Wednesday, December 26, 2012

Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 3 (Katsaus myös tulevaan leutoon säähän sekä lumipeite- ja jäätilanteeseen)

Tämä talven 2012 - 2013 kylmimmän yön kolmas seurantaosa sattuu suursäätilallisesti talven isoon käännekohtaan, joten sisällytän tässä osaan kuuluvan minimilämpötilalistauksen lisäksi ennustekatsauksen tulevaan voimakkaaseen säänmuutokseen leudoksi sekä lumi- ja jäätilanteiden yhteenvedon.

Lähes suorana jatkona edelliselle ankaran pakkasen seurantaosalle tämän Tapaninpäivän lyhytaikaisen kireän pakkasen luonnetta valottava osa on tässä ensin: Ankarat pakkaset keskeytti eilen Joulupäivänä eteläisintä Suomea viistäen itään liikkunut matalapaine paikoin sakeine lumipyryineen. Sen jälkipuolella Lapista käsin pääsi virtaamaan jo eilen illalla uudestaan hyvin kylmää ilmamassaa etelärannikolle saakka ja tänään aamuyön - iltapäivän aikana lännestä itään liikkuneen heikon korkeapaineen selänteen vähäpilvisellä ja tyynellä alueella pakkanen kiristyi jälleen varsin ankaraksi. Tämä merkitsi tarkastelualueen länsiosissa tämän talven ensimmäisen ankaran pakkasjakson veroisia lukemia monin paikoin (Paitsi Ahvenanmaalla, jossa oli varsin mietoa pakkasta), mutta itäosissa jäivät tähän mennessä kylmimpinä voimaan tuon edellisen ankaran pakkasjakson alimmat lukemat.

Alle olen listannut taas tutut paikkakunnat tämän päivän alimpine lämpötiloineen ja tarkemmin sanottuna niiden sattumisajat tapahtuivat seuraaviin aikoihin tuon korkeapaineen selänteen liikkumisen mukaan >> Ahvenanmaalla sekä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kylmintä oli aamuyöllä - aamulla. Uudellamaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla kylmintä oli aamulla - keskipäivällä. Kymenlaakso - Savo - Keski-Suomi -tasalla alimmat lämpötilat sattuivat vasta enimmäkseen puolenpäivän jälkeen ja itäisimmissä osissa eli Pohjois-Karjalassa oli kylmintä vasta alkuiltaan mennessä. Näin jätän siis nyt merkkaamatta alla olevaan listaan sulkumerkintähuomiot. Lämpötila-arvot on poimittu tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista.

Keskiviikon 26.12.2012 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -8 astetta, Turku -17 astetta, Salo -20 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -21 astetta, Tampere -20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -20 astetta, Lahti -20 astetta, Kouvola -18 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta -16 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -14 astetta, Mikkeli -22 astetta, Jyväskylä -24 astetta, Savonlinna -22 astetta, Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -24 astetta.



Tuo onkin tämän talven kylmimmän yön kartoituksen viimeinen osa toistaiseksi, koska ankarat pakkaset päättyvät sääennusteissa nähtävien mallien mukaan tähän ilmeisesti varsin pitkäksi ajaksi. Katsotaanpa alla tarkemmin ennusteita (Lähteenä mm. tämä sivusto; Weatheronline, Expert Charts) >>

Tällä hetkellä on etenemässä lounaasta-lännestä käsin alkanut sään voimakas leudontuminen, jonka aiheuttaa Etelä-Skandinaviasta käsin huomiseksi kohti Keski-Suomea etenevä matalapaine, joka rintamasateidensa myötä tuo lauhaa ilmaa lounaasta. Sen myötä jo tänään lounaissaaristossa ja nyt illalla lounais- ja etelärannikollakin sää on leudontunut - leudontumassa suojasääksi. Huomenna 27.12. suojasäätä räntä- ja tihkusateineen sekä sumuineen ulottuu iltapäivään mennessä noin Pori / Vaasa - Saimaa -tasalle pohjoiseen, mutta illalla matalapaineen jälkipuolella kiertyy taas pakkasilmamassaa etelärannikollekin. Niinpä ylihuominen perjantai sekä vielä lauantaikin ovat taas selvästi pakkaspäiviä enimmäkseen poutasäässä, mutta ankaraa pakkasta ei ole enää tulossa kuin ehkä itäisimmissä osissa kohtalaisesti la - su -yönä... 

Tuon lauantain jälkeen on sitten alkamassa aikaisempaa paljon leudompi sääjakso pysyvämmin ja näyttää siis siltä, että pitkään aikaan varsinkaan mitään kovia pakkasia ei ole enää tulossa. Sen sijaan vallitsevaksi säätyypiksi näyttää asettuvan Pohjois-Atlantilta käsin vaikuttavan voimakkaan ja hyvin laajan matalapaineen vaikutuksesta voimakkaat länsi- ja lounaisvirtaukset, jotka tuovat useita sadealueita ja matalapaineen osakeskuksia Suomeen monen päivän ajan; niiden yhteydessä Etelä-Suomi näyttäisi saavan ajoittain jopa useankin plusasteen (Jopa +5 asteen ylitykset mahdollisia ainakin lounais-etelärannikolla) vesikelejä ja pakkaset ovat niiden välissä vain heikkoja. Etenkin etelärannikolla suojasää näyttäisi ottavan jopa pääosan moneksi päiväksi ensi vuoden puolelle saakka... Niinpä sateet alkaisivat olemaan ensi su alkaen yhä enemmän vettä nimenomaan etelärannikolla. 

Myös Lapissa leudontuu ensi su alkaen ja sitten ajoittain lähes koko Suomessa voi olla suojaa. Euroopan mitassakin tulee olemaan laajasti hyvin leutoa viimeaikaisten leutojen länsiosien lisäksi laajemmin itäosissakin, mutta sää on epävakaista ja yhä Britannian suunnalla ajoittain hyvin runsassateista ja rajutuulista. Talvista tulee olemaan lähinnä vain Venäjällä eikä sielläkään enää länsiosissa kovin kummoisesti.

Lumipeitteet ovatkin em. mukaisesti Etelä-Suomessa ja varsinkin etelärannikolla nyt tänään Tapaninpäivänä tämän talven paksuimmassa vaiheessa, koska jo huomenna suojasää alkaa tiivistämään ja sulattamaan hankia. Tänään onkin mitattu Helsinki-Vantaan lentokentän sääasemalla jopa 66 cm lumensyvyys, mikä oli koko Suomen suurin virallinen lumensyvyys (Iltasanomien juttu) tänään. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kaikkien aikojen lumensyvyyden rikkomiseen Etelä-Suomen joulukuiden säähistoriassa, vaikkakin lähes koko alueella ja varsinkin etelärannikolla on ajankohtaan nähden erittäin paljon lunta; yleisesti lumensyvyys on vähän 50 cm:n molemmin puolin, mutta lumihanget ovat epätasaisia kinostumisten takia.

Tuosta ensi sunnuntaista alkavasta pysyvämmästä ja voimakkaammasta leudosta jaksosta johtuen lumipeitteet alkaisivatkin sitten sulaa hyvinkin selvästi etenkin etelärannikolla, mutta sisämaassa voi yhä tulla suojasäiden lisäksi myös uutta lunta, joten siellä lumipeite säilyy vähän varmemmin jatkossakin. Sisämaan itäosissa se voi suojasäiden ohessa jopa paksuuntuakin, jos sadealueet tulevat olemaan runsaita... 

Lisäksi voidaan vielä lopuksi todeta, että joki-, järvi- ja merijäätkin kääntyvät tästä hetkestä alkaen taantuvaan suuntaan ko. leudompien säiden takia >> Merijäätä murentavat ja kasaavat lähemmäksi rannikkoa voimakkaat etelän ja lännen väliset tuulet sulamisheikennyksen lisäksi ja järvialueilla jäitä heikentävät myös lisääntyvä sulamisvesieroosio sekä etenkin joissa myös lisääntyvä veden virtaaminen. Vielä tällä hetkellä järvijäät (Ympäristö.fi:n tilannekatsaus; ei pysyvä linkki) ovat paksuimmillaan Etelä-Suomessa 20 - 30 cm, mutta paksulumisina pysyneillä jääkentillä ja virtapaikoilla vain muutaman sentin luokkaa. Suomenlahden jäätilanne (Itämeriportaalin tilannekatsaus; ei pysyvä linkki) on edennyt normaalia laajemmaksi ulottuen jo saaristosta vähän ulapalle ja sisälahdissa on jo paikoin selvästi yli 10 cm paksua jäätä varsinkin itäosissa. Jatkossa jääolosuhteet voivat hyvinkin kääntyä normaalista jäätymistilanteesta jälkijunaan...

No comments: