Sunday, September 14, 2014

Sääennustetta viikolle 38 - Lämmintä ja poutaista kesää pitkittävää säätä edelleen ja viivästyvää ruskaa (Päivitetty; viikon 39 alussa hallainen syksyvaihe)

Päätinkin tehdä nyt suoraan uuden sääennusteen enkä päivitä edellistä: Edelliskerran sääennusteessani jäin siihen, että tämän päättyvän viikon 37 aikana ajankohtaan nähden kesäinen sää olisi jatkumassa koko ajan - Näin onkin käynyt ja sen myötä terminen kesä jatkui vakaasti Etelä-Suomessa ja osaksi Lappiakin myöten.

Tarkemmin sanottuna kerrataan tässä sen verran, että muutoin koko viikon on ollut poutaista, mutta tiistaina saatiin lounaasta Etelä-Suomeen yrittäneen pienen matalapaineen yhteydessä kuurottaisia sateita; osa sateista oli ravakoita ja yksittäisillä paikoilla jopa ukkosti. Keskiviikkona matalapaine taantui etelään ja ke-to ajaksi korkeapaine vahvistui länsi-itäsuunnassa Etelä-Suomen ylle; tällöin oli enimmäkseen poutaista, mutta utuista ja ajoittain runsaspilvistä. Itse asiassa ma - to välisenä aikana ilmamassa oli sen verran kosteaa jatkuvasti, että öisin-aamuisin laajoilla alueilla ja varsinkin sisämaassa sumut olivat tyypillisiä ja lähinnä vasta iltapäivisin aurinkoakin nähtiin vaihtelevan pilvisyyden seasta. Lisäksi to iltana Suomenlahdelta saatiin sumuja etelärannikon tuntumaan. Tiistain matalapaineen kohtalaisia etelän ja idän välisiä tuulia lukuun ottamatta muutoin oli pääasiassa hyvin heikkotuulista ja ajoittain tyyntä. Lämpötilat vaihtelivat päivisin vähän +20 asteen molemmin puolin ja olivat öisin +10 asteen tienoilla; leudointa oli ti-ke välisenä yönä jopa n. +15 asteen minimilämpötiloineen.

Tämän viikonlopun aikana sää on ollut hieman erilaista - Korkeapaine vahvistui perjantaina Skandinaviassa pysyen siellä tienoin tähän saakka, jolloin sen itäpuolella pohjoisesta alkoi kiertyä aikaisempaa kuivempaa ja hieman viileämpää ilmaa Etelä-Suomeen; pe yläpilvivyöhykkeinen kylmä rintama siirtyi tarkastelualueen yli etelään ja sen jälkeen la-su aikana ilmamassa on ollut vähemmän utuista ja aamusumuista sekä iltapäiväpilvisyydeltään vain vähän kumpu- ja kumpukerrospilvistä. Samalla yölämpötilat ovat laskeneet etenkin sisämaassa +5 ja +8 asteen välille ja päivälämpötiloissa on jääty hieman vajaaseen +20 asteeseen sekä itäosissa vain +15 asteen vaiheillekin. Tuulet ovat jatkuneet hyvin heikkoina ja ajoittain on ollut yhä tyyntäkin.

Jatkossa alkavalla viikolla 38 tämä korkeapaine vahvistuu laajana Fennoskandiassa ja asettuu keskukseltaan erityisesti juuri Suomen ylle ma - ke väliseksi ajaksi - Tällöin sää pysyy tarkastelualueella koko ajan hyvin samanlaisena; öisin ja aamuisin esiintyy edelleen sumuja etenkin sisämaassa, mutta iltapäivisin ja iltaisin on enimmäkseen selkeää ja korkeintaan syntyy vähäistä kumpupilvisyyttä tai kerrospilvilauttaa tai jää paikoin sumupilvilauttaa aamusumuista. Tuulet ovat hyvin heikkoja ja ajoittain on tyyntä. Yölämpötilat pysyvät pääasiassa +5 ja +10 asteen välillä; leudointa meren äärellä. Päivälämpötilat vaihtelevat +15 ja +19 asteen välillä. Näin ollen tavanomaista lämpimämpi sää vallitsee yhä ja varmistaa edelleen termisen kesän jatkumisen.

Sitten alkavan viikon 38 loppupuolella ja varsinkin viikonvaihteessa 38 / 39 olisi näkyvissä merkkejä selvemmästä kylmenemisestä ja mahdollisesti viimein oikea syksy alkaisi saapua myös Etelä-Suomeen; tämä prosessi näyttäisi tässä vaiheessa seuraavalta - Torstaiksi tuo korkeapaine olisi jo siirtynyt keskukseltaan vähän Suomen kaakkoispuolelle, mutta Lappiin ulottuu siitä yhä selännettä ja se varmistaa vielä Etelä-Suomessa alkuviikon kaltaisen sään. Sitten pe - la aikana Norjanmereltä Lapin yli itäkoilliseen viilettää voimistuva matalapaine, joka voimistaa tarkastelualueellakin länsi-lounaistuulia ja jakaa korkeapaineen yhtäältä kauas Venäjälle siirtyvään osaan ja toisaalta Skotlannin ja Islannin välille asettuvaan osaan. Näin ollen hieman jo viileämpää ilmaa virtaa tarkastelualueelle pe-la, mutta sää pysyy vielä vaihtelevapilvisen poutaisena. Tuulet poistavat yö-aamusumut. Yölämpötilat pysyvät ennallaan, mutta päivälämpötilat alkavat jäädä +15 asteen vaiheille. 

Sitten viikonvaihteen 38 / 39 su-ma paikkeilla olisi odotettavissa tuon läntisen korkeapaineen vahvistumista sen verran, että matalapaineen jälkeen pohjoisesta pääsisi kylmän ilman annos puuskaisen rajun tuulen kera... Toisissa malleissa tämä kylmeneminen olisi jäämässä torsoksi ja ko. korkeapaine siirtyisi nopeasti Suomen eteläpuolelle kierrättäen pian uudestaan lännestä lämmintä ilmaa... Tästä pitää vielä tehdä tarkennusta päivityksessä, mutta näillä näkymin kunnon syksyä olisi tarjolla tässä ainakin tilapäisesti viikon 39 alkuun...

Euroopan mittakaavassakin voidaan todeta, että tämä Fennoskandian korkeapaine on hyvin hallitseva ja säätä jakava elementti ensi viikollakin 38 - Korkeapaineen itäpuolella kylmää syksyistä ilmaa ohjautuu Jäämereltä edelleen Uralin seuduille, missä yöpakkasia on ajoittain yhä laajemmin. Toisaalta ajankohtaan nähden hyvin kesäistä on yleisesti suorastaan kaikkialla muualla; jopa helteitä ulottuu ensi viikolla useana päivänä Pohjois-Ranskaan ja paikoin muuallekin manner-Eurooppaan saakka eikä syyskoleudesta tarvitse muutoinkaan kärsiä kuin vain Lapissa, ja sielläkin on normaalia leudompaa. Hellettä riittää yhä paikoin / aluksi myös Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla. Lisäksi Espanjan-Portugalin länsipuolella yhä pysyvästi pyörivän matalapaineen vaikutuksesta Länsi-Euroopassa ja muutenkin koko Välimerellä syntyy edelleen hyvin voimakkaitakin ja kesäisiä ukkosia.

Etelä-Suomen luonnon olosuhteista ja havainnoista tuttuun tyyliin lopuksi >> Kasvukausi on siis edennyt loppuvaiheissaan erittäin etuaikaisesti normaaliin nähden ja alkavalla viikolla yhä reippaammat etumatkat viimeisissä kasvien kehitysvaiheissa ilmenevät saavuttaen paikoin lähes kuukauden etuaikaisuutta: Näin ollen ensi viikon 38 loppuun mennessä voidaan jo odotella mm. mustaseljan (Sambucus nigra) ja viiniköynnösten (Vitis sp.) marjojen täyttä kypsymistä. Omenapuissa (Malus cv.) syysomenoiden satokausi päättyy ennenaikaisesti ja talviomenilla mahdollistuu poikkeuksellinen puussakypsymistilanne. Tammet (Quercus robur) ovat jo alkaneet varistaa terhojaan ja sama jatkuu runsaana alkavalla viikolla. Monet aikaisemmin jo kypsyneet marjat tulevat yhä enemmän ylikypsiksi ja alkavat sekä rusinoitua että mädäntyä lisää - Näin mm. monilla pihlajilla (Sorbus sp.), aronioilla (Aronia sp.) ja orapihlajilla (Crataegus sp.). Hallattomuuden jatkuminen puolestaan turvaa edelleen monien kesäkukkien näyttävän kukinnan sekä syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") ennätyksellisen voimakkaasti vaaleanpunaisen kukkaterttuestetiikan jatkumisen.

Näissä lämpimissä säissä Etelä-Suomen ruska on siis alkanut selvästi viivästymään ja jo viime viikosta 37 alkaen ruskan eteneminen varhaisimminkin ruskaantuvissa puu- ja pensaslajeissa on ollut lähes - kokonaankin pysähtynyttä; vain yksittäisissä puissa ja pensaissa on edennyt runsaammin kirkasta ruskaa, kuten mm. joillakin punasaarneilla (Fraxinus pennsylvanica) ja ensimmäisen ruskavaiheen metsävaahteroilla (Acer platanoides). Alkavalla viikolla ruska etenee hieman selvemmin, mutta jää edelleen 1 - 2 viikkoa myöhään normaalista; täten vasta em. varhaisimmilla lajeilla voidaan paikoin odotella ruskahuipentumaa, mutta suurin osa muista lajeista tulevat vasta korkeintaan häilyvien esisävyjen ja yksittäisin laikuin kirkkaiden värien vaiheeseen. Kesävihreys pysyy siis edelleen pääosassa. Männyillä (Pinus sp.) puolestaan on osittain alkanut vanhojen neulasvuosikertojensa ruskahuipennus, mutta osassa puista se on myöhässä ilmeisesti lämpimien säiden takia. Mainittakoon, että Kelikameroiden perusteella ruskan yleinen huipennus alkaa tapahtua viikolla 38 Pohjois-Lapissa.

Toisaalta ruostesienien aiheuttama ns. valeruskaantuminen on edelleen voimistunut ja on etenkin maaseudun lehtipuustoissa jo monin paikoin erittäin voimakasta sekä koivuissa (Betula sp.) että monissa haavoissa (Populus tremula) ja istutetuista puista joissakin poppeleissa (Populus sp.); paikoin haavat ovat kirjavasti ruskeankeltaisia kauttaaltaan kuin ruskahuipennuksessa ja osittain jo varistuneetkin paljon. Alkavalla viikolla 38 on odotettavissa ruostesieniruskaantumisen etenemistä näyttävästi ja rajusti monien edellisvuosien huippuinvaasioiden tapaan kuin korvaten normaalin ruskan ja osa etenkin juuri haavoista tulee jo ennenaikaisesti sen takia alastomiksi >> Tämä ilmiö näyttää juuri kuuluvan tällaisiin kasvukauden kehitykseltään etuaikaisiin sekä säiltään kosteiden ja hyvin lämpimien syyskesävaiheiden olosuhteisiin... 

Ruostesieniruskaantumista on myös paikoin vahvasti ruohovartisissa lajeissa, kuten etenkin maitohorsmassa (Chamerion angustifolium), jonka parhaillaan käynnissä oleva aito ruskahuipentuma on siksi taipunut väriltään monin osin normaalista punaoranssista ruskeisiin sävyihin. 

Lämpimän sään pitkittyminen ja elokuun lopun runsaat sateet ovat aiheuttaneet erikoisuutena sen, että rantakukka (Lythrum salicaria) on kehittänyt pitkittynyttä kukintaa kukkavanojensa latvoihin monin paikoin. Tyypillisesti myös saunakukka (Tripleurospermum inodorum) on jatkanut kukintaansa paikoin runsaasti ja joillakin harvoin leikattavilla nurmilla mm. syysmaitiaisen (Leontodon autumnale) uudelleenkukintaa on tullut parin viime viikon aikana, kuten esim. Helsinki-Hämeenlinna -moottoritien keskiviherkaistalla.

Lämmin sää takaa edelleen puistoissa ja puutarhoissa nurmikoiden rehevän ja melko nopean kasvun, joten nurmikoiden leikkuutarvetta on vielä yleisesti. Maaseudun peltoviljelyssä puolestaan kaikki viljat sokerijuurikkaita lukuun ottamatta on saatu viimein korjattua, mutta etenkin ensimmäisenä puiduilla sänkipelloilla lämmin sää on päästänyt rikkaruohot rehevään ja laajaan kasvuun. Toisaalta elokuussa kylvetyt ruis ja syysvehnä ovat jo paikoin oraantuneet hyvin. 

Tuo tämän päättyvän viikon tiistain sadesää takasi monin paikoin myös sen, että sienten esiintyminen jatkuu runsaana edelleen. Sen verran vähäsateista tässä syyskuussa on silti ollut ja tulee yhä olemaan, että jokien virtaamat pysyvät ajankohdan normaalikorkeuksien alapuolella.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat pysyneet lämpimien säiden turvaamina viime viikosta saakka lähes koko ajan samoina / paikoin lämmenneetkin asteen-pari. Toisin sanoen sekä järvissä että mm. Suomenlahden merivedessä pintavesilämpötilat ovat olleet tasaisesti ja yleisesti +15 ja +18 asteen välillä. Alkavalla viikolla juurikaan muutosta näihin lämpötiloihin ei aluksi tule, mutta tuo ko. viikon lopussa / viikonvaihteessa 38 / 39 näkyvä kylmempi sää alkaisi toki viilentää järvi- ja merivesiäkin nopeutuvaan tahtiin...

Sääennustepäivitys lauantaina 20.9.2014 klo. 19:45: Aikaisempi sääennuste on toteutunut varsin hyvin kohdilleen, kun sää on pysynyt lämpimän korkeapaineen ansiosta monta päivää varsin samanlaisena koko tämän viikon tähän saakka: Ainoat pienet poikkeamat em. verrattuna ovat olleet yhtäältä alkuviikolla korkeapaineen tyynen ja vähäpilvisen vaiheen aikana sisämaassa alle +5 asteen paikoin laskeneet yölämpötilat ja siten yksittäisillä paikoilla hallanvaarat. Toisaalta öiden ja aamujen sumuja oli vielä viime yönäkin, kun kaakkoon vetäytyneen korkeapaineen heikkotuulista aluetta jäi vielä hieman ulottumaan tarkastelualueelle. Toisaalta ilmamassa on tullut yhä utuisen kosteammaksi ja itse asiassa lämmennytkin vielä hitusen; näin ollen yölämpötilat ovat kohonneet parilla-kolmella asteella päätyen etenkin lähellä etelärannikoa +10 asteen vaiheille. 

Tänään la on ollut vielä monin paikoin edellispäivän tapaan jopa n. +19 astetta päivän maksimilämpötiloina, mutta iltapäivällä lounaistuulet ovat jo voimistuneet ja taivaalla on seilannut vaihtelevasti untuva-, harso-, hahtuva-, kumpukerros- ja lähes kuurovaiheisia kumpupilviä. Nämä ovat siis jo merkkejä em. säänmuutoksesta; merkkinä siitä on jo myös Pohjois-Lapin parin viime päivän kylmä sää yöpakkasineen.

Säänmuutos kylmempään ja syksyisempään suuntaan on siis nyt varmistunut ja se tapahtuu varsin paljon em. tapaan. Huomenna su matalapaine siirtyy lännestä vähitellen Suomen päälle noin etelä-pohjoissuuntaisena vyöhykkeenä, jonka länsireunalla aikaisempaa paljon kylmempi ja voimakaspuuskainen pohjoisvirtaus vallitsee ja pääsee leviämään vaiheittain lännestä käsin koko Suomeen >> Tässä yhteydessä sää on runsaspilvistä ja vaihtelevan epävakaista huomenna; etelä-lounaistuulten takia yöllä ei enää ole sumua ja länsilounaasta tulee aamusta alkaen kuurottaisia sateita, jotka alkavat jonoutua päivän mittaan noin lounais-koillissuuntaisiksi kylmän rintaman mukaan. Rintama etenee hitaasti itään ja vasta illalla alkaa läntisin osa tarkastelualueesta kuulua kylmän pohjois-koillistuulen alueelle; ennen rintamaa etelätuulet heikkenevät ja vähän aikaa on lähes tyyntä. Ennen rintamaa vanhassa lämpimässä ilmamassassa on samean utuista ja sitten tuo kylmä pohjoistuuli kirkastaa ilman kuulaaksi. Lämpötilat vaihtelevat sunnuntaina rintaman eri puolilla; aluksi kaikkialla ensi yö on hyvin lämmin +9 ja +14 asteen välisin minimilukemin (Leudointa meren äärellä). Sitten iltapäivällä suuressa osassa aluetta päivälämpötila ehtii kohoamaan reiluun +15 asteeseen ehkä jo läntisimpiä osia lukuun ottamatta. Illalla läntisimmissä osissa lämpötila painuu selvästi alle +10 asteen, mutta pysyy idässä vielä yli +10 asteessa.

Maanantaina tuo kylmeneminen etenee vähitellen itään, kun etelä-pohjoissuuntainen matalapaine alkaa jäädä Suomen itäpuolelle; voimakas ja puuskainen pohjois-koillistuuli valtaa alaa ja viimeistään alkuillalla myös itäisin osa kuuluu kylmän ilmamassan alueeseen. Noin lounais-koillissuuntainen saderintama jatkaa matkaansa kylmenemisen mukana itään; se on kapea ja selkenemisen raja on länsireunallaan jyrkkä - Läntisin osa selkenee jo aamulla, mutta itäkolkassa voi vielä sataa alkuillalla >> Illalla sopivalla selkenemisen vyöhykkeellä mahdollistuu erittäin värikäs iltarusko! Yölämpötila vaihtelee läntisimmän osan +5 asteen vaiheilta itäisimmän osan n. +10 asteeseen. Iltapäivällä koko alueella päivälämpötila jää +6 ja +10 asteen välille; leudointa etelärannikolla. Illalla kylmeneminen jatkuu siten, että länsiosien eniten seljenneillä sisämaapaikoilla voidaan lähestyä nollaa ja halla iskee jo monin paikoin, vaikka pohjoistuulta vielä on; tuuli heikkenee vähitellen illalla lännestä alkaen, mutta pysyy idässä vielä navakkana.

Tiistaina matalapaine vyöhyke on Suomen itäpuolella ja muodostaa Vienanmeren eteläpuolelle pienen ja rajun matalapaineen ja Mustanmeren pohjoisrannalle toisen. Skandinaviasta siirtyy kapea korkeapaineen selänne vähitellen Suomeen ennen kuin Pohjois-Atlantilla oleva uusi matalapainetoiminta alkaa vaikuttaa >> Aluksi vallitsee vielä pohjoistuuli ja aamulla itäosissakin viimein selkenee. Iltapäivästä alkaen on koko alueella selkeää koko loppupäivän. Pohjoistuuli heikkenee vähitellen ja illalla tyynen korkeapaineen selänteen alue tulee länteen. Yölämpötila on länsiosien sisämaan nollan vaiheilta etelärannikon +5 asteen vaiheille; hallaa on sisämaassa monin paikoin. Päivälämpötila on +5 ja +9 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa.

Tiistain ja keskiviikon välinen yö on lähiaikojen kylmin ja jännäyksen kohde hallan ja yöpakkasen ankaruuden suhteen; niiden ankaruus ja esiintyminen riippuu hyvin tarkasti tuon lännestä saapuvan korkeapaineen selänteen itään ylittymisen aikataulusta ja muodosta >> Jos selänteen tyyni alue sattuu pikkutunneille sopivasti, niin sen alueella sisämaassa voi olla ankaraa hallaa ja minimilämpötilat  -1 ja -5 asteen välillä ja etelärannikollakin voi olla hallaa monin paikoin. Toisaalta tämä hallaisimman tyynen alueen ala voi olla pieni ja nopeasti ohi menevä lännestä lähestyvän uuden säärintaman, voimistuvien etelä-lounaistuulien ja runsastuvan pilvisyyden takia; siksi varsinkin länsiosissa halla voikin jäädä vaisuksi / olemattomaksi...

Keskiviikosta alkaakin sitten taas paljon leudompi, mutta epävakainen, tuulinen ja sateinenkin sääjakso Pohjois-Atlantin voimistuvan ja laajenevan matalapainetoiminnan takia - Palaan kertomaan siitä uudessa ennusteessa ensi viikolla.

Lopuksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehityksestä lähipäivinä >> Tänä viikonloppuna Uralilla ja laajemminkin aikaisemmin ollut kylmä syyssää on joutunut vetäytymään pohjoiseen ja antaa ensi viikon alussa yhä enemmän periksi etelästä virtaavan lämpimän ilmamassan takia, koska tuo Fennoskandiaan kylmän pohjoisvirtauksen tuova etelä-pohjoissuuntainen matalapaine mahdollistaa sen itäpuolellaan - Länsi-Venäjällä koittaa siis laajasti enemmän tai vähemmän yöpakkaseton intiaanikesä aivan Jäämeren tuntumaa lukuun ottamatta. Myöhemmin kylmää ilmaa leviää uudestaan Suomesta käsin Vienanmeren ja Uralin välille. 

Manner-Euroopassa on ollut viime päivinä edelleen yleisesti hyvin kesäistä ja Pohjois-Ranskaa myöden helteistäkin - Tuo Fennoskandian kylmän purkaus pohjoisesta ulottuu näillä näkymin ensi viikon alussa myös Itä-Eurooppaan kapeahkona kiilana ja etenee Mustanmeren pohjoisrannalle saakka ensimmäisenä syksymaistiaisena. Muutoin etenkin Länsi-Eurooppa ja Britteinsaaret pysyvät edelleen varsin lämpöisinä mm. lännestä ulottuvan korkeapaineen selänteen myötä.

No comments: