Monday, July 01, 2013

Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikon 26 helleaalto ja kasvukauden etuaikaistuminen 2 - 3 viikon verran

Viime viikko 26 oli säältään sen verran tavanomaisesta poikkeava helleaaltonsa takia, että saan siitä osaltaan nyt hyvän tekosyyn laittaa esille kasviestetiikkaa ja valokuvaustaidettani. Muut syyt pohjaavat mm. siihen, että maailmamme kriisi kaipaa nyt korostettua kauneutta esittelyyn vähintään lievittävänä lääkkeenä >> Siispä valokuvia kehiin! :) 

Ko. helleaalto (Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 4) olikin kesäkuun mittapuun mukaan varsin erikoinen, joten selvästi tälle valokuvaseurannan osalle syntyi perusteet ja tällä kerralla ihmetelläänkin kasvukauden kehitysasteen etuaikaisuuden etenemistä ko. viikon lämmössä jo 2 viikon paikkeilta lähes 3 viikkoon saakka. Niinpä sen mukaan kasvien kehitysvaiheiksi tulivat juuri ennen heinäkuun alkua jo sellaiset, mitkä normaalisti esiintyvät vasta heinäkuun puoltaväliä saavutettaessa Etelä-Suomen olosuhteissa.

Kuten todettua >> Kasvien kehitys - kasvu noudattaa saatavilla olevan lämmön määrää niin, että kehitys on varsin säännöllisesti sitä nopeampaa mitä lämpimämpää on. Kasvit ovat siten hyvä indikaattori ja muistipankki toteutuneiden lämpötilojen suhteen, kun tarkastellaan niiden kasvuvaiheita.

Alle valikoin 9 kpl. esimerkkejä näistä viime viikon kasvun etuaikaisuuksista; mukana on joitakin tuttuja / yleisiä luonnosta ja puistoista / puutarhoista löytyviä lajeja, mutta myös joitakin harvinaisuuksia ja uusia tuttavuuksia, mitkä onkin tässä yhteydessä kiva tuoda esille.

Tämän otsikon alla olen jo aikaisemminkin tänä vuonna julkaissut kuluvassa kasvukaudessa ilmenneitä etuaikaisia ja poikkeavan nopeita kehitysvaiheita >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikon 20 poikkeava kesälämpö ja sen ilmeneminen kiivaana kasvien kasvunopeutena ja Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikkojen 22 ja 23 lämpö- / helleaalto ja sen aiheuttama kasvukauden etuaikaisuus.

Ja kasvukaudella 2011 tein vastaavaa kasvukauden silloisen ennätysmäisen etuaikaisuuden valokuvahavainnollistusta, mutta hieman eri teeman / otsikon alla.

Yhdeksän kasvilajin esittely viikon 26 / 2013 aikana muodostunutta kasvukauden 2 - 3 viikon veroista etuaikaisuutta havainnollistamaan >>
















Hedelmävillaista kanadanpoppelia (Populus X canadensis "Regenerata") kuvattuna tiistaina 25.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Pohjoisamerikkalaisten poppelien siemennysvaihe on yleensä selvästi heinäkuun puolella, mutta siis nyt jo Juhannuksen tienoilta alkaneena. Tämä risteymälajike näytti ko. viikolla juuri sitä, kuinka nämä sukunsa emiyksilöpuut voivat tuottaa todella hurjan määrän hedelmävillaa. Se olikin ko. hellepäivänä suorastaan pyryksi esille purskahtanutta ja puun lähelle maahan oli jo alkanut tulla kuin "lumipeite".
















Lähes täydessä kukassa ollutta tarha-alpia (Lysimachia punctata) kuvattuna tiistaina 25.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Perennamaailman heinäkuun kukkijoissa tämä laji on keltaisessa näytöksessään ehdotonta aatelia sekä runsaudessaan että kirkkaudessaan; nyt siis jo kesäkuun puolelta alkaen. Kukintaa kestää jopa lähes kuukauden joka tapauksessa! Niinpä se ehtii olla erityisen hieno sommitteluelementti monien muiden kukinta-aikansa piirissä kukkivien perennojen yhteyteen. Luonnossamme kukkii samaan aikaan vähän lyhyemmän ajan ranta-alpi (Lysimachia vulgaris).
















Lähes täydessä kukassa ollutta myskimalvaa (Malva moschata) kuvattuna tiistaina 25.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tämä vanhan ajan perenna on myös tyypillisiä heinäkuun kukkijoita ja kukkarunsaudessaan yksi erinomaisimmista moniin perennasommitelmiin. Nyt sekin on ilmentänyt kesäkuun lopulla alkaneella kukinnallaan touko-kesäkuun ajan hyvin lämpimien säiden lähihistoriaa.
















Kiinanpionilajikkeen (Paeonia lactiflora "Zachemzchuznaja Rosip") täyttä kukintaa kuvattuna tiistaina 25.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Sekä kiinanpionit (Paeonia lactiflora -ryhmä) että tarhapionit (Paeonia X festiva -ryhmä) olivat ehtineet olla monilta lajikkeiltaan täydessä kukassa jo juhannusviikollakin, mutta ko. viikolle riitti vielä upeaa kukkaihanuutta, kuten tämä minulle täysin uusi lajiketuttavuus osoitti; kyseessä on venäläinen lajike ja ihastuin siihen oitis paljon. Tässä Pionien Koti -sivustolla on listattuna laajasti myös kiinanpionilajikkeita.
















Kirjoapteekkarinruusun (Rosa Gallica-hybridi "Rosa Mundi") täyttä kukintaa kuvattuna perjantaina 28.6.2013 Helsingin Meilahden arboretumissa. Meilahden arboretumissa on muutaman vuoden ikäinen ja hyvin monipuolinen ruusutarha, josta löytyy myös tämä historiallinen ranskanruusuihin luettava matala pensasruusulajike. Se on hyvin vanha ja hyvin erikoinen mutaatioperäinen lajike, jonka kukat ovat erityisen erikoisia, jopa ainutlaatuisia koko kasvimaailmassa! Kasvun etuaikaisuudesta huolimatta monet muutkin pensasruusut kukkivat edelleen runsaasti. Tässä on ko. lajikkeesta hauskaa tietoa: Rosa mundi – ruusu kuin polkkakarkki.
















Mustaseljan (Sambucus nigra) kukintaa kuvattuna tiistaina 25.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Etelä-Suomen luontoon yleisesti villiintynyt terttuselja (S. racemosa) alkoi ko. viikolla jo kypsyttämään marjaraakileitaan punaisiksi, mutta tämä pikkupuu tuli kukintansa runsaimpaan vaiheeseen; lajilla kukkatertut ovat hieman eriaikaisesti kukkivia, joten kaikki kukat eivät ole samaan aikaan auki. Lajin kukista voidaan tehdä teetä ja myöhään syksyllä mustiksi kypsyvät marjansa ovat myös oleellista ravintoa mm. hilloihin, likööreihin tai sellaisenaan syötäväksi.
















Pikkuherukan (Ribes glandulosum) kypsää marjasatoa kuvattuna keskiviikkona 26.6.2013 Espoon Tapiolassa. Viime vuosina tätä matalaa maanpeitetyyppistä koristepensasta on istutettu Suomen katuviheralueille runsaasti, joten siitä on tullut paikoin varsin yleinen näky. Nämä punaiset marjansa ovat lähes yhtä aikaisia kypsymään kuin sinikuusaman (Lonicera caerulea) marjat; tällä kertaa jo edeltäneenä juhannusviikkona tämä punainen sato ehti valmistua. Keväällä puolestaan tämä pensas tulee lehteen yhtenä kaikkein ensimmäisistä.
















Pietaryrtin (Tanacetum vulgare) alkanutta kukintaa kuvattuna sunnuntaina 30.6.2013 Hämeenlinnassa joutomaaniityllä. Etelä-Suomen luonnonvaraisten ruohovartisten lajien kukintaetuaikaisuus ilmeni kenties pikanteimmin tämän pietaryrtin tapauksessa, koska lajin normaali kukinta-aika venyy heinäkuulta selvästi elokuun puolelle. Niinpä tämä keltaiseksi voimistunut kukinnan alkuvaihe jo kesäkuussa hämmästytti. Vastavalla tavalla myöhäinen rantakukka (Lythrum salicaria) ehti jo myös aloittaa kukintansa kesäkuun puolella.
















Sarjarimpi (Butomus umbellatus) lähes täydessä kukassa kuvattuna sunnuntaina 30.6.2013 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa. Vesikasvien joukossa tämä on varmasti monelle hyvin tuntematon laji, mutta suomalaiseen kasvistoon sekin silti kuuluu ja normaalioloissa heinäkuun tyypillisiin kukkijoihin; sekin siis nyt jo kesäkuussa etuaikaisena kukassa. Sen kukinta on niin upeaa, että laji sopii myös koristekasviksi lampiin ja koristealtaisiin. Tuossa kuvassa kukkien kohdalla ilmenee lievää ylivalottumista, mutta päätin valita tämän kuvan esittelyyn sen "vian" ollessa oikeastaan hieno efekti. Kukkiensa väri vaihtelee lähes valkoisesta vaaleanpunaiseen; yleensä juuri auenneet kukat ovat punertavimpia.

No comments: