Monday, December 30, 2013

Viikon 52 sää vuonna 2013: Koko ajan erityisen leutoa, kosteaa ja vesisateista etelän ja lännen välisissä virtauksissa

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 52 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 30.12.2013 kohdalle tapahtui tiistaina 18.2.2014 klo. 23:55.

Yleiskuvaus viikon 52 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson sää oli kokonaisuudessaan ajankohtaan nähden erityisen - lähes ennätyksellisen leuto päivästä päivään hyvin samanlaisesti, kun etelän ja lännen väliset virtaukset jatkuivat itsepintaisesti ja ne toivat mukanaan myös useita rintamavesisateita päivittäin. Siksi sademääristä tuli varsin suuria. Lämpötilat pysyivät samoilla lukemilla hyvin pysyvästi eli etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla - vähän yli ja sisämaassa +2 ja +5 välillä; vain pariin - kolmeen otteeseen oli hyvin pikaisesti parisen astetta tuota em. kylmempää. Myös udut ja ajoittain sumutkin olivat tyypillisiä etenkin to-la aikana. Tuulet eivät olleet voimakkuudeltaan erityisiä, vaikka niitä ylläpiti Pohjois-Atlantin erittäin voimakas ja laaja matalapainetoiminta monine osakeskuksineen ja vaiheineen. Leutouden takia kaikki sateet tulivat koko tarkastelualueella vain vetenä, joten viimeisetkin lumet ja jäät saivat ennätysmäistä sulamiskyytiä kokonaan pois; siitä lisää alla "Luontohavaintoja" -osassa. Pohjanmaalla tämä synnytti talvikausien puitteissa tunnetun historian pahimmat tulvat! Erityinen leutous merkitsi myös sitä, että termisen talven alkamiselle ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Euroopan mittakaavassakin Pohjois-Atlantin erityisen voimakas ja laaja matalapainetoiminta oli vahvasti hallitseva elementti koko viikon: Leudot ja kosteat etelän ja lännen väliset virtaukset olivat siksi pääosassa koko manner-Euroopassa ja Fennoskandiassa ja ne ulottuivat laajasti myös Länsi-Venäjälle. Tämä asetelma toi muutamia erityisiä - ennätyksellisiä sääilmiöitä >> Britteinsaarilla kärsittiin useista rankoista sateista ja seurauksena oli tulvia ja myös myrskytuulista oli ajoittain siellä vaivaa. Toisaalta manner-Euroopan länsiosissa alkuviikolla ja viikon keskivaiheilla Mustanmeren länsipuolella ylitettiin leppeästi +10 astetta. Erityisen leutoa oli koko ajan Länsi-Venäjällä, missä esim. Moskovassa saavutettiin leudoin Joulupäivä sataan vuoteen (Moscow: warmest weather in a century). Lisäksi ankarat pakkaset kaikkosivat alkuviikon jälkeen koko loppuviikoksi jopa Uraliltakin ja suojasäätä ulottui erikoisen paljon Vienanmeren itäpuolelle saakka. Poikkeuksen tähän Venäjä-leutouteen toi kuitenkin viikon lopulla kaakkoinen korkeapaine, minkä takia pakkassäätä alkoi vallita to alkaen Kaspianmeren pohjoispuolella ja ulottuen vähän Mustanmeren pohjoispuolellekin. Välimerellä jatkui pääosin leppeän leuto sää lämpötilojen suhteen, mutta erityisenä poikkeuksena oli ti - pe välillä Atlantilta sinne kuroutuneen matalapaineen aiheuttamat erittäin rankat sateet aluksi Iberianniemimaalla, sitten Italiassa ja viimeiseksi Kreikan tienoilla.

Talvi otti selvää takapakkia lähes koko Euroopan mittakaavassa ja siksi lumipeitteiden suhteen se tiesi erityistä sulamista ja lumirajan erikoisen pohjoiseen siirtymistä; tämä oli huomattavinta Fennoskandiassa, missä juuri Suomessa lumiraja siirtyi jopa Oulu - Joensuu -linjalle viikon mittaan. Myös Itä-Euroopasta viimeiset lumirippeet sulivat tietenkin vuoristoja lukuun ottamatta. Länsi-Venäjälläkin sulamista tapahtui laajasti jopa Jäämeren rantaa - Vienanmeren itäpuolia myöten, mutta toisaalta siellä keski- ja pohjoisosien ennestään paksut lumipeitteet sallivatkin sulamista vähentymättä kovin merkittävästi. Sama päti Lapissakin, missä ajoittaisista suojasäistä huolimatta yli 50 cm:n hankia säilyi yhä. Uralilla lumipeite yksinomaan kasvoi vielä lisää saavuttaen metrisiä hankia vuoristossa. Moskovan seudulta etelään lumipeite suli kuitenkin laikuttaiseksi, mutta toisaalta Mustanmeren pohjoispuolelta itään ohut lumipeite pysyi lähes ennallaan yhtäältä sateettomuuden ja toisaalta em. pakkasvoittoisenkin sään takia. Vallinneiden runsaiden rintamasateiden vaikutuspiirissä eniten olleiden Skandinavian ja Alppien vuoristoissa lumisateet kasvattivat hankia paikoin todella hurjiksi; mm. Norjassa paikoin yhä enemmän yli metrisiksi.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 23.12.2013: Laaja ja voimakas matalapaine oli hajaantunut osakeskuksiksi Pohjois-Atlantilla, missä ko. päivän aikana Britteinsaarten luoteispuolelle muodostui uusi voimakas keskusmatalapaine. Sen myötä Länsi-Euroopasta käsin jatkui erittäin leudon ja kostean ilman virtaaminen Fennoskandiaan ja yhä paremmin Länsi-Venäjällekin; suojasäätä Vienanmerelle ja Moskovasta vähän itään ja ankarat pakkaset tukevasti Uralin tasan itäpuolella. Oulun seutua ylitti pieni matalapainesysteemi itään, minkä jälkeen Lappiin pääsi ankarampaa pakkasilmaa. Manner-Euroopassa sää leudontui kosteassa lounaisvirtauksessa edelleen etenkin lännessä, missä yhä enemmän +10 asteen ylityksiä. Mustanmeren tienoon korkeapaineen alueella heikot yöpakkaset säilyivät. Tarkastelualueella yöllä - aamulla alueen ylitti itään okluusiorintaman kuurottaiset vesisateet. Sitten loppupäivän oli enimmäkseen poutaa pieniä tihkusateita lukuun ottamatta, mutta runsaana pilvikantena vallitsivat yhä pääasiassa kumpukerros- ja osin sumupilvet vain vähäisin rakoiluin. Länsituulet vallitsivat enimmäkseen kohtalaisina; illalla tuuli heikkeni. Lämpötila oli aluksi etelärannikon - lounaan +5 asteen vaiheilta sisämaan +2 ja +5 asteen välille, mutta illalla kylmeni parilla asteella; sisämaassa paikoin lievää pakastumista. 

Tiistai 24.12.2013: Keskukseltaan Britteinsaarten ja Islannin välissä ollut laaja ja voimakas matalapaine hallitsi yhä vahvemmin suurinta osaa läntistä Eurooppaa ja Fennoskandiaa tuoden uutta annosta erittäin leutoa ja kosteaa ilmaa laajasti länsilounaasta alueelle rintamasateineen ja Lapissakin alkoi leudontua uudestaan sen myötä; Portugalin - Espanjan seuduilla rintamasateet olivat tulvaisesti erittäin runsaita. Britteinsaarilla viileni vähän luoteesta. Edellispäivänä Oulun seutua ylittänyt pieni matalapaine siirtyi lumisateineen kohti Uralia ja sen jäljessä alkoi kylmetä; muutoin etelämpänä Venäjällä oli yhä osittain suojasäisenkin leutoa, mutta lumisateita. Mustanmeren tienoon korkeapaine säilytti alueellaan heikkoja yöpakkasia. Tarkastelualueella koko päivän vallitsi tiiviin yhtenäinen alapilvikansi kumpukerros- ja sumupilvinä vaihtelevasti. Lisäksi iltapäivällä ja illalla rintamavesisateet kastelivat lounaasta käsin ja ilmamassan utu lisääntyi; seassa oli myös tihkusateita. Yöllä - aamulla tuuli oli hetken heikkoa ja kääntyi lounaaseen; loppupäivän ajan lounaistuulet olivat kohtalaisia - ajoittain navakoita. Lämpötila oli aluksi yöllä - aamulla sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +3 asteen välillä. Lounaasta käsin leudontui uudestaan ja iltapäivästä alkaen lämpötila asettui etelärannikolla - lounaassa reiluun +5 asteeseen ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välille; kylmintä itäkolkassa.

Keskiviikko 25.12.2013: Länsi-Eurooppaa ja Fennoskandiaa hallinnut erittäin laaja matalapaine pysyi keskukseltaan edelleen lähes sijoillaan viilenneen Britteinsaarten pohjoispuolella. Sen kierrättämänä hyvin leutoa ilmaa tuli edelleen lounaasta Fennoskandiaan ja lumipyryjen kera Lappiinkin, missä tuli lopulta suojaa. Matalapaineen itälaidalla Lapista Etelä-Skandinavian kautta läntiselle Välimerelle jäi ulottumaan mutkitteleva rintamasysteemi paikoin runsaine sateineen ja eteläpäässään syntyi uusi matalapaineen osakeskus. Länsi-Venäjällä pohjoisosissa kylmeni etenkin Uralilla ankarampiin pakkasiin, mutta em. matalapaine kierrätti Välimereltä ja Itä-Euroopan kautta laajasti Venäjällekin uutta annosta hyvin leutoa ilmaa (Moskovan seudulla mittaushistorian leudoin Joulupäivä lämpöasteissa!); Mustanmeren länsipuolella leudontui paikoin n. +10 asteen päivälämpötiloihin. Tarkastelualueella jatkui koko päivän tiivis alapilvikansi pääasiassa sumupilvenä ja ajoittain kokkareisempana kumpukerrospilvenä. Ilmamassa pysyi utuisena ja em. länsipuolisen säärintaman vesi- ja tihkusateita tuli ajoittain länsipainotteisesti. Lounaistuulet vallitsivat enimmäkseen kohtalaisina - ajoittain navakoina. Lämpötila pysyi koko päivän lähes samana ollen etelärannikolla - lounaassa pääasiassa vähän reilut +5 astetta ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä; kylmintä itäkolkassa.

Torstai 26.12.2013: Britteinsaarten pohjoispuolinen vanha matalapaine siirtyi heikkenevänä Norjanmerelle ja venyi Lapin pohjoispuolitse itään tuoden eteläpuolellaan lännestä erittäin leutoa ilmaa kohti Uralia heikentäen siellä pakkaset; Lapissa puolestaan pakastui vähän. Britteinsaarille saapui samalla lännestä uusi nopeasti rajuksi voimistunut matalapaine myrskytuulineen ja erittäin runsaine rintamasateineen eteläpuolisen uuden hyvin leudon ilma-annoksensa kera. Vanha rintamasysteemi Lapista Keski-Euroopan kautta läntiselle Välimerelle säilyi ja sen eteläpään uusi matalapaine ylitti Italiaa itään erittäin runsaine sateineen. Tämän systeemin itäpuolella erittäin leuto virtaus jatkui Välimereltä Itä-Eurooppaan ja laajasti Venäjälle, mutta korkeapaineessa Kaspianmeren koillispuolelta käsin pakastui kohti Mustanmeren pohjoispuolta. Tarkastelualueella tuo rintamasysteemi tuotti ensin yöllä - aamulla kylmän rintaman ylityksenä kuurottaisia vesisateita ja sen jälkeen aamupäivällä - iltapäivällä pilvipeite rakoili vähän lännestä käsin. Rintamasysteemi palautui etelästä käsin lämpimänä rintamana illalla yhteydessään pienen matalapaineen osakeskuksen saapuminen etelästä Skandinaviaan; siinä yhteydessä illalla oli taas täysipilvistä, udut ja sisämaassa sumut yleistyivät ja rintamavesi - tihkusateita saapui. Länsi-lounaistuulet vallitsivat aluksi kohtalaisina, mutta iltapäivällä tuuli heikkeni lähes tyyneksi. Illalla tuuli kääntyi etelään ja voimistui vähän uudestaan. Lämpötila pysyi lähes samana ollen etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä; illalla lämpimän rintaman tuloa ennen oli hetken parisen astetta viileämpää.

Perjantai 27.12.2013: Britteinsaarille tullut raju matalapaine asettui keskukseltaan Skotlannin pohjoisreunalle ja alkoi hitaasti heiketä; rankkasateinen rintamasysteemi levittäytyi Etelä-Skandinaviaan ja Länsi-Eurooppaan ja matalapaine laajeni hallitsemaan taas suurinta osaa Euroopasta ja Fennoskandiasta kierrättäen lounaasta alueelle laajasti lisää erittäin leutoa ja kosteaa ilmaa. Leudon ilman virtaus jatkui myös laajasti Länsi-Venäjälle Uralia myöten, missä pakkanen pysyi heikkona ankarien pakkasten jäätyä täpärästi Karanmerelle ja suojaa ulottui Vienanmeren itäpuolelle; Lapissa säilyi heikkoa pakkasta. Sen sijaan Kaspianmeren pohjoispuolella korkeapaine vahvistui; sen alueella pakkanen kiristyi kohtalaiseksi - ankarahkoksi ja sitä ulottui heikkona Mustanmeren pohjoispuolelle. Mustanmeren länsipuolitse etelästä jatkui heikkenevänä toinen leuto virtaus Itä-Eurooppaan. Lappi-Keski-Eurooppa-Italia -linjan rintamasysteemi heikkeni vähitellen pois itään siirryttyään, mutta runsaita sateita siirtyi Italiasta Kreikan tienoille. Tarkastelualueella koko päivän vallitsi tiivis alapilvikansi sumupilvivoittoisena ja ilmamassa pysyi utuisena - ajoittain sumuisena. Vesi- ja tihkusateita tuli etenkin alkupäivällä, mutta sitten sateet vähenivät. Etelä-lounaistuulet voimistuivat yöllä ja olivat sitten enimmäkseen kohtalaisia - ajoittain navakoita. Lämpötila pysyi lähes samana koko päivän ollen etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä.

Lauantai 28.12.2013: Laaja matalapaine siirtyi heikkenevänä ja keskukseltaan Skotlannin pohjoispuolelta Norjan länsirannikon tuntumaan jatkaen edelleen hyvin leutoa ja kosteaa virtausta Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan ja Lapissakin tuli taas suojaa; Britteinsaarille kiertyi taas luoteesta vähän viileämpää ilmaa. Samalla rintamasysteemi ylitti Fennoskandiaa koilliseen Lapin lumipyryineen ja sen perään jäi rintamahäntää Suomesta Ranskaan - Espanjaan siinä koilliseen liikkuneine vesisateineen. Korkeapainetta pysyi vahvana Kaspianmeren pohjoispuolella pitäen siellä pakkasia kohtalaisina - ankarahkoina ja Mustanmeren pohjoispuolella heikkoina. Se mahdollisti silti yhä erittäin leutoa virtausta Euroopasta Uralille; suojaa laajasti Vienanmeren itäpuolelle ja ankarat pakkaset pysyivät Karanmerellä. Tarkastelualueella jatkui koko päivän yhä tiivis alapilvikansi sumupilvivoittoisena ja ilmamassa pysyi utuisena - ajoittain sumuisena. Yöllä saapui ensimmäiset rintamavesisateet lounaasta ja sen jälkeen koko päivän tuli ajoittain tihku- ja vesisateita lounais-koillissuuntaisina nauhoina. Lounaistuulet olivat kohtalaisia - ajoittain navakoita. Lämpötila pysyi yhä koko päivän lähes samana ollen etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla - vähän yli ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä.

Sunnuntai 29.12.2013: Matalapaine hivuttautui heikkenevänä Norjan länsireunalta Lapin ylle ja venyi siitä lumipyryineen kohti Uralin pohjoispäätä; Lapissa pakastui taas vähän. Sen eteläpuolella jatkui vielä hyvin leuto länsi-lounaisvirtaus Euroopasta Uralille saakka pitäen ankarat pakkaset Karanmerellä ja suojaa oli yhä laajasti Vienanmeren itäpuolellakin. Manner-Euroopassa tuli muutosta Espanjasta käsin työntyneenä korkeapaineena, jolloin sää poutaantui ja alkoi kylmetä. Samalla heikkoa korkeapaineen selännettä siirtyi Britteinsaarilta Skandinaviaan viilentäen ja kuivattaen mukanaan säätä. Britteinsaarille tuli illalla Islannin lounaispuolisen uuden voimakkaan matalapaineen kierrättämänä uusi rankkasateinen rintamasysteemi ja leudompaa ilmaa. Korkeapaineista pakkassäätä pysyi yhä Kaspianmeren pohjoispuolella kohtalaisena - ankarahkona ja Mustanmeren pohjoispuolella heikkona. Tarkastelualueella oli yöllä vielä rintamasysteemiä pitkin lounaasta koilliseen siirtyneitä tihku- ja vesisateita utujen - sumujen kera, mutta aamuksi rintama siirtyi heikkenevänä itään-kaakkoon ja sen myötä sateet lakkasivat ja udut hälvenivät lännestä käsin. Loppupäivän ajaksi tiiviiksi alapilvikanneksi jäi silti kumpukerrospilviä. Heikkoja vesikuurojakin tuli vielä paikoin. Tuulet kääntyivät lounaasta länteen vähitellen ja olivat enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötila pysyi aluksi etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla - vähän yli ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä; illalla viileni asteella - parilla.  

Alkaneen viikon 1 / 2014 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 52 - 2013: Etelä-Suomessa oli kokonaan lumetonta jo viikon aluksi lähes kaikkialla; lumiraja oli siirtynyt siinä vaiheessa pohjoiseen noin linjalle Saimaa - Jyväskylä - Vaasan ja Oulun puoliväli, minkä lähellä tarkastelualueen itä-koilliskolkassa oli alkuviikolla vielä laikuttaisesti vähän lunta. Viikon loppuun mennessä sekin vähä suli pois lumirajan siirryttyä siis em. tapaan jopa Oulu - Joensuu -linjalle. Näin etenkin idässä sisämaan osalta joulukuun viimeisistä päivistä tuli suorastaan ennätyksellisen lumettomia.

Hyvin vähäisen roudan sulaminen noudatti samaa kaavaa - Viikon alussa idän sisämaassa sitä oli vielä nimellisesti, mutta viikon loppuun mennessä maaperä oli kaikkialla kokonaan sula ja maa jäi edelleen erittäin märäksi lähes olemattoman haihtumisen ja runsaiden vesisateiden takia. Notkopaikoilla ja muilla alavilla alueilla oli tulvavaaraa ja mm. maaseudun pelloilla lillui jatkuvasti lammikoita monin paikoin. Siitä oli paikoin jonkin verran haittaa oraantuneille syysviljoille, kuten rukiille.

Jokivirtaamat pysyivät normaalia vuolaampina ja muutamilla alavilla alueilla oli lievää - kohtalaista tulvimista. Pahimmat tulvat olivat kuitenkin Pohjanmaalla, missä yhdistelmänä ko. viikolla tapahtunut lumen loppuun sulaminen ja runsaat vesisateet aiheuttivat sen alueen joissa erittäin pahoja tulvia. Niistä muodostui lopulta talvitulvien osalta jopa kaikkien aikojen ennätyksellisimmät ja ne olivat mediassa suuren huomion kohteena >> Pohjanmaan tulvat pahimmillaan tänään – katso kuvat.

Muiden vesistöjen osalta alkoi tapahtumaan lähes kaikissa Etelä-Suomen järvissä jäiden lähtö ennätyksellisesti kokonaan! Poukamissa, seisovavetisten järvien rannoilla / lahdissa sekä pienissä järvissä vielä aluksi olleet vähäiset jääkannet sulivat viikon loppuun mennessä niin, että etenkin etelä-länsiosien järvet tulivat kokonaankin sulavetisiksi. Vain paikoin muutamissa järvissä säilyi rannoilla vielä hajanaisia jäärippeitä. Idän sisämaajärvissä jääkansia säilyi kuitenkin enemmän, mutta sielläkin oli lopulta myös laajasti avointa vettä ajankohtaan nähden ennätysmäisesti. Suomenlahdella jäätä ei ollut enää koko viikkona edes sisälahdissa ja meren pintavesien lämpötilat pysyivät suunnilleen samoina jatkuvasti eli ulapalla Pohjois-Itämereltä ulottui Suomenlahdelle reilun +5 asteen vyöhykettä ja muutoin pintavesilämpötilat olivat +2 ja +5 asteen välillä. Tämä oli normaalia selvästi lämpimämpää.

Kasvillisuuden osalta tämä poikkeuksellinen ja pitkäaikainen leutous yhtäältä pitkitti loppusyksyisen oloisia kasvutilanteita, mitä ilmensivät mm. monien ruohovartisten lajien vihreinä säilyneet lehdet sekä saunakukan (Tripleurospermum inodorum) yhä sinnitellyt yksittäinen kukinta. Nurmikot pysyivät suurelta osin vihreinä ja etenkin etelärannikolla - lounaassa osa niiden korsista jatkoi hidasta kasvua. Toisaalta erikoisen keväistä puolta ilmeni ainakin näsiän (Daphne mezereum) osittaisen kukinnan edelleen jatkumisessa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Sammalet pysyivät erityisen vihreinä metsissä ja osin nurmikoillakin. Sienien syksyinen itiöemäkausi pyrki puolestaan jatkumaan uudestaan, kun mm. kantarelleja ilmaantui metsiin >> Joulukuussa jopa kantarelleja.

Tämä joulukuun lopun poikkeuksellinen leutous antoi aiheen poikkeuksellisten / erikoisten sääilmiöiden valokuvasarjaani >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Joulukuun 2013 loppupuolen ennätyksellinen leutous (Näkymiä Espoon Tapiolassa) ja Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Joulukuun 2013 loppupuolen ennätyksellinen leutous (Näkymiä Hämeenlinnassa).


Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanneYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus. Lisäksi: Itämeriportaalin merijäätilanteetYmpäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: