Monday, December 09, 2013

Viikon 49 sää vuonna 2013: Vaihtelevan epävakaista ja normaalikylmää ajoittaisten suojasäiden kera; viikonloppuna runsaimmat lumisateet ja pysyvin pakkanen

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 49 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 9.12.2013 kohdalle tapahtui maanantaina 6.1.2014 klo. 22:15.

Yleiskuvaus viikon 49 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Tarkastelualueella vallitsi melko normaalin kylmä, mutta hyvin vaihteleva sää. Se tuotti tähän mennessä talvisimmat olosuhteet, missä osassa sisämaata alkoi mahdollistua viimein tavanomaista vähän myöhemmin termisen talven alkaminen. Etenkin etelärannikolla syksy jatkui yhä, koska riittävän yhtenäistä pakkasjaksoa ei vielä syntynyt. Aluksi maanantaina edeltäneen Oskari-myrskyn jälkeen pakastui hetkeksi, mutta tiistaiksi oli vuorossa leuto Föhn-tuulen hetki. Ke - to oli taas enimmäkseen heikkoa pakkasta etenkin sisämaassa Norjanmeren matalapaineen kierrätettyä kylmää Jäämeren ilmaa, mutta to-pe luoteesta Etelä-Skandinaviaan tullut raju matalapaine kierrätti to illan - pe iltapäivän väliseksi ajaksi leudompaa suojasäätä etelästä alueelle. Samalla tuli kuitenkin myös sateita, jotka pe iltana olivat sisämaassa lunta tuottaen laajasti muutamia senttejä lumipeitettä; tämä oli viikon runsain lumisadetilanne. Tuo matalapaine siirtyi viikonlopun aikana hitaasti Baltian kautta itään tuoden kylmän pakkasilmamassan pohjoispuoleltaan koko alueelle, mutta pakkasen kiristymistä hidasti koko la - su ajan säilynyt runsas alapilvisyys. Lumisateet jäivät samalla hyvin vähiin. Sen sijaan Lapissa tässä vaiheessa muodostunut selkeäsäinen pakkaskorkeapaine alkoi kiristää pakkasia siellä jopa koko vuoden kylmimpiin lukemiin; Ilta Sanomien jutut; Viime talven pakkasennätys meni rikki ja -40 astetta meni epävirallisesti rikki Kilpisjärvellä!.

Euroopan mittakaavassa asetelmana oli aluksi pääasiassa se, että manner-Eurooppaa vaivasi edelleen laajasti kylmä korkeapaineinen sää yöpakkasineen; Britteinsaarilla talvikylmyys oli vain vähäistä. Tämän pohjoispuolella lännestä ulottui Fennoskandiaan vuoroin leutoa ja toisaalta kylmää kierrättänyttä matalapainetoimintaa; hieman leudontavaa vaikutusta ajoittain myös manner-Euroopassakin. Lappi sai matalapaineista taas paikoin runsaasti lunta; etenkin Kilpisjärvellä oli jopa lähes ennätykselliset lumensyvyydet jo marraskuussakin tulleiden runsaiden lumipyryjen ansiosta; YLE:n juttu. Merkittäviä tilanteita Euroopassa aiheutti tuo em. Islannin tienoilta Etelä-Skandinaviaan to-pe tullut matalapaine, jonka yhteydessä oli aluksi rajuja tuulia ja myös paikoin runsaita lumipyryjä varsinkin, kun se kierrätti länsipuoleltaan pohjoisesta taas kylmää ilmaa manner-Eurooppaan. Viikonloppuna sen matalapaineen siirryttyä em. tapaan vähitellen itään alkoi Britteinsaarten yli tulla kiilana kohti Saksaa hyvin leutoa ilmaa Islannista Etelä-Skandinaviaan ulottuneen matalapaineen takia, mutta muutoin manner-Eurooppa pysyi vielä kylmänä uudessa korkeapaineessa. Länsi-Venäjällä tilanteena oli koko viikon pääasiassa se, että pohjoisosissa oli talvista pakkasta kohtalaisista etenkin viikonlopun ankariin lukemiin ja eteläosissa oli leudohkoa talvisäätä, mutta lähes koko alueella tuli lisää lunta monena päivänä. Välimerellä syksy eteni tavanomaista koleammassa säässä koko viikon ja hallat - yöpakkaset sisämaa-alueilla olivat siellä yleisiä.

Talviset lumipeitteet muodostuivat siis jo paikoin ennätysmäisiksi Lapin alueella ja pysyivät paksuina laajasti Länsi-Venäjän pohjoisosissakin eli monin paikoin yli 50 cm syvinä. Länsi-Venäjän keskivaiheilla ja Moskovan seudulla tuoreet lumipeitteet pysyivät koko viikon ja saivat muutaman kerran täydennystäkin. Alkuviikolla Euroopan mittakaavassa ei vielä tullut muutoin suuria muutoksia lumitilanteeseen, mutta tuo loppuviikon em. raju matalapaine toi yhtäältä paikallisia runsaita pyryjä Skotlantiin, Saksaan ja Etelä-Skandinaviaan, mutta la-su em. leuto sää sulatti jo Skotlannin ja Saksan - Tanskan lumia pois. Toisaalta viikonloppuna laajasti Itä-Eurooppaan paikallisten edellisviikon lumien lisäksi ja Länsi-Venäjän eteläosiin paikoin Mustanmeren rantaa myöten se matalapaine toi uusia ja koko talvenkin ensimmäisiä lumipeitteitä ohuina - kohtalaisina. Suomessakin lunta saatiin lisää myös eteläosiin samassa yhteydessä ja siitä "luontohavaintoja" -osassa lisää alla.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 2.12.2013: Oskari-myrskyn edellisiltana tuonut matalapaine etääntyi Suomen kaakonkulmalta nopeasti idemmäksi Venäjälle ja toinen matalapaine jäi pyörimään Barentsinmerelle; kylmää ilmaa purkautui pohjoisesta Mustallemerelle ja Länsi-Venäjän pohjoisosissa pakkanen kiristyi vielä lisää ankarahkoksi. Samalla korkeapaine vahvistui vähitellen Britteinsaarten yltä enemmän manner-Euroopan päälle ja siitä ulottui hetkeksi korkeapaineen selänne Suomeen; manner-Euroopassa jatkui laajasti kylmä yöpakkasten sävyttämä sää. Islannin pohjoispuolelta Jäämerelle liikkunut matalapaine toi kuitenkin pian leudon länsivirtauksen Fennoskandiaan ja sitä edelsi vesi-lumisateineen lämpimän rintaman ylitys itään sekä Lapissa lumipyryjä. Tarkastelualueella kumpukerrospilvisyys vähitellen hälveni kokonaan pois yöllä ja aamulla oli hetken kokonaan selkeää. Pian lännestä vyöryi lämpimän rintaman etummaiset ylä- ja keskipilviharsot aamupäivästä alkaen ja illalla runsaassa pilvisyydessä alueen yli meni vähän lumi- ja räntäsateita. Myrskypuuskainen pohjoistuuli puhkui vielä alkuyöllä, mutta ennen puoltapäivää tuulet heikkenivät nopeasti ja alkuiltapäivällä oli hetken lähes tyyntä. Loppuiltapäivällä länsituulet voimistuivat ja olivat illalla navakoita. Lämpötila laski aamuun mennessä sisämaassa -5 asteen vaiheille ja etelärannikolla -1 ja -4 asteen välille; saaristossa oli n. nolla astetta. Iltapäivästä ja lännestä alkaen lauhtui selvästi; illalla etelärannikolla ja lännessä lämpötila oli +1 ja +3 asteen välillä ja idässä se oli kohoamassa nollaan.

Tiistai 3.12.2013: Korkeapaine jatkoi vahvana Britteinsaarten eteläosista laajasti koko manner-Euroopan yli Mustallemerelle; sen painopiste asettui itäosiin ja korkeapaineen alueella jatkui edelleen yöpakkasten ja paikoin sumujen sävyttämä kylmä sää; Skotlannissa leutoa länsituulta. Tämän pohjoispuolella jatkui vilkas matalapainetoiminta; yksi myrskytuulinen matalapaine jäi pyörimään Lapin pohjoisreunalle tuoden Föhn-virtausta lännestä Skandinavian yli ja Lapissa jatkuivat paikoin runsaat lumipyryt. Toinen matalapaine kehittyi Islannin pohjoispuolella. Länsi-Venäjällä oli aluksi ankarahkoa pakkasta etenkin pohjoisessa, mutta Fennoskandiasta käsin alkoi lauhtua lumipyryjen kera; Uralilta Mustallemerelle jäi silti vielä ankarahkon pakkasen kieleke. Välimerellä jatkui syksyisen kolea sää. Tarkastelualueella Föhn-virtauksessa oli koko päivän vaihtelevaa ala- ja keskipilvilauttailua, missä kumpukerros- ja hahtuvapilvet lipuivat lauttoina länsiluoteesta yli; ajoittain oli vähäpilvistäkin. Sateita ei juuri tullut. Länsituulet olivat enimmäkseen kohtalaisia - navakoita; illalla tuulet heikkenivät kuivan kylmän rintaman ylityksen jälkeen ja kääntyivät enemmän luoteeseen. Lämpötila kohosi iltapäivään saakka vielä vähän ollen sisämaassa 0 ja +2 asteen välillä ja etelärannikolla - länsiosissa +2 ja +5 asteen välillä. Illalla sisämaassa alkoi pakastumaan ja etelärannikolla lämpötila laski 0 ja +2 asteen välille.

Keskiviikko 4.12.2013: Matalapaine etääntyi Lapin pohjoisreunalta Uralille leudontaen säätä Länsi-Venäjän pohjoisosissa heikkoihin - Uralilla kohtalaisiin pakkasiin. Toinen matalapaine siirtyi Islannin pohjoisreunalta Norjanmerelle kierrättäen Fennoskandiaan Jäämereltä kylmää ja epävakaista ilmaa. Korkeapaine antoi manner-Euroopassa vähän periksi ja sen myotä em. Uralille siirtyneen matalapaineen jälkeen jäänyt pitkä rintamasysteemin häntä alkoi siirtyä Britteinsaarten - Baltian tasalta etelämmäksi tuoden mukanaan leudompaa ja tuulisempaa säätä sekä vähän vesi-lumisateita. Itä-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoispuolella pakkanen oli silti vielä pääosassa. Samalla Britteinsaarten lounaispuolella vahvistui uusi korkeapaine ja Islannin eteläreunalla muodostui nopeasti voimakas matalapaine. Tarkastelualueella Baltiaan alkupäiväksi jäänyt em. rintamasysteemi tuotti etelärannikon tuntumaan yön - alkuiltapäivän ajaksi runsasta verhopilvikantta, joka oli sisämaassa läpikuultavaksi ohentunutta yläpilviharsoa. Iltapäivän aikana tämä pilvikansi hajosi hahtuvapilviksi ja jyrkkärajaisesti kaikkosi sisämaasta alkaen eteläisen rintaman etäännyttyä. Illalla oli hetken laajasti selkeää. Sateita ei tullut; jäivät em. rintamassa Suomenlahdelle. Tuulet tyyntyivät kokonaan aamun - iltapäivän ajaksi, mutta etelärannikolla etelän ja idän välisiä tuulia virisi ajoittain. Illalla heikot länsituulet virisivät. Lämpötila oli lähes sama koko päivän ollen etelärannikolla noin 0 astetta ja sisämaassa -1 ja -4 asteen välillä; illalla ennen länsituulia etenkin idän sisämaassa kylmeni -5 asteen alapuolelle ja etelärannikollakin pakastui. Lounaissaaristossa oli lievästi plusasteita koko päivän.

Torstai 5.12.2013: Matalapaine jäi heikkenemään Norjanmerelle pitäen säätä yhä paikoin lumisateisena Lapissa. Yhä voimistunut matalapaine siirtyi kuitenkin hyvin nopeasti luoteesta Skotlannin pohjoisreunan kautta Etelä-Skandinaviaan tuoden Britteinsaarille ja Saksaan rajuja tuulia ja runsaita vesi- ja Saksassa - Skotlannissa osin lumisateitakin. Myös Etelä-Skandinavia sai osansa runsaista lumi-räntäpyryistä ja rajuista tuulista; Suomeen tämä alkoi loppupäivällä kierrättää etelästä leudompaa ilmaa, mutta Lapissa jatkui talviset pakkassäät, kuten myös laajasti Länsi-Venäjän pohjoisosissa. Manner-Euroopassa tuo raju matalapaine leudonsi Britteinsaaria - Ranskaa, mutta muutoin melko talviset lämpötilat pysyivät nollan asteen molemmin puolin; tosin Itä-Eurooppa - Mustanmeren pohjoispuoli leudontuivat vähän. Tarkastelualueella yöllä alkoi tulla tuon Norjanmeren vanhan matalapaineen kierrättämänä lännestä pilvisyyttä ja aamusta iltapäivään vallitsi vaihtelevasti verho-, harso-, hahtuva- ja paikoin lumikuuropilvet. Illalla pilvisyys runsastui entisestään ja alapilvikanneksi tuli kumpukerrospilviä; hajanaisia vesi- ja räntäsateita tuli lounaasta alkaen. Länsituuli oli aluksi heikkoa yöstä iltapäivään ja sitten tuuli kääntyi vähitellen lounaan kautta etelään ja voimistui kohtalaiseksi - ajoittain navakaksi. Alkupäivällä lämpötila pysyi etelärannikolla nollan vaiheilla ja lounaissaaristossa asteen pari plussalla. Sisämaassa lämpötila vaihteli -1 ja -5 asteen välillä; idän sisämaassa oli yöllä kylmempää. Illalla sää leudontui siten, että lämpötilan nollaraja kipusi hitaasti sisämaassa pohjoiseen ja etelärannikolla lämpötila asettui +1 ja +4 asteen välille. Lounaissaaristossa lämpötila kohosi +5 asteen vaiheille.

Perjantai 6.12.2013: Etelä-Skandinaviaan tullut voimakas matalapaine jäi pyörimään keskukseltaan lähes sijoilleen alkaen siirtymään vähitellen heikkenevänä vain hitaasti Baltiaan; tämän myötä pohjoisesta Pohjanmeren kautta laajasti manner-Eurooppaan pääsi taas uusi annos talvisen kylmää ilmaa. Matalapaineen keskuksen ympärille jäi silti vielä hetkeksi suojasäistä ilmaa Baltian - Etelä-Suomen alueelle, mutta Lapissa ja laajasti Länsi-Venäjän pohjoisosissa pakkanen oli kiristymässä. Britteinsaaret ja Ranska länsiosiltaan pysyivät leudon ilmamassan piirissä korkeapaineen pysyttyä Ranskan länsipuolella, mutta muutoin siis manner-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa nollakelit - heikot pakkaset pysyivät ja tuo iso matalapaine kierrätti laajasti ympärillään lumisateita. Koleutta riitti laajasti yhä myös Välimerelle. Tarkastelualueella alkupäivä oli tiiviisti täysipilvinen alapilvikansineen ja aluksi sateet olivat hajanaisia ja kuurottaisia; koko alueella olomuoto oli lähinnä räntää ja ajoittain tihkusateita, mutta etelärannikolla yöllä - aamulla sateet olivat aluksi vain vettä. Illansuussa sisämaahan muodostui runsaamman lumisateen alue, mutta etelärannikolla sateet jäivät vähiin; loppuillalla sää poutaantui vähitellen ja pilvipeite rakoili. Yöllä - aamulla tuulet kääntyivät etelästä kaakkoon ja olivat kohtalaisia - aluksi ajoittain navakoita. Iltapäivästä alkaen tuulet heikkenivät ja kääntyivät itään. Lämpötila oli yöllä - alkuillalla sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla 0 ja +2 asteen välillä; lounaisaaristossa oli aluksi leudompaa. Illalla lämpötila alkoi hitaasti laskea; etelärannikolla nollan tienoille ja sisämaassa -1 ja -4 asteen välille.

Lauantai 7.12.2013: Matalapaine jäi aluksi itsepintaisesti pyörimään keskukseltaan edelleen Baltiaan, mutta loppupäivällä yhä heikkenevänä se alkoi siirtyä viimein itään Venäjälle. Samalla Ranskan kohdilta korkeapaine alkoi vallata manner-Eurooppaa itään. Sen pohjoispuolella alkoi tulla lännestä Britteinsaarten yli hyvin leutoa ilmaa, kun samalla Islannin länsipuolelta työntyi kiilana matalapainetta Islannin eteläreunaa viistäen kohti Etelä-Norjaa. Siinä yhteydessä Skandinaviaan syntyi kylmä korkeapaineen selänne ja Fennoskandia kylmeni edelleen; Pohjois-Lapissa alkoi pakkasen kiristyminen jopa -30 asteen kylmemmälle puolelle ja Vienanmeren - Uralin välissäkin ankarat pakkaset yleistyivät. Manner-Euroopassakin jatkui vielä laajalti kylmä sää etenkin yöaikaisine pakkasineen ja tuo Baltian matalapaine kierrätti Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa lumisateita. Tarkastelualueella alapilvisyys pysyi tiiviin runsaana muutamia yksittäisiä rakoiluja lukuun ottamatta; pilvilajeina olivat kumpukerros- ja sumupilvet. Lumisateita oli vain paikoin ja heikkoina ajoittain. Tuulet vaihtelivat heikon ja kohtalaisen välillä ollen aluksi idästä ja illalla enemmän koillisesta. Lämpötila laski yöllä ja pysyi aamusta alkaen melko samana; lounaissaaristossa n. nollassa ja muutoin etelärannikon asteen parin pakkasista sisämaan -5 asteen vaiheille. Illalla sää kylmeni hitaasti lisää.

Sunnuntai 8.12.2013: Manner-Euroopan valtasi lännestä yhä laajemmin korkeapaine, minkä alueella jäi vallitsemaan talvisen kylmä yöpakkasten ja paikoin sumujen sävyttämä sää; myös Välimerellä jatkui yhä normaalia kylmempi sää. Islannin länsipuolella oleva matalapaine voimistui ja siitä ulottui kaakkoon kielekettä, missä Etelä-Skandinaviassa muodostui pieni osin lumipyryinen - runsasvesisateinen matalapaineen osakeskus. Tämän myötä länsilounaasta kiertyi Britteinsaarten yli kohti Tanskaa - Saksaa entistä enemmän hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa kiilamaisesti. Samalla Skandinavian pohjoisosissa ja Lapissa vahvistui hyvin kylmää pakkaskorkeapainetta ja Lapin pohjoisosissa -30 ja -40 asteen väliset kylmyydet yleistyivät; myös muualla Suomessa kylmeni vähän lisää. Länsi-Venäjän keskivaiheille jäi lumisateinen matalapaine, jonka pohjoispuolelle jäi ankaraa pakkasta ja eteläpuolelle heikkoa pakkasta. Tarkastelualueella jatkui koko päivän tiiviin runsas alapilvisyys, missä pilvilajit vaihtelivat edelleen sumu- ja kumpukerrospilvien välillä ollen enimmäkseen ensin mainittua. Lumisateita ei juurikaan enää tullut. Koillistuuli jatkui heikkona yöllä - aamulla, mutta sitten iltapäivällä oli laajasti tyyni hetki, kunnes itä-kaakkoistuulet virisivät illaksi em. Etelä-Skandinavian matalapaineen työnnyttyä Etelä-Baltiaan. Lämpötila pysyi koko päivän lähes samana ollen lounaissaaristossa 0 ja -2 asteen välillä, etelärannikolla -2 ja -5 asteen välillä ja sisämaassa monin paikoin -5 asteen kylmemmällä puolella. Ajoittain oli asteen - parin verran kylmempää ja itäkolkkaan alkoi kiertyä illalla Lapin ankaran pakkasen alueelta selvästi kylmempää ja selkeäsäisempää ilmaa.

Alkaneen viikon 50 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 49 - 2013: Etelä-Suomessa aikaisempaa talvisempi sää alkoi näkymään tällä viikolla mm. lumipeitteinä, joita tosin säilyi edellisviikon loppupuolen lumisateista sekä tiistaisen että to-pe ajan suojasäiden ylitse myös osittaisina - parin sentin peitteinä sisämaassa. Lunta tuli tämän lisäksi hyvin ohuelti paikoin etelärannikollakin yhtäältä ma illalla edeltäen tiistain suojasäätä sekä toisaalta viikonlopuksi perjantaina em. kylmenemisen yhteydessä; näissä tapauksissa kyse oli kuitenkin lähinnä vain alle sentin veroisesta nimellisestä huurusta, jota ei meteorologiassa lasketa varsinaiseksi ensilumeksi ja ma illan peite sulikin parissa tunnissa pois. Sen sijaan tuo perjantainen kylmeneminen toi laajasti sisämaahan ainakin 2 - 5 cm uutta lunta ja itäkolkassa kokonaislumensyvyys saavutti paikoin jo 10 cm tienootakin.

Hyvin märän maan pinta jäätyi maanantaiyön pakkasissa taas etelärannikollakin ja maan sekä notkopaikkojen lätäköiden sulamista ei sitten enää ehtinyt tapahtumaan kunnolla noiden ti ja to-pe suojasäiden aikanakaan. Sisämaassa maan pinta pysyi jo tukevamminkin jäässä ja viikonlopun pakkasvaihe alkoi muodostaa routaa 1 - 5 cm välillä koko alueella; eniten siis paikoin sisämaassa.

Vesistöissäkin pakkaset alkoivat jäädyttää pintavesiä järvien osalta entistä enemmän, mutta aluksi pe saakka jäätymisen eteneminen oli vaivalloista noista ajoittaisista suojasäistä johtuen etenkin lännessä ja lähellä etelärannikkoa. Kuitenkin tuon viikonlopun pakkasjakso alkoi jäädyttää virtaavavetisiäkin järvenselkiä aikaisempaa enemmän umpeen ja pe lumisateiden takia monin osin uusista jäistä muodostui lumisohjopohjaista ns. kohvajäätä. Vanhojen rantajäiden pinnalle syntyi myös puhdasta lumipeitettä pe sateista. Myös joissa alkoi viimein viikonloppuna syntymään ensimmäisiä jäähyytymiä ja -lauttoja.

Suomenlahdella kunnollista jäätä alkoi syntyä vasta viikonloppuna lähinnä itäosissa sisimpiin sisälahtiin, mutta ulapalla pintavesien lämpötilat laskivat vain hyvin hitaasti +5 ja +9 asteen väliltä vähin erin alle +5 asteen. Pohjois-Itämerellä oli koko viikonkin yhä lähes +10 asteisia vesiä. Viikonlopun kylmyys kuitenkin lisäsi meren ulappa- ja rantavesien välistä lämpötilaeroa; rantavedet kylmenivät tyypillisesti nopeammin kuin ulappavedet.

Nämä hiljattain aloittamani "Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014" -valokuvasarjan osat visualisoivat tämän viikon 49 pe - su ajan pakkasjakson alkua ja esittävät maistiaisena seuraavan viikon 50 alun tilanteitakin pakkasjakson kovennuttua silloin huippuunsa... >> Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikonvaihteesta 49 - 50: Maisemakuvat ja Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikonvaihteesta 49 - 50: Zen-kuvat.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanneYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus.  Lisäksi jo ajankohtaisesti: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: