Monday, November 25, 2013

Viikon 47 sää vuonna 2013: Tavanomaista leudompaa ja epävakaista paikoin runsaiden sateiden kera; viikonloppuna poutaisempaa ja normaalikylmää

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 47 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 25.11.2013 kohdalle tapahtui perjantaina 27.12.2013 klo. 21:20.

Yleiskuvaus viikon 47 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Maanantaiyön hetkellistä ja heikkoa sisämaan pakkasta lukuun ottamatta alkuviikko oli perjantaihin saakka tavanomaista leudompi ja lämpötila pysyi pääasiassa koko ajan nollan yläpuolella ja etelärannikolla - lounaiskolkassa usein jopa +5 asteen yläpuolella. Vain sisämaassa käväistiin hetkittäin nollan vaiheilla. Tätä Norjanmeren - Jäämeren alueella vaikuttaneen matalapaineen tuomaa lounaisvirtausta sävytti epävakaisuus ja ajoittain kosteissa ilmamassoissa tyypillinen runsaspilvisyys; lisäksi erikoisuutena lounaasta torstaina tullut pieni matalapaine aiheutti etenkin etelärannikon tuntumaan suuria sademääriä ja siten taas paikoin tulvimistakin. Tuulet eivät olleet kuitenkaan tällä viikolla erityisen voimakkaita. Viikonloppuna Jäämeren uusi laaja matalapaine kierrätti luoteesta kylmempää ilmaa ja siksi sisämaassa heikot pakkaset alkoivat yleistyä ja sateet muuttua lumeksi; vähäisistä lumikuuroista ei kuitenkaan jäänyt maahan kuin vain nimellistä huurua.

Euroopan mittakaavassa manner-Euroopassa edellisviikolla yöpakkaset ja loppusyksykoleuden tuonut korkeapaine siirtyi Itä-Euroopasta alkuviikolla pian kauemmaksi itään ja asetelmaksi muodostui sen myötä koko loppuviikoksi kahtiajako. Nimittäin Länsi- ja Keski-Eurooppaa jäi vaivaamaan kylmä sää, mitä luoteesta Alppien tienoille ja sitten loppuviikolla Keski-Välimerelle asettunut matalapaine edesauttoi; pouta-alueilla yhä yöpakkasia ja sateet ensimmäisen kerran paikoin jopa lunta. Sen sijaan tämä matalapainesysteemi edesauttoi etelästä Itä-Eurooppaan samalla leutoa ilmaa viikon loppupäivinä, mistä Etelä-Suomi sai to-pe viikon viimeisen maistiaisen. Kauaksi itään jääneen korkeapaineen sekä myöhemmin myös em. Jäämeren uuden laajan ja voimakkaan matalapaineen edesauttamana siitä riitti paljon ja laajasti leutoutta useaksi loppuviikon päiväksi myös Länsi-Venäjälle; vain Uralilla oli alkuviikolla hetken ankaraa pakkasta ja muutoin pohjois-itäisimmän osan pakkaset pysyivät heikkoina ja suojasäätä tuli ajoittain Vienanmeren ja Uralin väliin Jäämeren rantaa myöten. Välimerellä kahtiajako ilmeni myös etenkin tuon matalapaineen asetuttua alueen keskiosiin; lännessä yöpakkasia ja koleaa, mutta idässä vielä osaksi kesäistäkin.

Ruskavaiheet alkoivat edetä loppunäytöksissään entistä nopeammassa tahdissa manner-Euroopan länsiosissakin ja Britteinsaarilla yöpakkasten vauhdittamina, mutta leudoimmilla rannikkoalueilla pysyi vielä runsastakin lehtevyyttä osassa puulajeja. Ruskan huipentumavaiheet alkoivat siirtyä yhtäältä yhä enemmän Välimerelle kesävihantien lajien pariin etenkin lännen kolealla alueella sekä ne toisaalta jatkuivat Mustanmeren länsipuolella hyvin leudon sään pitkittäminä. Talviset lumipeitteet vallitsivat jo monin paikoin useita kymmeniä senttejä paksuina Lapissa, Kuolanniemimaalla sekä siitä Uralille.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 18.11.2013: Korkeapaine siirtyi yöpakkasineen Itä-Euroopassa idemmäksi Mustanmeren pohjoispuolelle. Norjanmerellä ollut matalapaine puolestaan siirtyi Jäämerelle. Tämän myötä aluksi yöllä Suomessa ollut heikko korkeapaineen selänne siirtyi pois leudomman lounaisvirtauksen tieltä. Illalla Etelä-Skandinaviasta lähestyi matalapaineen osakeskus rintamasysteeminsä kera. Uralilla jatkui ankara pakkanen ja muualla Länsi-Venäjän pohjoisosassa pakastui laajasti lisää. Muualla Venäjällä ja manner-Euroopassa oli kolean syksyistä ja läntiseltä Välimereltä Länsi-Eurooppaan lisäksi epävakaista sateineen ja Britteinsaarille muodostui kolea pohjoisvirtaus. Mustanmeren länsipuolelle ulottui etelästä hyvin leuto alue. Tarkastelualueella yöllä oli aluksi selkeää - lähes selkeää, mutta aamusta alkaen vallitsi vaihteleva pilvisyys ylä- ja keskipilvilauttoineen. Illalla lounaasta alkaen pilvisyys runsastui ja vesisateita alkoi saapua. Yöllä tuuli oli heikkoa - kohtalaista ja kääntyi lounaaseen; aamusta alkaen tuuli oli navakkaa - puuskissa ajoittain kovaakin. Lämpötila oli yöllä sisämaassa etenkin itäosissa -1 ja -4 asteen välillä ja etelärannikolla noin 0 astetta. Lounaiskolkassa lämpötila nousi jo +5 asteen yli. Aamusta lähtien lämpötila oli loppupäivän ajan etelärannikolla ja lounaassa +5 ja +8 asteen välillä ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä.

Tiistai 19.11.2013: Matalapaine jäi vellomaan Jäämerelle ja toinen uusi matalapaine siirtyi Islannista kohti Skotlannin ja Norjan väliä Länsi-Eurooppaan levinneen kylmän pohjoisvirtauksen perään; Skotlannissa ensimmäisiä lumisateita. Skandinaviassa alkoi pakastua uudessa korkeapaineen selänteessä, mutta Suomessa oli vielä leuto ja kostea lounaisvirtaus, missä vähäinen matalapaineen osakeskus rintamasysteeminsä kera siirtyi vähitellen lounaasta alueen yli; illalla lännestä alkoi kylmän rintaman ylitys. Korkeapaine etääntyi Mustanmeren pohjoispuolelta idemmäksi ja alkoi päästää etelästä Itä-Eurooppaan leudompaa ilmaa laajasti ja lopulta Venäjällekin; Uralin ankara pakkanen alkoi heiketä. Tarkastelualueella koko päivä oli tiiviin runsaspilvinen ja kohtalaisia vesisateita tuli yöllä - aamulla laajasti. Samalla ilmamassa muuttui utuiseksi ja sumupilvikansi oli tasainen. Iltapäivästä alkaen sateita oli vain kuurottain - tihkuina ja illalla ilmamassa alkoi kirkastua lännestä alkaen sumupilvien kokkaroiduttua kumpukerrospilviksi, mutta kylmän rintaman kuurottaisen vesisateen nauha tuli jo länsiosiin. Lounaistuuli oli kohtalaista - ajoittain navakkaa. Illalla lännestä alkaen tuuli heikkeni ja alkoi kääntyä luoteeseen. Lämpötila pysyi koko päivän lähes samana; etelässä - lounaassa pääasiassa +5 ja +8 asteen välillä ja kauempana sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä.

Keskiviikko 20.11.2013: Leuto lounais-etelävirtaus jäi hallitsemaan Itä-Euroopan ja Länsi-Venäjän säätä laajasti; leutous korostui etenkin Mustanmeren länsipuolella jopa yli +15 asteen päivälämpötiloineen. Ko. virtaus toi suojasäätä kielekkeenä Vienanmeren ja Uralin väliin saakka ja Uralillakin pakkanen lauhtui heikoksi, mutta Jäämeren matalapaine toi niille alueille lisää lumipyryjäkin. Manner-Euroopan länsi- ja keskiosissa kolea matalapainesää vahvistui, missä Britteinsaarten itäpuolinen matalapaine toi länsipuolellaan lisää kylmää ilmaa pohjoispuhurina; Skotlannissa yhä paikoin lumipyryjä ja vähän jo manner-Euroopassakin etenkin Alppien lähellä. Skandinavian pakkaskorkeapaine muotoutui Suomen itään ylittäneen kylmän rintaman jälkeen Keski-Fennoskandiaan; Lapissa pakkanen kiristyi. Tarkastelualueella yöllä siirtyi kylmän rintaman vesisadenauha itään, jonka jälkeen alapilvikansi hälveni nopeasti pois aamuksi. Rintaman häntä jäi kuitenkin sijoilleen Suomen eteläreunan lähelle; koko loppupäiväksi jäi vaihtelevaa rintamapilvisyyttä ylä- ja keskipilvilauttoina - vyöhykkeinä ja runsainta pilvisyys oli etelärannikolla. Illalla Itämeren eteläosissa voimistui pieni matalapaine ja sen runsaat rintamavesisateet lähestyivät etelälounaasta. Heikko luoteistuuli seurasi yön kylmän rintaman jälkeen, mutta pian tyyntyi kokonaankin vähäksi ajaksi. Illalla em. uusi matalapaine voimisti itätuulia kohtalaisiksi - navakoiksi. Lämpötila oli alkuyöllä etelässä - lounaassa +5 ja +8 asteen välillä ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä, mutta päivän mittaan se laski ja asettui illaksi sisämaassa nollan vaiheille ja etelärannikolla +2 ja +5 asteen välille.

Torstai 21.11.2013: Korkeapaineen lähestyttyä Britteinsaaria luoteesta Länsi- ja Keski-Euroopassa matalapaineen painopiste asettui vellomaan Alppien tienoille ja kylmä sää jatkui siellä sateiden tultua edelleen paikoin lumena etenkin Alppien lähellä. Leuto etelävirtaus vallitsi sen itäpuolella Itä-Euroopassa ja taipuneena länsi-lounaisvirtaukseksi Länsi-Venäjälle; pakkanen Uralillakin yhä vain heikkoa. Fennoskandian pakkaskorkeapaine muotoutui enemmän Vienanmeren - Lapin alueelle; pakkanen kiristyi yhä paikoin siellä. Itämerellä pieni matalapaine saapui päivän aikana Suomen lounaiskolkkaan tuoden runsaita sateita ja lopulta Itä-Euroopan leutoa ilmaa etelästä. Tarkastelualueella pilvisyys pysyi koko päivän hyvin runsaana ja yöllä - aamulla etelärannikolla tuli runsaita vesisateita. Sateen pohjoisreuna eteni hitaasti sisämaahan ja siellä osa sateista tuli aluksi räntänä, mutta pian vetenä. Illalla sateet alkoivat siirtyä enemmän Keski-Suomeen ja tarkastelualueelle jäi lähinnä tihkusateita sekä tasaisen sumupilvikannen kera utua - paikoin sumuakin. Yöllä - aamulla itä-kaakkoistuulet olivat ajoittain navakoita, mutta rintamasysteemin siirryttyä hitaasti pohjoiseen tuuli kääntyi vähitellen etelään ja heikkeni. Lämpötila oli yöllä - aamulla sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla +2 ja +5 asteen välillä. Sitten iltaan mennessä etelärannikolla ylittyi +5 astetta ja sisämaassa lämpötila nousi +2 ja +5 asteen välille.

Perjantai 22.11.2013: Jäämerellä Huippuvuorten lounaispuolella voimistui nopeasti laaja matalapaine. Samalla Etelä-Suomeen tullut pieni matalapaine siirtyi pohjoiseen ja sulautui Jäämeren matalapaineeseen; Lapissa länsituuli alkoi leudontaa säätä. Korkeapaine pysyi Britteinsaarten luoteisreunalla ja Alppien tienoon matalapaineen painopiste siirtyi vähitellen keskiselle Välimerelle; kahtiajako kylmään Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä leudompaan Itä-Eurooppaan jatkui. Länsi-Venäjällä pohjoisessa ja etenkin Uralilla pakkanen kiristyi taas vähän, mutta muutoin lounaasta riitti sinne yhä tavanomaista leudompaa säätä. Lännestä ulottui Etelä-Skandinaviaan korkeapaineen selänne, joka edesauttoi illalla lännestä kylmempää ilmaa tarkastelualueelle, missä pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja tasainen sumupilvikansi oli hallitseva. Ilmamassa oli utuinen - paikoin sumuinenkin aluksi, mutta myöhemmin utu alkoi hälvetä ja sumupilvet kokkaroituivat ajoittain. Sateet jäivät vähäisiksi kuuroiksi - tihkuiksi alkupäivällä. Em. pienen matalapaineen tulo tyynnytti tuulet jo yöllä ajoittain jopa kokonaan ja se jatkui koko päivän; heikot etelä-lounaistuulivireet kääntyivät päivän aikana länteen. Lämpötila oli aluksi yöllä - aamulla etelärannikolla reilut +5 astetta ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä. Iltaan mennessä sisämaassa lämpötila laski nollan vaiheille ja etelärannikolla +1 ja +4 asteen välille.

Lauantai 23.11.2013: Korkeapaine muotoutui Britteinsaarten länsipuolelle etelä-pohjoissuunnassa pitkulaiseksi ulottuen Grönlantiin. Matalapaine jäi pyörimään Keski-Välimerelle. Samalla kaukaa idästä alkoi ulottua korkeapaineen selännettä Itä-Eurooppaan; manner-Euroopassa kylmän länsiosan ja leudomman itäosan lämpötilaero pysyi vielä. Jäämerellä voimakas ja laaja matalapaine jäi pyörimään keskukseltaan Huippuvuorten eteläpuolelle ja sen länsivirtaus piti Lapin pakkasia kurissa kohtalaisina. Toisaalta se kierrätti lounaasta suojasääkielekkeen taas Vienanmeren ja Uralin väliin ja Uralillakin lauhtui taas. Tarkastelualueella Etelä-Skandinaviasta ulottunut heikko korkeapaineen selänne alkoi antaa periksi ja Jäämeren matalapaineen kierrättämänä luoteesta lähestyi illalla heikko okluusiorintama; aluksi yöllä oli vielä runsasta sumupilveä, mutta aamulla se hälveni pois sisämaasta alkaen. Iltapäivällä - alkuillalla oli hetken lähes selkeää, mutta loppuillalla luoteesta tuli vaihtelevaa kumpukerrospilvilauttaa ja länsirannikon tuntumassa alkoi tulla lumi-räntäkuuroja. Länsituulet olivat aluksi hyvin heikkoja ja ajoittain oli tyyntä; illalla länsituulet voimistuivat kohtalaisiksi. Lämpötila pysyi koko päivän suunnilleen samana; sisämaassa se vaihteli vähän nollan molemmin puolin ja pysyi etelärannikolla +1 ja +3 asteen välillä.

Sunnuntai 24.11.2013: Jäämeren laaja ja voimakas matalapaine alkoi siirtyä vähitellen keskukseltaan Barentsinmerelle; samalla sen heikko okluusiorintama ylitti Suomen itään yöllä ja siihen liittyi matalapaineen osakeskuksen ylitys Oulun seudun yli itään. Jälkipuolella koko Fennoskandiaan levisi voimakas ja kylmä luoteis-pohjoisvirtaus. Korkeapaine vahvistui vähän Britteinsaarten länsi-luoteisreunalla ja matalapaine pyöri yhä keskisen Välimeren alueella leviten vähän itään. Tämä edesauttoi kylmän pohjoistuulen voimistumista myös Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Itä-Eurooppakin alkoi kylmetä ja Mustanmeren länsipuolella muodostui runsassateinen matalapaine. Länsi-Venäjällä lounaisvirtaus piti säätä vielä leutona; pakkaset heikkoja ja suojasäätä yhä kielekkeenä Vienanmeren ja Uralin väliin. Tarkastelualueella yöllä okluusiorintaman lumi-räntäkuuroja liikkui nopeasti yli ja muutoin vallitsi kumpukerrospilvisyyttä, joka jäi vallitsemaan vaihtelevana ja osittain hahtuvapilvinäkin iltapäivään saakka. Sen seassa tuli yksittäisiä heikkoja lumikuuroja edelleen etenkin lännessä. Illalla pilvilauttailu muuttui sumupilvien suuntaan ja vaihteli jyrkästi selkeän ja pilvisen välillä. Tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia ja kääntyivät lännestä luoteeseen em. rintaman ylityksen jälkeen. Lämpötila pysyi aluksi yhä sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla +1 ja +3 asteen välillä; illalla sisämaassa pakastui asteella - parilla ja etelärannikolla tuli nollakeliä, mutta lounaissaaristo pysyi plussalla.

Alkaneen viikon 48 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 47 - 2013: Etelä-Suomen muutoin lehdiltään varistuneissa maisemissa viimeiset ulkomaisten puu- ja pensaslajien ruskaviipymät sinnittelivät vielä tälläkin viikolla tavanomaista leudomman sään ansiosta etenkin etelärannikolla. Vähän lehtiä pysyi jäljellä puiden osalta ainakin muutamilla salavalajeilla (Salix sp.) sekä pensaista joillakin kuusamilla (Lonicera sp.) ja jasmikkeilla (Philadelphus sp.). Jotkut pensasruusulajit, kuten yleinen kurtturuusu (Rosa rugosa) pysyivät pensaista kuitenkin yhä eniten lehtevinä. Kaikki nekin olivat silti jo yli puoliksi varistuneita. Köynnösruusut olivat edelleen osaksi kesäasussakin. Atsaleoilla (Rhododendron sp.) yksittäiset myöhäiset lajikkeet pitivät myös vielä vähän ruskalehtiä kiinni oksillaan.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä ulkomaisten harvinaisuuksien joukossa ruskansa loppupuolella eteni vielä samettisumakki (Rhus hirta) ja viimeisiä havujaan varistivat kiinanpunapuu (Metasequoia glyptostroboides) ja suosypressi (Taxodium distichum). Samoin myöhäiset lehtikuusilajit (Larix sp.) pitivät vielä paikoin ruskaista neulasistoaan runsaahkosti kiinni. Kaisaniemessä edellisviikolla ilmaantunut erityisen erikoinen näsiän (Daphne mezereum) osittainen syyskukinta edistyi vielä vähän eteen päin. Lisäksi on mainittava, että tässä vaiheessa näiden kahden leudon viikon 46 - 47 aikana joillakin pajuilla (Salix sp.) alkoivat jo pajunkissatkin puhkeamaan esille!

Nurmikoiden vihreys säilyi edelleen runsaan osittaisena etenkin etelärannikolla ja jonkin verran sisämaassakin. Sammalten hyvinvointi leutouden ja suuren kosteuden ansiosta oli kuitenkin paikoin pikanteimmin vihreätä.

Haihdunnan lähes olemattomuuden takia maaperä oli edelleen erittäin kostea - märkä ja noista torstain runsaista vesisateista etenkin etelärannikon tuntumassa koitui taas märkyyden huipentumista joidenkin etenkin viljeltyjen kasvien osalta paikoin liiallisen haitalliseksi; esim. maaseudulla syysviljojen (syysvehnä ja ruis) oraille alavilla peltopaikoilla. Samalla notkopaikoille nousi paikoin tulvimista pariksi päiväksi, mutta jokien virtaamat pysyivät kuitenkin tulvimatta. Maaperä pysyi myös sisämaassa pääosin jäätymättä, kunnes viikon lopussa sitä alkoi vähän tapahtumaan siellä. Samalla lumikuuroista tuli em. tapaan hyvin ohutta lumihuurua.

Vesistöjen pintavesien lämpötilojen lasku pysyi leudon sään takia yhä hitaana viikonloppuun saakka; järvissä lämpötilat pysyivät +1 ja +4 asteen välillä ja Suomenlahdella sisälahdissa lähes yhtä matalina. Suomenlahden ulapalla pintavesilämpötilat jäivät vielä +6 ja +10 asteen välille. Viikonlopun heikot pakkaset sisämaassa tekivät taas ohuita jääriitteitä järvien seisovavetisiin poukamiin - lahtiin sekä pienimpiin järviin - lampiin kauttaaltaankin.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennusteYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.

No comments: