Sunday, November 09, 2014

Sääennustetta viikolle 46 ja luontohavaintoja - Aluksi kosteaa ja leutoa, viikon lopussa talventuloa poutaisena; sisämaan ensilumet sulamassa pois eikä uusia kunnon lumisateita ole tulossa (Päivitetty; talventuloa vain vähän ja poutaisena viikolla 47)

Etelä-Suomen sääennusteeseen ja luontoseurantaan paluu tapahtuu nyt aikaisempaan ennustepäivitykseeni verrattuna muuttuneissa merkeissä - Edellisessä päivityksessä alkavalle viikolle 46 oli arviona pitkään jatkuvaa hyvin leutoa säätä, mutta uusimmat ennustetiedot ovat alkaneet olla sitä mieltä, että alkavan viikon lopussa iskeekin tavanomaista kylmempi vaihe. Se saattaa todennäköisesti tuoda Etelä-Suomessa jopa ennenaikaista talventuloa! Terminen talvi olisi siis alkamassa ainakin sisämaassa...

Tämän viikonlopun ja alkavan viikon alun osalta ennusteet ovat pitäneet ja pitämässä edelleen kuitenkin paikkansa, koska äskettäisen to-la aikaisen sisämaan talvimaistiaisen perään tänään sunnuntaina on kuin onkin palautunut kostea ja hyvin leuto lounaisvirtaus Fennoskandiaan ja Suomeen; sen mukana on tullut vesi- ja tihkusateita sumujen kera ja lämpötilat ovat kohonneet tähän iltaan mennessä laajalla alueella yli +5 asteen ja etelärannikolla - lounaassa jopa lähelle +10 astetta. Tämän myötä viime torstaina sisämaahan noin linjan Uusikaupunki-Hyvinkää-Mäntsälä-Hamina pohjoispuolelle muodostunut n. 5 - 10 cm (Paikoin jopa n. 15 cm) vahvuinen lumipeite ja puustolumikuorrutus on alkanut sulaa hyvin nopeasti pois.

Katsotaanpa jatkon sääkehitystä ensin laajassa Euroopan mittakaavassa suursäätilallisesti >> Aluksi pätee siis edellisessä ennustepäivityksessä kerrottu asetelma alkavan viikon ma-ti aikana, missä korkeapaine yöpakkasineen pysyy laajana Venäjällä ja laaja - voimakas matalapaine velloo Britteinsaarten länsipuolella syöttäen itäpuolellaan Välimereltä manner-Eurooppaan hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa - Tästä ilmasta syöttyy vielä myös Fennoskandiaan leutoutta, kun pieni matalapaineen osakeskus tuottaa sitä siirtyessään Norjan länsireunalta Lapin yli koilliseen ja sen mukana pääsee siis leuto suojasääannos hetkeksi jopa Uralille saakka.

Muutoksen merkit ilmestyvät kuitenkin selkeästi jo keskiviikkona tuon matalapaineen osakeskuksen jälkipuolella, kun Grönlannin ja Huippuvuorten välistä alkaa työntymään kohti Suomea kiilamaisesti korkeapaineen selännettä. Se vahvistuu torstaina ja pe-la ajaksi siitä muodostuukin Fennoskandiaan oma vahva korkeapaineensa - Sen ja Uralin pohjoisosiin kaikonneen matalapaineen välistä pääsee Jäämereltä vähitellen arktista ilmamassaa etelään, joka kiertyy tuon korkeapaineen ympäri itätuulen kera Suomeen. 

Matalapaine näyttää kuitenkin pitävän laajana ja voimakkaana pintansa koko ensi viikon suunnilleen sijoillaan Britteinsaarten länsipuolella, joka ylläpitää Länsi-Euroopassa jatkuvasti kosteaa, ajoittain runsassateista sekä hyvin leutoa säätä. Tästä matalapaineesta irtoaa myös Välimerelle pieniä matalapaineita rankkojen kuurosateiden kera - Näin ollen tuo Venäjälle ja Fennoskandiaan alkavan viikon mittaan leviävä talvinen kylmyys pääsee etenemään mannere-Euroopassa aluksi vain itäosiin heikkoine pakkasineen ja mahdollisine lumisateineen. Kaikkein kovimmat pakkaset -20 astetta ankarampine lukemineen syntyvät Uralin alueelle, mutta näyttäisivät melko hyvin pysyvän siellä ns. paketissa... Lapissa voi muodostua pienemmällä alueella alkavan viikon mittaan ajoittain ankarahkoa pakkasta, muttei sielläkään ole koko Suomen tapaan tulossa merkittäviä lumisateita muutoin kuin eteläosissaan tiistaina.

Etelä-Suomessa tämä em. merkitsee tarkemmassa päiväkohtaisessa ennustetarkastelussa seuraavaa viikolle 46 >> Maanantain aikana etelävirtaus on heikkoa - kohtalaista ja runsaspilvisessä säässä ilma on utuista, mutta sateet jäävät pääasiassa heikoiksi tihkuiksi. Tosin ma-ti vaihteessa tuo pieni matalapaineen osakeskus voi tuoda ainakin länsiosiin hetkeksi runsaampia vesisateita. Tiistaina sateet siirtyvät koilliseen ja lumisateeksi Etelä-Lappiin. Lämpötilat ovat melko tasaisesti ma ajan sisämaan +5 asteen vaiheilta etelärannikon - lounaan reiluun +5 asteeseen, mutta tiistaina tuo matalapaineen osakeskus tuo hetkeksi erittäin leudon annoksen voimakkaan lounaistuulen kera, jolloin lämpötilat voivat taas lähestyä jopa sisämaassa +10 astetta.

Keskiviikkona tuo em. muutos alkaa näkyä siten, että tuulet tyyntyvät ja kääntyvät aluksi pohjoiseen ja sitten itään. Pilvisyys pysyy kuitenkin vielä runsaana, mutta ilmamassan utu hälvenee ja sateet lakkaavat; lunta ei siis tässä vaiheessa kylmenemisen alkua ehdi sataa. Lämpötila alkaa laskea sisämaasta käsin vähitellen niin, että alle +5 asteen lukemia tulee iltaan mennessä.

Torstaina muutos etenee siten, että Fennoskandian pohjoisosissa vahvistuva korkeapaine alkaa voimistamaan itätuulta ja tuoda vähitellen entistä kuivempaa ja kylmempää ilmaa Venäjän kautta - Pilvipeite alkaa rakoilla etenkin sisämaassa ja poutasää jatkuu. Etelärannikolla ei liene tässä vaiheessa vielä merkittävää sulan meren aiheuttamaa kuuroriskiä. Lämpötilat laskevat yhä vain vähitellen ja sisämassa aletaan päätyä nollan vaiheille - paikoin lievästi pakkaselle. Etelärannikolla-lounaassa pysytään vielä +1 ja +4 asteen välillä.

Pe-la aikana kylmeneminen etenee edelleen itävirtauksessa ja pilvisyys on vaihtelevaa; ajoittain voi olla laajasti selkeitä alueita etenkin sisämaassa, mutta suurten vesistöjen ja meren äärellä alkaa kasvamaan lumikuurojen riski kylmenemisen edetessä... Lämpötilat alkavat asettumaan sisämaassa entistä selvemmin pakkaselle - La mennessä n. -5 asteen lämpötiloja voi jo mahdollistua ja etelärannikollakin pakkaset alkavat yleistyä; viimeisenä lievää pakkasta tulee lounaissaaristoon, ehkä vasta sunnuntain puolella hetkeksi...

Su / viikonvaihteessa 46 / 47 tuo korkeapaine näyttäisi siirtyvän Fennoskandiasta Suomen kaakkoispuolelle jättäen selännettä luoteeseen Skandinavian yli ja samalla Jäämerellä voimistuisi uusi matalapaine. Britteinsaarten länsipuolella oleva matalapaine puolestaan heikkenisi - Tämä mahdollistaisi talven etenemisen olevan tilapäisesti vähän miedompaa Fennoskandiassa ja etenkin Lapissa eikä tarkastelualueelle vieläkään olisi poutasäässä näkyvissä merkittäviä lumisateita ehkä meren äären lumikuuroja lukuun ottamatta, vaikka lievä pakkanen jatkuisikin. Samalla kovimman pakkasen alue ei siis pääsisi vieläkään Uralin tienoilta kovin paljon leviämään. Manner-Euroopassa kuitenkin syystalvista kylmyyttä pääsisi vähitellen lännemmäksi tuon läntisen matalapaineen heikkenemisen takia itä-kaakkoistuulilla...

Tämä skenaario ja mahdolliset muut uudet käänteet on otettava alkavan viikon mittaan jossain vaiheessa päivityskäsittelyyn...

Lopuksi tuttua luontoseurantasatoa viime päiviltä ja arvioita niistä alkavalle viikolle 46 >> Etelä-Suomi siis sai ensilumipeitteen viime torstaina 6.11. illalla, kun em. tapaan sisämaahan syntyi kosteasta ja tarttuvasta suojalumesta 5 - 10 cm ja paikoin n. 15 cm vahva lumipeite ja puustoihin kaunis lumikuorrute. To aikana etelärannikollakin nähtiin hetken aikaa nimellistä lumihuurua räntäsateesta, mutta se suli pois jo perjantain 7.11. aamuksi. Sisämaassa puustolumikuorrute alkoi varistumaan pe-la aikana vähitellen ja tänään su hyvin leuto sää on jo sulattanut iltaan mennessä suurimman osan sisämaalumesta pois. Alkavan viikon ma-ti aikana kaikki lumi sulaa muutoin pois koko Etelä-Suomesta, mutta aurattuja isoimpia lumikasoja jää jäljelle.

Tämä talvimaistiainen ei sisältänyt merkittäviä pakkasia paria astetta enempää tuona to-la aikana, joten vesistöt ja maaperä evät päässeet juurikaan jäätymään, kun tuo lumipeitekin tuli suojaksi. Tuona to-pe aikana etelärannikolla melko reippaat vesisateet ja nyt sisämaassa tuo sulava lumipeite ovat kuitenkin kastelleet maaperää pitkästä aikaa hyvin märäksi ja samalla jokien virtaamat ovat olleet vähän nousussa.

Alkavalla viikolla em. ennusteen mukaan talventuloa on kehittymässä, mutta näillä näkymin lähes ilman lumisateita - Niinpä korkeintaan etelärannikon ja lounaissaariston alueilla mahdollisista merellisistä kuuroista voi tulla jotain valkoista maahan; ilmeisesti suuria sademääriä ei olisi silti tulossa niistä kuuroistakaan... 

Niinpä alkavan viikon 46 lopussa talventulon merkittävin vaikutus koko tarkastelualueella ja etenkin sisämaassa alkaa olemaan lähinnä vain maaperän ja vesistöjen jäätyminen - Ensi su mennessä maa ei ehdi jäätymään kuitenkaan muutamaa senttiä enempää missään ja järvissäkin jäätyminen alkanee selvemmin vasta aikaisintaan lauantaina. 

Järvissä pintavesien lämpötilat alkavat olemaan jo lähes kaikkialla alle +5 astetta paikoin suurten järvien ulappoja lukuun ottamatta. Merellä Suomenlahden pintavedet ovat pysyneet ulapalla yhä +6 ja +9 asteen välillä, mutta ovat laskeneet sisälahdissa jo +5 asteen vaiheille. Alkavalla viikolla kylmentyvä sää jatkaa merivesien kylmentämistä yhä vain hitaasti etenkin ulapalla eikä sanottavaa jäätymistä ole odotettavissa su mennessä vielä sisälahdissakaan.

Sääennustepäivitys lauantaina 15.11.2014 klo. 19:50: Sää on toteutunut tällä viikolla varsin tarkkaan em. ennusteen mukaan, joskin eilen perjantaina on alkanut olemaan jo vähän eroa aikaisempaan arviointiin nähden. Nimittäin tuo em. talventulo on alkanut jäämään heikommaksi; lämpötila on pysytellyt edelleen +1 ja +3 asteen välillä etelärannikolla - lounaassa, lounaissaaristossa +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa nollan vaiheilla; vain lähinnä itäosissa on päädytty lievästi pakkaselle. Lisäksi on ollut edelleen aikaisempien päivien tapaan runsaspilvistä ala- ja keskipilvineen ja paikoin sisämaassa, kuten etenkin Riihimäen - Hämeenlinnan tienoilla eilen pilvistä satoi heikosti räntää-lunta. Se aiheutti ko. alueelle lievästi lumipeitettä. Tänään lauantainakin melkein samanlainen sää on jatkunut.

Jatkossa talventulo jää junnaamaan tuollaiseen samankaltaiseen tilaan useaksi päiväksi. Katsotaanpa ensin suursäätilallista syytä sille Euroopan mittakaavassa >> Fennoskandiaan muodostunut korkeapaine on siis jäänyt jo parina viime päivänä enemmän itäpainotteiseksi ja se jääkin varsin pysyvästi Suomen itäpuolelle Venäjälle useaksi seuraavaksikin päiväksi. Korkeapaine on vahva ja siitä ulottuu selännettä Fennoskandian keskivaiheille ensi ti saakka; täten korkeapaineen etelä-lounaispuolella Kaspianmereltä saakka Etelä-Suomeen vallitsee koko ajan normaalikylmä kaakkoisvirtaus varsin tasaisesti.

Talviset pakkaset ovat viime päivinä pysyneet ko. korkeapaineen keskuksen pohjois-itäpuolella Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Lapissa, mutta lähipäivinä tuo korkeapaine siirtää sen verran ilmamassoja ympärillään, että pakkasilmaa leviää Venäjällä etelämmäksi ja toisaalta ensi viikolla 47 Norjanmeren ja Lapin pohjoispuolen kautta virtaa Uralille lauhaa ilmaa, mutta myös yhä lisää lumisateita; Uralin pohjoisosassa mittaillaan ensi viikolla jo paljonkin yli 50 cm:n hankia! 

Muualla manner-Euroopassa Britteinsaarten länsipuolella pitkään vellonut laaja matalapaine siirtyy heikkenevänä manner-Euroopan yli itään sateineen ja edesauttaa myöhemmin ensi viikolla 47 Mustanmeren tienoille voimakkaamman uuden matalapaineen. Samalla sää viimein viilenee Länsi- ja Keski-Euroopassa laajasti aikaisempaa syksyisemmäksi; päivälämpötilat laskevat aikaisemmista n. +15 asteen lukemista monin paikoin jo vajaaseen +10 asteeseen ja vähäpilvisillä alueilla voi tulla yöpakkasvaaraa. Ensi viikon puolivälissä uusi matalapainesysteemi Atlantilla näyttäisi kuitenkin jo vaikuttavan lähinnä Britteinsaarille sateineen ja muualla Länsi-Euroopassa leudontavasti etelätuulten kera.

Ensi viikon 47 puolivälissä tuo korkeapaine vahvistuisi lännemmäksi Baltian - Etelä-Suomen päälle, jolloin tyynituulinen vaihe saattaa vähäpilvisessä tilanteessa tuoda Fennoskandiaan enemmänkin pakkasta, mutta sen pohjoispuolitse Pohjois-Lapin kautta Länsi-Venäjän pohjoisosiin virtaisi edelleen lännestä-luoteesta sen verran leutoa ilmaa, että pakkaset pysyisivät Uralillakin yhä pääosin kurissa

Näillä näkymin sitten viikon 47 lopussa tuo korkeapaine siirtyisi kaakommaksi ja alkaisi antamaan tilaa Pohjois-Atlantilla taas enemmän voimistuvan matalapainetoiminnan edesauttamalle leudommalle lounaisvirtaukselle ja kosteammalle - pilvisemmälle säälle Fennoskandiaan. Samalla Venäjälläkään talvi ei olisi merkittävästi vieläkään kiristämässä otettaan, vaikka siellä pysyy heikkoa pakkasta yleisesti yötä-päivää eteläosissakin... 

Toisaalta korkeapainesään jatkumisellekin on näkyvissä skenaarioita, mutta lisää uusista skenaarioista uudessa ennusteessa...

Etelä-Suomessa aikavälillä la - ensi viikon 47 ti ennustetta voidaan kuvailla samoin sanoin >> Pilvisyys pysyy pääosin runsaana, mutta poutasää jatkuu lukuun ottamatta hyvin heikkoja paikallisia lumisateita; ensi viikolla pilvipeitteen repeilyä voi ajoittain tapahtua enemmän. Etelän ja idän väliset tuulet ovat heikkoja - kohtalaisia. Lämpötilat pysyvät lähes ilman vuorokausivaihtelua lähes samoina ollen edelleen +1 ja +3 asteen välillä etelärannikolla - lounaassa, lounaissaaristossa +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa nollan vaiheilla - ajoittain lievästi pakkasella.

Sitten tuossa ensi ke-to vaiheessa tuulet voivat olla ajoittain hyvinkin tyyniä ja tällöin lämpötilan vaihtelut noudattavat aikaisempaa enemmän pilvipeitteen runsauden mukaista linjaa; runsaspilvisessä tilanteessa lämpötilat eivät lähes muutu aikaisemmasta ehkä lievää lisäpakastumista lukuun ottamatta, mutta vähäpilvisissä vaiheissa etenkin yölämpötilat voivat laskea etelärannikollakin pakkaselle ja sisämaassa -5 asteen vaiheille - paikoin kylmemmäksikin.

Ensi viikon 47 lopussa on sitten odotettavissa mahdollinen leudontuminen, jolloin lämpötilat alkaisivat nousta sisämaassakin vähitellen nollan yläpuolelle. Tämä skenaario on siis kuitenkin vielä epävarma...

Merkittäviä sateita ei näillä näkymin olisi kuitenkaan tulossa koko ensi viikkona 47, jolloin lumipeitteistä ei kannata vieläkään haaveilla etenkään Etelä-Suomessa... Tällä hetkellä vain Pohjois-Lapissa on kunnolla lunta 5 - 25 cm verran eikä siihenkään ole pitkään jatkuvan vähäsateisuuden takia tulossa merkittävää muutosta. Lisäksi tuo aikaisemmin mainittu järvivesien jäätyminen myöhästyy ja pysyy hillittyinä sekä keskittyy lähinnä Etelä-Suomen sisämaan itäosiin. Sama koskee maaperän jäätymistä. Ensi viikon puolivälissä mahdolliset reippaammat pakkaset voivat toisaalta tyynessä säässä jäädyttää pintavesiä hyvinkin nopeasti. Merialueilla jäätymistä ei ole odotettavissa joka tapauksessa sisälahdissakaan.

No comments: