä, että pilvisyys ei olekaan koko ajan runsasta eikä ilma ole aina kovin utuista tai sumuista, kuten tällä viikolla 48 on ollut - Ajoittain voidaan siis nähdä myös aurinkoa, mutta vesisateitakin tulee ajoittain. Lämpötilat pysyvät sisämaassakin pääasiassa koko ajan plussan puolella ehkä tilapäisiä pakastumisia lukuun ottamatta ja lämpimimmillään voidaan käväistä laajalla alueella etenkin lännessä selvästi yli +5 asteessakin.

Pe jälkeinen aika on ennustettavuudeltaan heikompaa, mutta la-su vaiheessa silloin olisi odotettavissa ehkä tilapäinen kylmeneminen luoteesta käsin. Tosin hyvin pian perään leuto länsi- tai lounaisvirtaus lännestä tulevine sateineen palautuisi Pohjois-Atlantilta jatkuvan voimakkaan matalapainetoiminnan myötä. Siksi ei olisi edelleenkään toivoa kunnon talven saati ns. termisen talven alkamiselle yhä syksyä viettäville Etelä-Suomen alueille...

Niinpä jo yleisesti nyt taas kokonaan jäättömät järvet ja täysin sula maa ehtivät kahtena seuraavana päivänä jäätymään vain hyvin minimaalisesti ja se kaikki jäätynyt sulaa taas kokonaan ensi viikon 49 hyvin leudoissa olosuhteissa. Luntakaan ei ole siis tulossa tuota ti-ke vaihteen tilapäistä sisämaamaistiaista lukuun ottamatta, joten marraskuisen märkä tunnelma jatkuu myös pitkälle joulukuulle yleisesti koko tarkastelualueella...

No comments: