Sunday, November 17, 2013

Viikon 46 kasvivalokuva: Revontuliatsalea (Rhododendron "Northern Hi-Lights")















Revontuliatsalealajikkeen (Rhododendron "Northern Hi-Lights") ruskahuipennusta kuvattuna lauantaina 16.11.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


Etelärannikoltakin luonnonvaraisten lehtipuiden ja -pensaiden ruska käytännössä oli jo ohi kokonaan tämän viikon alkajaisiksi, mutta viljeltyjen ulkomaisten lajien parissa yksittäistä loppuruskaa riitti edelleen jopa hyvinkin näyttävästi. Tällä kertaa näistä viimeisistä kirkkaista ruskaväreistä poimin esittelyyn tavallaan odottamattomasti atsaleat ja niiden parista erityisesti revontuliatsaleojen eli ns. Lights-ryhmään kuuluvan lajikkeen (Rhododendron "Northern Hi-Lights").

Näistä revontuliatsaleoista olen jo aikaisemmin esitellyt vuoden 2012 kesäkuussa niiden parhaaseen kukinta-aikaan lajikkeen "Rosy Lights" >> Viikon 24 kasvivalokuva: Revontuliatsalea (Rhododendron "Rosy Lights"). Atsaleat ovatkin yksi parhaimmista kukkivista pensaista Etelä-Suomen oloihin, mutta vähälle huomiolle sen vierellä jää niiden osalta helposti se, että osalla näistä lajikkeista on myös hienon leiskuva ja myöhäisyydessään myös erityinen ruska!

Tämän lajikkeen ruska on tässä Lights-ryhmässään kaikkein myöhäisimpiä ja sattuu Etelä-Suomessa yleensä aina kunnolla vasta marraskuussa. Jos edeltänyt lokakuu ja kuluva marraskuu on ruskansa aikana riittävän leuto tai ei ainakaan sisällä ensimmäisiä ankaria pakkasia, niin varsinaisiksi ruskaväreiksi pääsevät yllä olevan kuvan tapaan kirkkaasti oranssit ja punaiset värit. Värien kehittyminen voi alkaa jo lokakuun mittaan häilyvästi, mutta ensimmäiset ankarat pakkaset voivat keskeyttää ruskan lehtipaleltumiin varsinkin sisämaan puolella; ruskeat vauriosävyt ottavat silloin vallan. Jos toisaalta koko marraskuu on sopivan leuto, niin ruska voi viimeisiltä osiltaan pitkittyä etelärannikolla jopa joulukuulle saakka!

Verrantona tässä Lights-ryhmässä totean muiden lajikkeiden ruskasta, että tähän samaan aikaan jo kokonaan alastomaksi olivat varistuneet tällä Kaisaniemen kasvupaikalla lajikkeet "Rosy Lights" ja "White Lights". Lajikkeella "Golden Lights" lehdet olivat osaksi varistuneita ja ruskavärit haaleampia kuin tällä esitettävällä lajikkeella. Tutummista atsaleoista kirkasta punaoranssin kirjavaa ruskaa oli vielä jäljellä tällä kuvanottohetkellä kelta-atsalealla (Rhododendron luteum).

Keväällä ja alkukesälläkin tässä Lights-ryhmässä tämä "Northern Hi-Lights" -lajike on muita ryhmän lajikkeita hieman myöhemmässä; lehteenpuhkeamisen ja kukkasilmujen turpoamisen vaiheissa toukokuun mittaan se ei vielä ilmene kunnolla, mutta kesäkuun alkupuolella muiden Lights-lajikkeiden kukinta puhkeaa noin viikkoa aikaisemmin. Niinpä tällä lajikkeella täysi kukinta on enemmän kesäkuun loppupainotteista muihin ryhmän lajikkeisiin verrattuna. Kukkien väri on tällä lajikkeella valko-keltaisen kirjavaa ja hyvin kirkasta. Tämän pensaan kukinta-aikana siten ainoastaan esim. kultasade (Laburnum alpinum) voi olla sille vertaisensa kilpailija kukkaräiskyvyydessä.

Lopuksi tyydyn poimimaan suorina uusintalainauksina tuosta edellisestä revontuliatsalean esittelystäni muita Lights-lajikeryhmänkin atsaleojen tietoja, jotka soveltuvat kuvaamaan tässä yhteydessä Northern Hi-Lights -lajikettakin >> 

"Kesäkuussa kukkivien atsaleojen lehteenpuhkeamisessa on sitkeästi ylläpidetty myyttiä, että näiden pensaiden kukinta olisi "ennen lehtien puhkeamista". Tämä ei pidä paikkaansa, vaan esim. tässäkin lajikeryhmässä lehdet tulevat hiirenkorvalle vaaleanvihreinä - lievästi punertavanruskeina jo hyvissä ajoin ennen kukkasilmujen avautumista toukokuun mittaan. Täydessä kukassa ollessaan jokaisella tämän ryhmän lajikkeella lehdet ovat jo vähintään puolikokoisia - lähes täysikokoisia, kuten tuosta kuvastakin voidaan havaita. 

Kukat ja lehdet tulevat atsaleoilla erillisistä talvisilmuista; kukkasilmut ovat oksien päissä isoina ja pulleina ja lehtisilmut alempana edelliskesän oksissa pieninä ja kapeina sekä kukkasilmujen tyvillä ringissä. Molempien kasvu alkaa jo toukokuun alusta. Lehdet ovat täysikokoisia pian kukinnan loputtua ja niiden vihreydessä on havaittavissa pieniä lajikekohtaisia eroja myös tässä Lights-ryhmässä.

Suomessa atsaleat ovat viime vuosina nousseet suosiossa lähes alppiruusujen tasolle ja paikoin onkin havaittavissa jopa jonkinmoista atsalea-villitystä. Tämä Lights-lajikeryhmä on erittäin oivallinen jatkamaan atsaleojen suosiota, sillä ne ovat erittäin talvenkestäviä. Minnesotan olosuhteisiin jalostettuina tämä onkin niiden kohdalla selvää, sillä sikäläiset talvet voivat olla erittäinkin ankaria. Olen lukenut väitteitä siitä, että jotkut tämän ryhmän lajikkeet voisivat kestää jopa reilun -40 asteen pakkasta! (Huom!; tämä esitelty "Northern Hi-Lights" -lajike saattaa olla arempi, jota tämä myöhäinen ruskakin vihjaa).

Niinpä nämä 1 - 2 m korkeat pensaat menestyvät ainakin vyöhykkeillä I - III / IV (Northern Hi-Lights -lajike todennäköisesti ei niin pohjoinen menestyjä...) ja suojaisilla paikoilla / lumen suojaamina voisi olla mahdollisuuksia viljelyyn jopa Etelä-Lapin tienoille saakka. Alppiruusuihin verrattuna etuna on myös se, että atsaleat eivät ole alttiita keväiselle auringonpaahteen kuivattamiselle; vielä routaisen maatilanteen ns. ahavalle. 

Esim. tämän Lights-ryhmän lajikkeita toivon näkeväni paljon enemmän myös julkisissa istutuksissa, sillä niistä saa mm. tosi upeita värisommitelmia kukinnan mukaan 2 - 3 lajikkeen ryhminä; pensaita kannattaa istuttaa usean yksilön ryhmänä joka tapauksessa, koska yksi pensas ei kasva kovin isoksi. Kunkin Lights-ryhmän lajikkeen kukinta soveltuu pariksi myös tummanvihreiden lehti- ja neulassävyjen kanssa, jolloin syntyvä kontrasti häikäisee hienosti. Tavallaan tämän lajikeryhmän pensailla sommittelu on siis kuin leikkisi revontulilla :)". 

Ja sama siis koskee myös osittain tämän lajikeryhmän ruskavärejäkin ja tämän esitellyn kaltainen hyvin myöhäinen ja punavoittoinen ruska on jo muutoin alastomassa maisemassa erinomainen korostuselementti! Lisäksi pensaan pitkään säilyvä kesäasu on hyvä pari muiden pensaiden aikaisin kirkkaana tuleville syysväreille.

Aivan lopuksi samaisesta vuoden 2012 lajike-esittelystä poimin linkkejä muiden revontuliatsaleojen pariin >> Viherlandian lista. Tässä on puolestaan tietoja näistä lajikkeista ko. Minnesotan yliopiston sivuilta: Azaleas and Rhododendrons for Minnesota. Lisäksi google-linkkeinä tarjoan lajikenimilistana: "White Lights", "Mandarin Lights", "Golden Lights", "Lemon Lights", "Pink Lights", "Spicy Lights" ja "Orchid Lights".

Vuoden 2012 viikon 46 kasvivalokuvaesittely >> Viikon 46 kasvivalokuva: Taikinamarja (Ribes alpinum).

No comments: