Monday, December 23, 2013

Viikon 51 sää vuonna 2013: Tavanomaista paljon leudompaa vaihtelevan kosteassa ja rintamavesisateisessa länsi-lounaisvirtauksessa; erityisen leutoa alussa ja lopussa

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 51 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 23.12.2013 kohdalle tapahtui perjantaina 10.1.2014 klo. 23:45.

Yleiskuvaus viikon 51 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Koko jaksoa leimasi tavanomaista paljon leudompi sää varsinkin alku- ja loppuosaltaan. Syynä leutouteen oli Pohjois-Atlantilla jatkuvasti vellonut erittäin laaja ja voimakas matalapainetoiminta, joka syötti ajoittain hyvinkin kaukaa länsilounaasta Britteinsaarten kautta hyvin leutoa virtausta Fennoskandiaan. Lämpötilat olivatkin pääsääntöisesti koko ajan plussalla ja ylimmillään monesti useitakin asteita; etelärannikolla - lounaassa ajoittain yli +5 astettakin. Tämän virtauksen mukana länsilounaasta tuli myös useita sadealueita ja lähes kaikissa sateen olomuoto oli vain vettä; vain to-pe yönä etenkin idän sisämaassa tuli myös räntää-lunta. Tuulet olivat ajoittain voimakkaita, mutta myrskyjä ei esiintynyt. Tuohon em. ainoa lyhyt poikkeus oli ke-to vaiheilla, jolloin heikossa korkeapaineen selänteessä oli poutaa, heikkotuulista ja viikon ainoat heikot pakkaset vain sisämaassa. Viikko oli kosteana myös runsaspilvinen; viikon ainoat kunnon auringonpilkahdukset olivat ke ja pe iltapäivinä. Leutoudesta johtuen termisen talven alkaminen jäi odottamaan.

Euroopan mittakaavassa tuo Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta oli myös huomattavassa roolissa ollen aluksi useita osakeskuksia kehittänyt ja viikonloppuna myös yksi valtava matalapaine keskukseltaan Islannin tienoilla; aluksi sen ylläpitämät leudot ja vaihtelevan kosteat länsi-lounaisvirtaukset ulottuivat lähinnä Britteinsaarille - Missä jopa yli +10 asteen lämpötilat toistuivat viikon mittaan Ranskan lisäksi - monine runsaine sateineen sekä Fennoskandiaan; Lapissa ma-ti oli hetken suojaa ja muuten heikkoa - kohtalaista pakkasta ajoittaisten lumisateiden kera. Manner-Euroopassa vaikutti edelleen itäosapainotteisesti korkeapaine, missä etenkin Mustanmeren länsipuolella pysyi kylmähköä ja osin sumuista säätä yöpakkasineen. Länsi-Euroopassa ja etenkin viikon lopussa laajemmin Ranska - Puola -vyöhykkeellä nuo leudot tuulet ajoittaisine rintamasateineen olivat pääosassa. Länsi-Venäjällä jatkui vielä alkuviikolla laajasti ankara pakkanen, mutta se alkoi vähitellen väistymään Uralin tasan itäpuolelle leutojen virtausten päästessä sinnekin vähin erin; eri matalapaineista saatiin sinne silloin lisää luntakin, mutta viikonloppuna suojasäätä levisi viimein Moskovastakin koilliseen. Välimerellä jatkui koko viikon muutoin leppeäsyksyinen poutasää, mutta tilapäisesti to-pe Länsi-Euroopan rintamasysteemistä kuroutui rankkasateinen matalapaine länsiosiin. Edellisviikon itäkolkan erikoisista lumisateista ei ollut enää jälkeäkään, kun lähes kesäinen sää palasi sinne viikon mittaan.

Nuo hyvin leudot virtaukset pitivät huolen siitä, että lumeton alue kattoi viikon mittaan yhä enemmän Skandinavian etelä- ja lopulta keskiosiakin. Lumettomuus eteni myös Etelä-Suomessa koillisemmaksi; siitä lisää alla "Luontohavaintoja"-osassa. Itä-Euroopassa pääasiassa poutasäässä edellisviikoilta peräisin olleet vanhat lumenrippeet jatkoivat sulamista aluksi hitaasti ja viikonloppuna nopeammin. Sen sijaan Länsi-Venäjällä keski- ja pohjoisosissa lumipeite pysyi yleisesti paksuna ja kireiden pakkasten väistymisvaiheissa tulleet lumisateet kasvattivat hankia edelleen; yli 50 cm:n hanget yleistyivät yhä. Sama päti osassa Lappiakin. Eteläosissa ohuemmat lumipeitteet säilyivät aluksi, mutta etenkin viikon lopussa suojasäät alkoivat sulattaa niitä; eniten Mustanmeren lähellä ja su oli suojaa jo osassa keski- ja pohjoisosiakin. Manittakoon, että manner-Euroopankin vuoristoissa lumipeitteet pysyivät paksuina, kuten Alpeilla.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 16.12.2013: Hyvin laaja ja voimakas matalapaine jatkoi vellomistaan Pohjois-Atlantilla Islannin lounaispuolelta Norjanmerelle useine osakeskuksineen. Tämä syötti entistäkin voimakkaammin hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa länsilounaasta Britteinsaarten yli koko Fennoskandiaan; siinä yksi osakeskus ylitti keskistä Fennoskandiaa rintamasysteemin kera. Leutouden etenemistä Länsi-Venäjän pohjoisosiin hidasti siellä edelleen viipynyt ankaran pakkasen ilma, jota ulottui normaalia kylmempänä myös vielä Mustanmeren koillisreunalle saakka. Manner-Euroopassa leuto länsi-lounaisvirtaus eteni etenkin länsi-pohjoisosissa, mutta Mustanmeren länsipuolelle jäi vielä kylmähköä korkeapainetta yöpakkasineen - paikoin sumuineen; sen pohjoispuolella leudompaa ilmaa eteni tosin Mustanmeren pohjoispuolellekin. Tarkastelualueella koko päivän jatkui tiiviin täyspilvinen sää, missä alapilvikantena vallitsi sumupilvet vaihtelevasti tasaisen ja kokkareisen välillä muuttuen. Ilmamassa oli utuinen ja etenkin illalla myös sumuinenkin uuden kostean annoksen myötä. Tihkusateita tuli ajoittain ja illalla uudesta rintamasysteemistä lisää reippaampia vesisateita. Lounaistuuli oli aluksi enimmäkseen kohtalaista, mutta illaksi länteen kääntyvä tuuli voimistui navakaksi - ajoittain kovapuuskaiseksi. Lämpötila pysyi +1 ja +5 asteen välillä; leudointa etelärannikolla - lounaassa. Illalla leudontui parilla asteella ja yli +5 asteen lukemat levisivät enemmän etelärannikolta - lounaasta koilliseen.

Tiistai 17.12.2013: Laaja ja voimakas matalapaine velloi edelleen useine osakeskuksineen Pohjois-Atlantilta Norjanmeren kautta Jäämerelle ja keskukseltaan Islantiin muodostui massiivinen keskusmatalapaine; tämä jatkoi erittäin leutoa ja vaihtelevan kosteaa länsilounaisvirtausta kaukaa Atlantilta Britteinsaarten yli Fennoskandiaan, missä matalapaineen osakeskus - tuoden jäljessään Suomeenkin kuivempaa ilmaa lännestä - siirtyi Vienanmerelle ja jäi sinne venymään etelä-pohjoissuunnassa vasten idässä vielä pysynyttä ankaraa pakkasilmamassaa; Uralilla yhä -30 astetta kylmempää. Manner-Euroopan länsi-pohjoisosissa leuto länsi-lounaisvirtaus jatkui myös ja eteni Länsi-Venäjän eteläosiinkin, mutta yhä Mustallamerellä - sen länsipuolella kylmähkö korkeapainesää jatkui osin sumuineen. Tarkastelualueella yöllä kylmä rintama ylitti alueen vesisateineen kaakkoon ja sen myötä sumupilvikansi sekä udut ja sumut hälvenivät aamuksi. Rintama jäi vielä vellomaan itä-länsisuunnassa Baltiaan, jolloin aamu- ja iltapäivän aikana sen harso- ja verhopilvikantta jäi vyöhykkeittäin tarkastelualueen ylle ajoittain runsaastikin. Illalla rintama kaikkosi etelään ko. pilvineen ja tilalle tuli rakoillutta kumpukerrospilvilauttailua. Yöllä navakka - kovapuuskainen tuuli kääntyi lännestä luoteeseen ja heikkeni aamulla nopeasti; loppupäivän aikana länsi-luoteistuuli jatkui heikkona - kohtalaisena. Lämpötila oli aluksi yöllä +5 asteen vaiheilla siten, että etelärannikolla - lounaassa oli leudompaakin. Aamulla kylmeni ja iltapäivästä alkaen lämpötila oli sisämaan nollan vaiheilta etelärannikon - lounaan +1 ja +3 asteen välille.

Keskiviikko 18.12.2013: Osin sumuinen ja kylmähkö korkeapaine vahvistui lisää Mustallamerellä ja Itä-Euroopassa. Samalla keskukseltaan Islannin tienoilla jatkoi massiivisen laaja matalapaine vellomistaan ja sen lounaispuolelta tuli kohti Skotlantia uusi myrskyksi voimistunut matalapaineen osakeskus rankkasateineen. Hyvin leudon ilman syöttyminen jatkui Britteinsaarilta Skandinaviaan lounaasta, mutta yhtäältä manner-Euroopan korkeapaineesta alkoi ulottua korkeapaineen selännettä pohjoiseen siirtyen päivän aikana lännestä Suomen päälle; Lapissa pakastui. Länsi-Venäjällä matalapaine siirtyi Vienanmereltä vellomaan lumipyryineen alueen keskiosiin, missä sen pohjoispuolelle jäi vielä ankaraa pakkasta ja eteläpuolella suojasäätä eteni yhä idemmäksi. Tarkastelualueella vähän rakoillut kumpukerrospilvisyys jatkui edelleen ja muuttui tuulten heiketessä enemmän sumupilvien suuntaan aamulla. Iltapäivällä oli ajoittain selkeämpiä hetkiä, mutta illaksi tiivis ja rakoilematon sumupilvikansi palasi aaltomaisesti kokkareisena. Länsi-luoteistuulet olivat aluksi heikkoja - kohtalaisia, mutta iltapäivän - illan aikana tuulet tyyntyivät ajoittain kokonaankin. Toisaalta lännessä alkoivat loppuillalla kosteammat lounaistuulet viritä. Lämpötila pysyi samana lähes koko ajan; sisämaassa se oli nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +3 asteen välillä. Illalla etenkin idän sisämaassa pakastui hetkeksi, mutta toisaalta lounaiskolkasta lähtien alkoi leudontua.

Torstai 19.12.2013: Edellispäivänä Skotlannin luoteiskulmalle tullut rankkasateinen myrskymatalapaine sulautui Islannin vanhan matalapaineen kanssa ja lopputuloksena oli taas massiivisen matalapaineen keskus Islannin tienoilla; tämä siirsi laajenevaa rintamasysteemiä Britteinsaarilta Fennoskandiaan ja Länsi-Euroopan yli ja sen eteläpäässä syntyi rankkasateinen matalapaine Länsi-Välimerelle. Hyvin leudon länsi-lounaisvirtauksen syöttyminen Britteinsaarten yli jatkui ja uusi leudompi - kosteampi annos alkoi tulla Suomeen lounaasta. Itä-Euroopan kylmähkö korkeapaine asettui enemmän Mustanmeren pohjoispuolelle; Länsi-Venäjän eteläosissa pakastui vähän ja pohjoisosissa jatkui ankara pakkanen Ural-keskeisesti. Tarkastelualueella koko päivä oli tiiviin täysipilvinen alapilvien takia; aluksi ko. sumupilvet olivat aaltomaisen kokkareisia, mutta illaksi ne tasaantuivat hahmottomaksi kanneksi ja kosteamman ilman tullessa myös utuisuus lisääntyi. Em. rintamasysteemi toi Skandinaviasta illalla vesisateitakin; etenkin idän sisämaassa myös räntää ja lunta. Lounais-etelätuulet voimistuivat vähitellen päivän aikana; aluksi idässä oli vielä tyyntäkin, mutta illalla tuulet olivat ajoittain navakoita. Lämpötila oli aluksi sisämaassa nollan vaiheilla - lievästi pakkasella idässä ja etelärannikolla - lounaassa +1 ja +4 asteen välillä; iltaan mennessä lauhtui parisen astetta etenkin lännessä.

Perjantai 20.12.2013: Islannin tienoon matalapaineen keskus heikkeni, mutta sai lounaasta käsin toisesta hyvin voimakkaasta matalapaineesta itseensä sulautuvan täydennyksen heti perään; tämä jatkoi siksi edelleen hyvin leudon ja vaihtelevan kostean länsi-lounaisvirtauksen syöttymistä Britteinsaarten yli Fennoskandiaan ja uusi runsassateinen rintamasysteemi saapui Britteinsaarille; Lapissa lauhtui pienen matalapaineen osakeskuksen lumisateissa. Läntisellä Välimerellä uusi matalapaine heikkeni ja manner-Euroopassa muodostui kapeaa korkeapainetta Mustaltamereltä Ranskaan - Espanjaan, minkä alueella kylmeni vähän. Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa esiintyi vielä heikkoja pakkasia, mutta leudompi ilma alkoi edetä koillisemmaksi Länsi-Venäjän pohjoisosissa. Uralilla paukkui silti vielä pakkanen jopa -40 asteen vaiheilla. Tarkastelualueella yöllä okluusiorintaman vesi- ja idässä aluksi räntäsateet siirtyivät utuisen ilman kanssa itään lumisateiksi Venäjälle. Aamusta alkaen vallitsi kumpukerrospilvisyys rakoilevana ja iltapäivällä - illansuussa oli paikoin lähes selkeitä hetkiä. Illaksi runsas kumpukerrospilvisyys kuitenkin palautui ja seassa oli vähän vesikuuroja. Lounaistuulet olivat aluksi yöllä navakoita, mutta em. rintaman ylityksen jälkeen länsituuli jatkui enimmäkseen kohtalaisena. Em. rintaman myötä aamuksi leudontui sisämaassa +1 ja +4 asteen välille ja etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheille; iltapäivällä viileni vähän ja sisämassa esiintyi paikoin nollakeliä, mutta illalla lauhtui vähän uudestaan.

Lauantai 21.12.2013: Pohjois-Atlantin laaja matalapainetoiminta jatkui voimakkaana, missä tällä kertaa vain yksi valtaisa matalapaine hallitsi keskukseltaan Islannin tienoilla; se syötti edelleen Britteinsaarten kautta Fennoskandiaan hyvin leutoa ja vaihtelevan kosteaa ilmaa sekä paikoin runsassateisia säärintamia, joista yksi eteni Britteinsaarilta Skandinaviaan ja illaksi Suomeen. Lapista ulottui matalapaineen osakeskusta Kuolanniemimaan yli pyryineen ja Baltiasta siirtyi toinen uusi osakeskus Venäjälle pyryineen; näiden myötä Länsi-Venäjän pohjoisosissa pakkaset viimein lauhtuivat ja ankara pakkanen sijoittui Uralin tasan itäpuolelle. Eteläosassa suojasää yleistyi. Manner-Euroopassa kylmähkö yöpakkasten ja osin sumujen korkeapaine vahvistui Mustanmeren länsipuolella ja lännempänä heikkeni päästäen Atlantin leutoa länsi-lounaisvirtausta vaikuttamaan taas paremmin. Tarkastelualueella yöllä - aamulla jatkui runsas, mutta rakoileva kumpukerrospilvisyys ja seassa esiintyi vähän vesikuuroja. Iltapäivällä em. säärintama lähestyi ja sen myötä alapilvet hajaantuivat hetkeksi hahtuvapilvilautoiksi ja ko. rintaman vyöhykkeellistä verhopilvikantta saapui yläpuolelle. Illalla rintaman vesisateet siirtyivät nopeasti ylitse itään ja sen myötä ilma utuuntui ja alapilviksi tuli tasaisen hahmoton sumupilvikansi. Länsituuli oli aluksi enimmäkseen kohtalaista, mutta kääntyi iltapäivällä lounaaseen ja voimistui navakaksi; em. rintaman ylityksen myötä tuuli kääntyi taas länteen. Lämpötila pysyi iltapäivään saakka samana; sisämaassa se oli +1 ja +3 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa +3 ja +5 asteen välillä; illalla leudontui parilla asteella. 

Sunnuntai 22.12.2013: Keskukseltaan Islannin tienoilla vellonut hyvin laaja matalapaine pysyi edelleen sijoillaan, mutta sen reunoilla alkoi muodostua matalapaineen osakeskuksia kiertäen vastapäivään monien rintamasysteemeidensä kera - Yksi osakeskus siirtyi lounaasta Oulun seudulle illaksi; hyvin leuto ja vaihtelevan kostea länsi-lounaisvirtaus jatkui edelleen Britteinsaarten kautta Fennoskandiaan ja nyt jo yhä enemmän myös Länsi-Venäjälle, missä Moskovan seudulle ja Vienanmeren taakse tuli suojasäätä ja ankara pakkanen pysyi Uralin tasan itäpuolella. Manner-Euroopassa korkeapaine sijoittui enemmän Välimeri - Mustameri vyöhykkeelle, jolloin leuto länsi-lounaisvirtaus rintamasateineen pääsi yhä enemmän valloilleen Ranskasta Puolaan ja Mustanmeren länsipuolellakin leudontui viimein. Tarkastelualueella yöllä edellisen rintaman vesisateet kaikkosivat itään ja jäljelle jäi runsas kumpukerrospilvisyys utujen hälvettyä. Aamun - iltapäivän ajaksi länsilounaasta tuli kuitenkin uuden rintaman vesisateita ja uutta kosteutta utuineen. Sen jälkeen illalla poutaantui taas hetkeksi utujen hälvetessä ja jäljelle jäänyt kumpukerrospilvisyys rakoili. Loppuillalla seuraavan rintaman kuurottaisia vesisateita tuli lounaaseen heti perään. Tuulet puhalsivat pääasiassa länsilounaasta koko ajan ja voimakkuus vaihteli em. rintamasysteemivaiheiden mukaan kohtalaisesta navakkaan. Lämpötila pysyi suunnilleen samana koko päivän; sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla - vähän sen yli.  

Alkaneen viikon 52 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 51 - 2013: Etelä-Suomessa hyvin leudot säät ja olomuodoltaan lähes pelkästään vain vesisateet takasivat siis sen, että lumettomuus yleistyi; lähinnä ainoastaan idän sisämaassa saatiin kertaalleen ohutta lumipeitettä to-pe, mutta sekin suli seuranneessa plussakelissä pian pois. Edellisviikoilta 48 - 49 peräisin olleet vanhat lumet ottivat sulaakseen pidemmän aikaa; aluksi lumiraja oli noin kaakonkulma - Hämeenlinnan pohjoispuoli - Vaasa -tasalla, mutta se vetäytyi viikon loppuun mennessä noin Saimaa - Jyväskylä - Vaasan ja Oulun puoliväli -tasalle. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, osassa Satakuntaa ja lounaissaaristossa oli lumetonta koko viikon ajan. Lapissa sen sijaan pysyivät useita kymmeniä senttejä paksut hanget ja nekin monin paikoin vahvistuivat.

Viikon aluksi maaperän vähäinen edellisviikoilta 49 - 50 peräisin ollut routa oli jo sulanut Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, osassa Satakuntaa ja lounaissaaristossa kokonaan, mutta pohjoisempana sisämaassa sitä oli vielä vähän. Viikon mittaan kokonaan sulan maan alue seurasi tiiviisti em. lumirajan etenemisen perässä pohjoisemmaksi. Roudan sulettua maaperä jäi erittäin märäksi ja sai lisää märkyyttä viikon vesisateista ja sisämaassa lumen sulamisestakin; notkopaikoilla mm. pelloilla ja nurmikoilla pysyi vaihtelevasti tulvalätäköitä. Jokien virtaamat kasvoivat vesisateiden, mutta myös sisämaan sulavan lumen myötä; uutisiksi alkoivat tulla Pohjanmaalla uhanneet tulvat...

Vesistöissä järvien pintavedet pysyivät seisovavetisillä alueilla vielä tiiviisti jäässä hyvin leudoista olosuhteista huolimatta; paikoin yli 5 cm paksujen jäiden sulaminen otti aikaa etenkin ranta- ja poukamapaikoilla sekä pienissä järvissä, mutta jäät olivat vesikalvoisia pinnoiltaan koko ajan lukuun ottamatta sisämaan ke-to ajan lieviä pakkastilanteita. Virtaavavetisillä paikoilla sen sijaan sulien alueiden koko laajeni huomattavasti viikon mittaan. Suomenlahdella sisälahdissa ei enää esiintynyt jäätä alkuviikon itäosien jäänteiden sulettua ja pintavesien lämpötilat lähtivät parin asteen verran nousuun. Ulapalla pintavesien lämpötilojen lasku pysähtyi ja koko viikon ajan reilun +5 asteen lukemia ulottui Pohjois-Itämereltä Suomenlahdellekin.

Etenkin järvijäiden sulamistilanteista tein valokuvalliset havainnollistukset alkuviikon osalta Hämeenlinnan Vanajaveden äärellä >> Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 51 alusta: Zen-kuvat ja Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 51 alusta: Maisemakuvat.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanneYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus. Lisäksi jo ajankohtaisesti: Itämeriportaalin merijäätilanteetYmpäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: